Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 18 juni 2012

Nog meer Bombusjes!

Vanmiddag heeft mevrouw K. nog een ander hommelbeestje in de bossen Nepeta  (Kruidentuin) ontdekt.
Na lang zoeken op internet denken wij hier te maken te hebben met de Bombus Pascuorum, oftewel de Akkerhommel. Het beestje heeft namelijk een oranje dekje op zijn schouders (zeg maar) en zijn achterste puntje is eveneens oranje (of roestbruin eigenlijk).
Voor de zekerheid maakte mevrouw K. nog een stuk of 20 foto's, maar de hommeltjes vlogen helaas steeds snel uit beeld en bovendien liepen een paar haarfabrieken haar voor de voeten (Os moest alsmaar kopjes geven).

Hier was schaduw, dus daarmee leek de hommel ook gelijk een stuk donkerder van kleur. Maar wel is duidelijk te zien dat hij ook een bruin bipsje (zeg maar dus) heeft.

Het kan ook zijn dat we hier te maken hebben met twee verschillende soorten, want mevrouw K. heeft geen verstand van dit soort vliegebeestjes en kan het niet beoordelen.
Wel waren ze klein van stuk (nauwelijks een centimeter - de aardhommel is bijna twee keer zo groot) en ze waren met weinig.

Waar het nu om gaat is dat de Hoofdtuinman van de Kruidentuin laatst mevrouw K. vertelde dat hij overweegt de Nepeta uit de Kruidentuin te trekken omdat de plant geen enkele functie heeft, behalve dan dat de haarfabrieken er zo leuk van gaan trippen. En daar hij liever geen katten in de Kruiden heeft omdat ze toch alleen maar overal poepen, zou hij liever dit kruid vervangen door bijvoorbeeld nog een leuke soort tuingeranium of ander gewas.
Wel, wij hebben e.e.a. bestudeerd en kwamen tot de conclusie dat ALLE hommels die wij tot nu toe ontdekten een sterke voorkeur hebben voor de Nepetabloemetjes, en nauwelijks met hun behaarde lijfjes in de ooievaarsbekken duiken. Een misverstand? Hommeltjes in de war soms?
Tevens vertelde de Hoofdtuinman ons dat het plan bestaat om de Vlinderstruiken uit de Kruidentuin te verwijderen, terwijl wij daar vorig jaar nog een Kolibrievlinder z'n tongetje zagen uitrollen! (De Boez sprong gelukkig net niet hoog genoeg en klauwde mis.)
Hadden wij niet een stadsbioloog? Of heeft hij dit soort vliegebeestjes niet in zijn pakket?

4 opmerkingen:

katja zei

Nou jaaaaa zeg! 'Geen enkele functie heeft', wat bedoelt die man daar in godsnaam mee??? Als hij bedoelt als kruid om je eten mee te kruiden, dat heeft een ooievaarsbek toch zeker ook niet?
Je schijnt trouwens thee van kattenkruid te kunnen zetten:http://azarius.nl/encyclopedia/12/Kattekruid_catmint/

Kattenkruid wordt inderdaad altijd heel druk bezocht door hommels en later in het jaar ook bijen en vlinders. Mijn ooievaarsbekken trouwens ook wel.

Frans zei

Dan is het een waardplant voor diverse soorten hommels en vlinders, dus derhalve daarom uiterst nuttig. Jammer maar helaas voor de hoofdhopman. Ambtenaren staan in dienst van het mensvolk, niet andersom. Net zoals mens in dienst is bij de haarfabriek, ja toch, niettan.

Moon zei

Het is geloof ik Het Jaar van de Bij.....overal zijn er bijeenkomsten waar je informatie kunt krijgen over hoe je zoveel mogelijk bijen en hommels in je tuin/omgeving kunt krijgen! Het gaat slecht met de bijen, en niet alleen in Nederland. Het is een wereldwijd probleem! Zonder bijtjes geen bestuivingen.....en wat zijn daarvan de gevolgen? Stimuleren, de aanwas van bijen in ons midden! Nog meer nepeta in de kruidentuin en nog meer bijenaantrekkende planten! Weg met de hoofdhopman! Prik!

Frans zei

Geen bestuivingen, geen bevruchtingen, geen appels en peren, geen groenten, geen bloemen.
Vegetariërs zullen uitsterven.
De Chinezen zijn al noodgedwongen begonnen met handmatig bestuiven, maar die hebben genoeg handen. Ten slotte zal er alleen nog een handjevol Chinezen op deze aardkloot rondlopen. Hoewel ik brgijp dat ze op de maan willen gaan wonen.