Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 8 juni 2012

Antwoorden op de vragen van de speurtocht!


Voor wie het wil weten zijn hier dan eindelijk de antwoorden.
Voor wie er niet bij was: af en toe regende het een beetje en het was behoorlijk koud, maar onze bezoekers waren toch zo stoer en moedig om met onze aanwijzingen op pad te gaan!

Van het  Zooiplein vandaan werden de speurders eerst naar de deur van de Muizentuin geleid. De vraag was:  tussen welke huisnummers bevindt zich de deur naar de Muizentuin?
Wel, dat was gelijk al een strikvraag want de nummers van het volgende rijtje huizen waren verdwenen, pas aan het eind van het rijtje kwamen deze weer terug. Er moest dus teruggeteld worden en dan bleek dat de deur zelf nr. 186 was omdat er vroeger een huis op de plek van de tuin heeft gestaan. Slechts een paar mensen hadden dat goed en kregen dan ook een bonuspunt.

Voor het huis van MaGiz werd gevraagd naar de namen en kleuren van haar drie haarfabrieken.
Bijna iedereen had dat goed (Gizmo, Sonny Boy en Wamy), maar sommigen waren vergeten de tweede kleur (wit) van Sonny te melden. Punt eraf, haha!

Sonny heeft veel wit!


Volgende vraag was wie van de drie op een verblijfsvergunning wacht, en dat was ook een inkoppertje; iedereen wist natuurlijk dat dat Wamy was!

Daarna moest men langs de kade lopen en het aantal klimtouwen van Katuitdegracht tellen. Oh, wat was dat moeilijk, heh? Ja, want er lagen ook bootjes.
Twee touwen was het goede antwoord. Maar omdat er langs de HELE kade (dus ook achter de ruggen der speurders) 3 touwen hangen, hebben wij “drie” ook goed gerekend.

kattentouw langs de kade


Vanaf de kade kon je ook het terras van Thassos zien liggen. Wij vroegen naar de naam van de Terraskat en de meeste mensen hadden dat goed. Er zijn zelfs mensen naar het restaurant toe gewandeld en hebben daar onder het genot van een kop koffie Thas in levende lijve kunnen aanschouwen in zijn favoriete pose: slapend op een kussen.

Thassos op bezoek in de Katbladstraat


Vervolgens werden de mensen de Parallelstraat in gestuurd. Daar werd hen gevraagd hoe Monster in de Katbladstraat komt. Ja, dit was een moeilijke blijkbaar, terwijl we er toch kort geleden nog over geschreven hebben! Via het dak en de klimplant in de Steeg van Storm, net als Kiwi pleegt te doen! Slechts twee mensen noemden de klimplant, terwijl die toch zo essentieel is! Zij kregen de volle twee punten die hier te verdienen waren.

Klimplant links wordt door Kiwi en Monster gebruikt


Bij het huis van Anijs vroegen wij met wie deze haarfabriek vermoedelijk een affaire heeft, en dat is natuurlijk Kiwi van een paar huizen verderop. Wij zagen hem immers nog kort geleden haar huis verlaten! Tot onze verbazing werd zelfs Japekoppie genoemd, maar ook dacht iemand dat het de Boez was. Nou ja!
Dan werd gevraagd naar de zoon van Poeki (huisgenote van Kiwi) en dat is uiteraard Wamy! De meeste mensen wisten dat wel.

Kiwi sluipt uit huis Anijs


Voor het huis van Gabber vroegen wij naar zijn leeftijd. Pas nog over geschreven, want met zijn 21 is hij de oudste kat van de Katbladbuurt!

De typische kattenprooi die in de steeg gezocht moest worden was natuurlijk het muisje dat daar op de muur geschilderd is. Daar hebben we al vaak foto’s van gemaakt!

Oscar en de muis in de Steeg


De vraag over Loesje: waar vertoeft zij het liefst in het weekend en de vakanties, had zo’n beetje iedereen goed. Het antwoord is uiteraard: de camping!

Loesje loopt zich al warm voor de camping


Hierna moest men naar de redactie lopen en vroegen wij naar de kleur van de Schuilhut. Dus niet van het bakje wat erin staat! Groen was dus niet goed; het was bruin, of grijs desnoods!

De volgende vraag was blijkbaar erg onduidelijk, of wij hadden ‘m verkeerd gesteld. Het ging over de haarfabrieken die op dit stukje straat wonen: Wie zijn familie van elkaar? Noteer de namen en geef aan wat ze van elkaar zijn.
Wel, mevrouw K. had het volgende in gedachten:
Tokkie Troy: moeder van Japekoppie en Charli.
Japekoppie: zoon van T.T. en broer van Charli.
Charli: zoon van T.T. en broer van Japekoppie.
Maar de meeste mensen gaven als antwoord: Tokkie Troy is de moeder van Japekoppie en Charli. We hebben dat ook maar goed gerekend!

Hierna werden de mensen naar de Kruidentuin gestuurd.
Wij vroegen naar de naam van de boom in het midden van de tuin, en dat was natuurlijk Moerbei.

Os in de Moerbei


Dan vroegen wij naar de naam van de struik waaronder de Boez zich graag verstopt, en dat was uiteraard Lavendel. Bijna iedereen had beide vragen goed.
Daarna wilde wij nog de naam van de partij (die er niet kwam) van Kaija weten. Helaas moesten een paar deze mensen het antwoord op deze vraag kopen! (Ja, dat kon, euro per vraag, haha! Die MaGiz kan heel leuke dingetjes verzinnen en het werkte ook nog!)
We bedoelden uiteraard Trots op Nepeta-land.

Terug de Parallelstraat in, het stuk waar men nog niet was geweest. Welke kleur had de Poekie die hier woonde? Moeilijke vraag voor de mensen die pas kortgeleden zijn begonnen met het lezen van het Katblad, maar het is dus Zwart!

De oude Poekie


Nog een moeilijke vraag: Welke twee haarfabrieken uit dit deel van de straat vechten graag een robbertje met de Boez op het dak? Maar een paar mensen hadden dit goed: Luna en Simba! Wij vermoeden overigens dat de Boez ook af en toe Columbus daar treft, maar daar hadden we nog geen bewijzen van totdat het mens van Columbus ons (na de speurtocht) een nagelhulsje van de Boez liet zien; hij had deze, nadat beiden met elkaar hadden gevochten,  uit de vacht van C. geplukt!

Toen wij vroegen naar de betekenis van SvdB, moesten sommige mensen het antwoord schuldig blijven. SCHRIK VAN DE BUURT NATUURLIJK!!!

Bel de Franskat was Schrik van de Buurt nr. 2


Via de Steeg van Storm (en later van Bel de Franskat, beiden SvdB geweest) kwamen de mensen wederom in de Katbladstraat terecht. Ze hadden trouwens allemaal een plattegrondje van ons meegekregen dus wisten steeds precies waar ze waren.
Nu waren ze uitgekomen bij het huis van Zwarte Gijs. Wij vroegen naar de naam van de klimplant van ZG (via welke hij naar zijn balkon klimt dus), en uiteraard was dat de Blauwe Regen. Bijna iedereen had dat goed.

Vervolgens werden de mensen naar de Hoftuin gedirigeerd. Daar werd gevraagd naar de namen van de leden van Hof is Vol. Eén persoon had behalve Harremans, Panda en Myo ook Bohr genoemd, maar zij is juist vaak het slachtoffer van de drie pestkoppen!

Bohr, wordt vaak gepest door de jongens van Hof is Vol


En wie was de partijleider van H is V? Wel, Myo natuurlijk, en dat wist iedereen.

Dan moesten de speurders ons vertellen wie er regelmatig via de daken en het balkon een bezoek brengen aan de Hoftuin. Wat dacht u van Iwan en Igor?
In Iwan’s straat, waar de kroeg te vinden is, moesten de mensen “raden” naar het merk bier dat daar geschonken wordt. Dat was niet moeilijk want er hangt een groot bord met Dommelsch aan de gevel.
Voor zover wij weten ging niemand de Kroeg binnen…

We vroegen vervolgens nog waar Igor en Gizmo (slechts een paar weken oud) werden gevonden, en daar hadden we pas nog over geschreven in de bijlage: de (Hilversumse) hei. En door wie dan wel? Een blafbeest! En wie ving het nest gevonden kittens op en socialiseerde ze? Wilma uiteraard! Iedereen had deze vragen goed. De vraag “In welke landelijke krant werd hierover geschreven?” (Telegraaf) werd volgens ons doorgefluisterd en had dus ook bijna iedereen goed.

Het laatste stukje van de speurtocht ging via de Katbladstraat weer terug naar het Zooiplein. Onderweg moest nog een aantal vragen worden beantwoord:
Wie heeft er vorig jaar acht dagen in de garage opgesloten gezeten? Helaas, onze nieuwste fans wisten dat niet, maar het was dus onze eigen, domme Boezelmannetje!
En: Wie gebruikte de blauwe container regelmatig als landingsplek op weg van de kroeg naar huis?
Dat was Cera; zo kwam ze van dat garagedak naar beneden, totdat besloot daar niet meer naartoe te gaan.

Cera hangt op het punt om te springen op de container


De laatste vraag was ook een makkie; kijkend op het huis van Lima moesten de mensen opschrijven wie zijn huisgenoot was die zijn koffertje had gepakt om iets verderop te gaan wonen. Wij bedoelden natuurlijk onze reporter Oscar.

In de Kruidentuin had men een takje Nepeta en Nagelkruid moeten plukken. Het overzicht van ingeleverde takjes konden wij niet meer terugvinden, helaas. Bonuspunten konden hiervoor dus niet gegeven worden.
Ook voor wat betreft het nemen van foto’s onderweg kunnen wij geen bonuspunten geven; ten eerste had niet iedereen de beschikking over een camera en bovendien regende het zo nu en dan en waren er nauwelijks haarfabrieken te zien. Tenminste, dat dachten wij voordat we de foto’s van Marjon hadden gekregen…

En wie heeft er nu uiteindelijk gewonnen?
Dat leest u de volgende keer!

6 opmerkingen:

Gerda zei

Mevrouw Katblad, u maakt het veel te spannend voor uw lezers. Vindt de hoofdredacteur dat wel goed?

Annemieke zei

Wat een leuke speurtocht! Erg jammer dat ik er niet was. Volgende keer beter hopelijk (als er een volgende keer komt natuurlijk - neem aan dat er eerst bijgekomen moet worden door de redactie en helpende handen).

Anoniem zei

Ooo, ik heb veel fouten!

Bart zei

Nu moet ik toch even reageren. Want ik heb de touwen aan de kade goed geteld en ik heb toch VIER touwen zien hangen, langs de hele kade......

Als u zelf gaat kijken, de vierde namelijk nog een stukje verder op. En u zegt het zelf al langs de HELE kade.

En nee ik heb niet dubbel gekeken, het was nog voor ons restaurant bezoekje en daar hen ik ook alleen maar thee gedronken. :-)

Wad Woord en Wol zei

Zondagmorgen, kopje koffie, blafbeest op de bank, haarfabriek nog op bed, dus....een mooi moment om over de speurtocht te lezen. Zo voelt het net alsof ik er toch bij was. En eerlijk gezegd, had ik alle antwoorden niet zomaar geweten. Mijn excuus is dat ik nog niet zo lang abonnee ben van HLK, maar het wordt dus hoog tijd dat ik de archieven eens induik.
Mooie reportage, dank daarvoor :-)

Mevrouw Katblad zei

@Gerda:
De Hoofdredacteur is weer voor een paar dagen afgereisd. Bovendien is mevrouw K. natuurlijk de baas!
@Annemieke:
Ga maar vast je ouwe troep verzamelen; de rommelmarkt houden we erin!
@Bart:
We hebben de touwenvraag geschrapt wegens teveel onduidelijkheid. Niet dat dat in de puntentelling erg veel uitmaakt!