Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 8 juni 2012

Lapje verdronk in Herengracht

Op vier juni j.l. is er in de Herengracht in Leiden (Havengebied) een nog jonge lapjeskat verdronken.
Degene die (anoniem) melding daarvan deed bij de dierenbescherming heeft het zien gebeuren en deed niets om de haarfabriek te helpen.
Wij ontvingen dit bericht van KUG (Kat uit de gracht) en werden er even goed misselijk van...

Wie woont in die buurt en mist zijn Lapje sinds die datum? Zegt het voort!


Mevrouw K. stelde zichzelf direct de volgende vraag: Hoe zou zij een te water geraakte haarfabriek proberen te redden? Zou ze in de gracht springen? Jawel, een gewetensvraag en nee, ze zou niet springen en heeft daarvoor zo haar redenen (te maken met een paar fysieke probleempjes dus).
Hoe dan te handelen? Als er niemand anders in de buurt is? (Want hulp vragen is altijd handig....)
Wel, ze zou direct haar jas of trui uit trekken, op de kade gaan liggen, één mouw vasthouden en de rest van het kledingstuk in het water gooien (wel eerst de portemonnee en sleutels eruit halen). Hopelijk zou de kat dan naar haar toe zwemmen en zijn klauwen in de jas/trui zetten en dan is het nog een kwestie van omhoog trekken. Maar als de kat nu erg bang is en juist weg zwemt? Hoe komt hij/zij ooit de kade op als er geen reddingstouwen van KUG hangen?
Wij vragen u hierover na te denken en uw tips aan ons door te sturen! (Het gaat dus om een gracht met bijbehorende (hoge) kade....)

7 opmerkingen:

Jacq. zei

Afschuwelijk! Ik zou er achteraan springen. Heb dat ook een x gedaan. Lag er een jong duifje in de gracht en ben er naar toe gezwommen. Omstanders hebben het duifje naar de dierenarts gebracht en hij heeft het overleefd. Al zou de haarfabriek me open krabben, beter dan dat ie verdrinkt. Dat is veel erger!

Sabine zei

Wellicht een idee om, zoals bij jullie mogelijk is, bij een cafe o.i.d. Te vragen of daar standaard een flink stuk dik touw gelegd kan worden of zo'n groot visnet, zodat deze altijd gepakt kan worden. Ik zou zelf altijd kijken of er een cafe of hotel in de buurt is om iets te lenen, deze gelegenheden zijn ook vaak geopend. Zelf zou ik wel te water gaan, mits er iemand bij me is, want met zulke watertemperaturen raak je snel onderkoeld en kom je er dus niet alleen uit (net als laatst die man die omkwam bij een reddingsactie). Mooiste is natuurlijk om te weten of iemand in de buurt een (rubber) bootje heeft, als ik een roeibootje zou zien liggen, zou ik die gewoon pakken. Maar goed, het blijft moeilijk, goed om erover na te denken !!!

Annemieke zei

Ik vind het idee van de jas al heel goed. Als de kat wegzwemt weet ik niet wat ik zou doen. Zou in elk geval niet gewoon toekijken en proberen de kat te redden. De gracht in springen alleen als ik er zelf ook weer uit zou kunnen komen. Anders zijn we natuurlijk verder van huis.
Arm lapje :(

Anoniem zei

Ik heb nog geen goede oplossing, maar Meneer/Mevrouw Anoniem kunnen we misschien eerst even de gracht in pleuren?

katja zei

We weten natuurlijk helemaal niet of die anonieme persoon nog tijd zou hebben gehad om de poes te redden, 't kan dat die persoon toch al te laat was. Maar als hij/zij niet anoniem had gemeld had hij/zij in ieder geval kunnen aanwijzen waar de kat precies verdronken is, zodat het beestje geborgen kon worden en misschien het baasje sneller achterhaald.

Ik denk en hoop dat ik zelf wel te water zou gaan in deze tijd van het jaar, maar of dat slim is is een ander verhaal. Maar als er bijv. een kat door het ijs zou zakken heb ik ook geen idee wat ik zou kunnen doen om hem snel genoeg te kunnen redden. Je hebt in zo'n situatie gewoon erg weinig tijd om allerlei 'attributen' te gaan halen.

Mijn vader heeft ooit, toen hij 's winters op het dak stond om een lekkage te repareren, bij de buren een kat door het ijs van de vijver zien zakken. Voor hij beneden was en de tuin van de buren ingekomen, was het al te laat... Hij was er helemaal kapot van.

Bart zei

Ja hoor als er haast bij is, kleertjes uit en het water in. Geen enkel probleem mee.

Als de kat al houvast heeft aan een touw of drijvende plantenbak en ik er plat op mijn buik niet bijkan, zou ik heel, heel snel een bootje regelen, en/of mensen aanklampen die langsvaren. En als dat niet binnen één minut lukt, hup gewoon de gracht in om de kat te redden.

malika zei

Wat een lastig kwestie. Zelf zou ik meteen jas erin gooien (inderdaad wel leeg halen) en de kat binnen halen, anders springen inderdaad....

Even een andere vraag; mijn kat is weg sinds 8 juli 2012 en ik wil haar heeeeel graag terug. Nou was ik geattendeerd op deze site maar kan niet vinden waar ik m'n poes kan melden als vermist. Ze staat verder wel op veel site's, maar hoe meer hoe beter! Zou iemand me dat kunnen/willen vertellen? Bedankt vast