Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 12 juni 2012

Hopeloos geval!

Boez wilde best op ons verzoek weer eens een reportage doen voor het Katblad, maar daarmee eenmaal begonnen pakte hij het allemaal niet zo handig aan. Op de foto hiernaast lijkt het alsof hij Cera over iets gaat interviewen en haar daartoe aanmoedigt, maar in werkelijkheid geeft hij haar gewoon een tik om haar te laten weten dat hij haar de baas is en het voor het zeggen heeft. Cera was uiteraard niet blij met de brutale tik op haar rug, dat zult u begrijpen. En bovendien maakt zij zelf wel uit wie de baas is. Ze probeerde dat de Boez aan zijn verstand te peuteren door naar hem te blazen en hem uit te schelden.

En dat vond hij weer niet zo leuk, maar hij had het volgens ons wel verdiend.
Wel Boez, je zou een reportage gaan maken toch? Je kan het best wel, dat heb je al eens meer laten zien. Je had net even een valse start, maar nu ga je gewoon een interessant onderwerp uitkiezen en daarmee aan de gang.
Niet chagrijnig blijven doen, heh? En niet zo boos kijken alsjeblieft, want daar kunnen onze lezers nog wat van gaan denken.
Nee Boez, dit is het ook niet helemaal. Een beetje gaan liggen rollen in het zand is verre van boeiend en bovendien zien we vaak genoeg rollende haarfabrieken op onze foto's. Gebruik een beetje je fantasie! Of laat gewoon zien wat je hier zoal uitspookt als wij er niet bij zijn.
Opstaan en aan de slag!Hoezo is Cera ook lui? Toevallig hoeft ze nu niet te werken want ze heeft namelijk haar vrije dag, en jij dus niet. Je hebt trouwens ondertussen wel kans gezien om Cera in een slecht humeur te krijgen en dat vinden wij geen leuk nieuws. Dus doe je best en probeer er wat van te maken; zo vaak vragen we dat niet van je.Nee, Oscar heeft ook een vrije dag. Omdat wij dat zo hebben bepaald, ja. We hebben vandaag dus alleen jou, maar we hebben alweer in de gaten dat je niet wilt meewerken. Je had ook het dak op kunnen gaan, dan hadden we daar een stukkie over geschreven, maar je wilde persé deze kant uit en kom dus nu maar eens over de brug. Nee?

Dit wordt derhalve weer zo'n snertbericht zonder nieuwswaarde, maar dat had u natuurlijk al gemerkt. Het lag niet aan de fotograaf dus; onze reporter Boez was gewoon niet in beweging te krijgen.
Oh, wacht even.


Os is overeind gekomen en balanceert nu op het hekje. Hij probeert de situatie nog wat te redden voor ons. Boez is wel in een erg balorige bui, want nu krijgt óók de Os een pets van hem. Weliswaar voor zijn staart en nog mis ook, maar daar gaat het niet om. Boez is in een rotbui. Maar misschien is het wel goed om ook een keer te laten zien dat hij af en toe vreselijk vervelend kan doen en weigert om voor ons te werken. Maar wel dus elke dag om snoepjes zeuren en het leukste speelgoed in beslag nemen. Wat hebben we verkeerd gedaan tijdens zijn opvoeding en opleiding? Allemaal verloren tijd...


Ah, onze snertreporter is eindelijk overeind gekomen. Misschien dat hij nu dan toch nog iets spannends gaat doen? Iets waardoor deze reportage nog een beetje de moeite waard wordt?
Hij speurt in het rond. Achter hem vliegen talloze hommels zoemend van bloem naar bloem. Jawel, de Nepeta staat er schitterend bij, dat is dan tenminste nog wat. En nu, Boez?

Ah, de Boez heeft eindelijk iets bijzonders gezien. Nu moeten wij hem wel blijven volgen om erachter te komen wat dat is, dat bijzondere. Nee, als we nu zouden vertrekken kunnen we het voortaan helemaal wel vergeten met die Boez; dan zal hij echt nooit meer iets voor het Katblad willen doen. Het ziet ernaar uit dat we geduld moeten hebben. De prooi wordt goed door hem bestudeerd, en dat zou kunnen betekenen dat de Boez vastbesloten is om niet te missen. De spanning stijgt...
Dan opeens komt de jager in actie. Hij sprint naar het bankje verderop, springt er bovenop en slaat ergens naar. Het moet wel een heel kleine prooi zijn want wij hebben helemaal niets in de lucht kunnen waarnemen en het lijkt erop dat de Boez 'm nu ook nog kwijt is.


Hoewel, nu doet hij net of de prooi naar verderop is gevlogen. Wat was het Boez? Een mug? Een onweersvliegje? Pluisje van het één of ander?
Ga je het alsnog vangen? Ja, heh? Toe nou!

Niet dus. We staan op het punt om hem uit te foeteren maar zien dan die ogen. Smekend. Wanhopig.
Het zit er weer niet in vandaag, het wordt ons eindelijk duidelijk. We hadden nooit aan deze reportage (of hoe je het anders moet noemen) moeten beginnen. Ach, wat een hoopje ellende.
Mevrouw K. valt haar kleine reporter snikkend om de nek, maakt haar excuses omdat wij ons arme Boezelmanneke zo onder druk zetten. Nee, het moest niet mogen. Boez heeft nu eenmaal geen reportersbloed en het wordt hoog tijd dat de Hoofdredacteur dat inziet en accepteert.

Later komt Boez met veel lawaai het kattenluik door en rent direct de trap op naar boven. Daar horen wij een hoop gestommel. Nog weer later vinden wij allemaal vogelveertjes bovenaan de trap, maar van het vogeltje zelf geen spoor. Het kleine loeder doet dus stiekem wel aan nieuws maar houdt het voor ons achter!
Hopeloos geval!

3 opmerkingen:

Wad Woord en Wol zei

Arme Boez, hij moet nog wel het één en ander leren van/over het journalistieke vak. Bijvoorbeeld het fenomeen "opkloppen", vooral handig in de komkommertijd en op een dag - zoals vandaag - dat het allemaal even niet wil. Opkloppen dus: iets onbelangrijks zo doorspekken met superlatieven en onnodige feitjes, dan het toch een mooi verhaal wordt en dat het zelfs lijkt of het nieuws is. Maar ik geef toe, dat vraagt een beetje fantasie. En u, mevrouw K., weet het beste of Boez daar over beschikt. Al denk ik dat dit nog wel eens heel erg kan meevallen, als ik deze reportage zo lees. Maar wat mij het meest opvalt tijdens het lezen: ik denk dat Boez in de wieg is gelegd om hoofdredacteur te worden. Ooit, later....als hij groot is.

PS: uiteraard zonder de alcoholverslaving van de huidige hoofdredacteur

ina zei

Nee, een goeie reporter zal de Boez nooit worden, maar wat doet hij het goed op foto's!

Annemieke zei

Boez doet het inderdaad goed op fotos. Mooi contrast met die blauw paarse bloemen em die grote gele kijkers van hem doen het ook altijd goed.

Overigens doet de vernieuwde blogspot het veel beter op de internet van de smartphone. Dus er is wel iets verbeterd.