Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 15 juni 2012

Bombus?

Oscar heeft zich heel merkwaardig gedragen. Toen wij onze ronde gingen lopen, kroop hij voortdurend weg in het struikgewas. En als hij daar zat, trok hij met zijn vacht en beet af en toe nerveus in zijn vacht.
In elk geval kon hij natuurlijk geen nieuws verzamelen op deze manier.Het kan zijn dat hij ergens een vlo heeft opgepikt (het is echter nog geen tijd voor zijn pipet), maar het kan natuurlijk ook zijn dat hij werd gestoken door een hommel. De Nepeta zit er namelijk vol mee vanwege de weelderige bloei en bijzondere aantrekkingskracht voor allerlei vliegbeestjes.
Het zijn gestreepte hommels trouwens. We zullen even opzoeken hoe zo'n beestje heet.
..............
Wij hebben gezocht en denken dat het de gewone aardhommel is, oftewel de Bombus terrestris.
We hebben zelfs een plaatje van deze hommel van Wikipedia voor u gestolen. Kijk maar.

Dit is 'm. Ziet er aaibaar uit, maar vorig jaar is mevrouw K. zelf ook gestoken door zo'n hommel en dat deed best wel zeer, dus niet zo lief. Ze was toen onkruid aan het wieden en lette niet goed op (mevrouw K. dus).
Wel, misschien heeft Oscar ook wel niet goed opgelet toen hij tussen de Nepetaplanten liep.


Op weg naar de Parallelstraat dook Os weer weg. Dat gebeurde vlak nadat deze foto werd genomen. Pas na 5 minuten en veel en hard roepen kwam hij weer tevoorschijn (uit dat donkere gat dat u rechts van hem ziet). Het dreigt dus weer eens een snertreportage te worden; meestal is dat de schuld van de Boez maar deze keer was het dus Oscar die faalde. Maar hij kon er misschien wel niets aan doen omdat hij gestoken was. Als dat tenminste het geval was.
We liepen verder de Parallelstraat in.Gelukkig kon Oscar het nog net opbrengen om een fietstas te inspecteren. Zo blijkt maar weer hoe belangrijk zo'n fietstas voor haarfabrieken is. Wij zouden het namelijk niet in ons hoofd halen om aan een fietstas te gaan snuffelen als we net door een hommel (bombus) waren gestoken. Ook niet als we niet waren gestoken trouwens, maar dat leggen we later nog wel eens uit.


Vlakbij de Steeg van Storm sprong Oscar op de vensterbank van een huis waar geen haarfabriek woont. Daar zat hij weer met zijn vacht te trekken en dat bovendien ook nog in een rare houding.
We besloten onze ronde niet af te maken en keerden terug naar de redactie.Daar dook Oscar onmiddellijk in de Schuilhut, en hij is daar blijven liggen tot het etenstijd was.
Na het eten leek Oscar gekalmeerd; wij hebben hem geen rare bewegingen meer zien maken. Hij heeft de nacht doorgebracht op zijn matrasje op de sofa.
Verder hebben we geen bijzonderheden meer te melden; Oscar lijkt weer helemaal normaal, maar wij houden hem in de gaten.

7 opmerkingen:

Frans zei

Ja dat is de aardhommel.
Alternatief, de tuinhommel heeft twee gele banden op borststuk (midden rug). De rest van de wilde bijen lijkt er niet op. Bijv. boom-en akkerhommel hebben andere (meer oranje)''banden''.

Mevrouw Katblad zei

Wisten we wel!
Bijen zitten bij ons in de lindebomen. Je hoort ze van de ene naar de andere boom trekken. Als er tenminste niet teveel stadsherrie is.

Franciscus zei

Mevrouw K.: U bent eigenluk een wonder van kennis. Een soort groene Larousse zeg maar.Laten we zeggen een bron van kennis absoluut.
Okee.De solitaire bijen zijn leuk hoor en beschikbaar voor niet-bijenhouders zeg maar.

Mevrouw Katblad zei

Ondertussen vreten de wespen mooi onze pergola-palen op. Weet u daar iets op?

Moon zei

Wolfjes in schaapskleertjes dus, die bumble bees! Binkie is er laatst ook door geprikt, maar weet qua jagen op deze "schattige" vliegbeestjes van geen ophouden.....
Tipje tegen wespen......ze schijnen niet van kruidnagel te houden! Kruidnagels in bakjes of kruidnagels in sinaasappels prikken en decoratief ophangen. Zelf heb ik het idee dat dit werkt. Een restaurant bij ons in de duinen heeft altijd van die bakjes met nagels staan tegen de wespen. Proberen?

Annemieke zei

Arme Os (waarschijnlijk). Gelukkig is hij hersteld. Hopelijk leert hij ervan (vast meer dan de Boez).

Frans zei

@Moon. Wat een leuk idee. Misschien een Obelixbrouwsel koken en op de haarbladloketpergolapalen uitsmeren. Doe er dan ook wat Spaanse rode pepers bij. Kostendrukkend: op Haarlemmerstraat 209 zit de Wereldkruidentuin (gemalen en hele nagels). Los goedkoper dan de potjes van de blauwe buurtsuperboer.