Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 5 september 2011

Oscar's eindexamen

Os, wat denk je ervan? Ben je lekker uitgerust en voel je je fit?
Wel manneke, de grote dag is namelijk aangebroken. Ja, je examen Verkennen A gaat inderdaad nu plaatsvinden, en als je slaagt ben je de derde die een diploma krijgt voor professioneel Stadsverkennen! Nee, alleen Japekoppie en Cera gingen je voor, verder heeft nog geen enkele haarfabriek zo'n belangrijk examen gehaald!
Moet je misschien nog eerst even een plas doen? Nee? Dan gaan we beginnen. Ja, volg de cursusleidster en examinator maar naar de Kruidentuin.

Wel, in die Kruidentuin liep Siep een beetje verveeld rond. Nee, Siep is niet zo gesteld op bezoekers dus ze liep direct op Oscar af om hem de stuipen op het lijf te jagen. Gelukkig trok Os zich niets van Siep aan, negeerde haar als een echte verkenner en liep een rondje om het centrum van de Kruidentuin. Hij ontdekte daar geen andere haarfabrieken of bijzonderheden en verklaarde de tuin voor Veilig.
Voor het onderdeel "Lastige Poezen Vermijden" kreeg hij daarom een dikke 8, en voor "Kruidentuincontrole" een 4. Een vier  maar? Ja, want Os ging per ongeluk (uit gewoonte) even door een hoopje zand rollen, en dat kunnen wij helaas niet toestaan tijdens een verkenningsronde. Nee, als verkenner moet je namelijk altijd alert en op je hoede zijn, vandaar dus. Erg jammer inderdaad, die onvoldoende. Nu zou hij alles op alles moeten zetten om dit examen nog te kunnen halen en kon zich dus echt geen enkele fout meer permitteren.....

Maar Os hield de moed erin. Met opgeheven staart liep hij de Parallelstraat in, voor de examinator, de cursusleidster en de fotograaf uit.
Voor het onderdeel: "Moed Houden" konden wij Oscar dus een 9 (negen) geven, en daar was hij erg blij mee. Nu zou de rest toch ook wel gaan lukken, niet?
We zullen het zien en kijken naar de volgende foto.O jee! Oscar voelde zich zo zelfverzekerd dat hij even stilstond om te gaan sproeien! Dat mocht toch niet tijdens een examen? Ja, wel dus onder bijzondere omstandigheden, maar waren die er dan? En dit was toch een nieuwe regel die nog niet was ingegaan?
De cursusleidster en examinator gingen even overleggen, maar ze werden het niet eens.
Na het examen zouden ze het verder uitvechten, dat werd tenminste afgesproken. En verder werd Os niet berispt voor deze mogelijke fout, want hij kende deze nieuwe regel niet en we wilden hem bovendien niet ongerust maken.
Voor het onderdeel "Struiken Inventariseren" kreeg Os in elk geval een mooie 7 (zeven).

Maar Oscar had heus wel in de gaten dat er iets mis was; de examinator en cursusleidster hadden niet voor niets staan smoezen, heh? Ja, en daarom liet hij zijn staart dus zakken. Doch na enige aanmoedigende kreten van de fotograaf kreeg Os gelukkig zijn zelfvertrouwen weer terug.


Het wielhuis dat geparkeerd stond vlak voor de kruising bij het Gevaarlijke Water werd door Oscar zorgvuldig geïnspecteerd, en dus kreeg Os voor het onderdeel "Inspectie Wielhuis" een dikke 7 (zeven).

Nu kwam er een moeilijker onderdeel aan, namelijk de hoek van de straat omslaan, goed op het verkeer letten en zien of alles om die hoek veilig was. Wij weten van vorige examens en de oefenrondes dat het hier makkelijk mis kon gaan, vooral als er veel verkeer zou zijn of wanneer er bijvoorbeeld een blafbeest zou lopen. De spanning liep nu dus toch wel een beetje op, en langzaam naderden wij de hoek van de straat.....

Wel, Oscar had mazzel want er was geen verkeer en er was geen blafbeest te zien. Geduldig stond Os op de hoek van de straat, keek goed naar links en rechts en verklaarde de omgeving voor Veilig.
Nou Os, als je wilt kun je nu extra punten verdienen, heh? Ja, het inspecteren van de kade aan het Gevaarlijke Water hoeft niet persé, maar als je het wel doet, kun je je misser in de Kruidentuin wegstrepen en dat vervangen door een "Kade Inspectie"!
Helaas, Oscar besloot om niet van deze mogelijkheid gebruik te maken. Nee, hij had dat onderdeel van die Kade nog te weinig geoefend en de enkele keren dat hij wel geoefend had, was hij er onder een wielhuis gekropen omdat hij het daar bij dat water wat eng vond. Wel, in dat geval was het inderdaad verstandig dat hij de gok niet nam, en zo liep Os in de richting van de Katbladstraat om daar het examen voort te zetten.
Voor het onderdeel "Verkeerscontrole" kreeg Oscar een prachtige 9 (negen), en hij bloeide weer helemaal op.Maar toen ging er iets vreselijk mis. Nee, dat was beslist niet de schuld van Oscar, want hij bleef braaf zitten bij de ingang van de Katbladstraat. Ja, de examinator, cursusleidster en fotograaf gingen de fout in. Ze weken van de route af en vergaten dat ze bezig waren met een belangrijk Verkenner A - examen. Hoe dat kwam? Wel, laten wij snel de volgende foto bekijken.


Inderdaad, verderop de kade zagen zij Gizmo zitten klooien bij het water. Zij boog een paar keer zo diep over de rand van de kade heen, dat de fotograaf dat persé wilde fotograferen, en de cursusleidster en examinator wilden er ook niets van missen.
Wij kunnen u verder vertellen dat er niks engs gebeurde (Giz wist heus wel wat zij deed), maar het examen was nu dus wel onderbroken en dat mag nooit en te nimmer gebeuren natuurlijk! Oscar werd op deze manier uit zijn concentratie en in de problemen gebracht door de examencommissie en had zodoende in elk geval het recht om alle onderdelen die nu nog zouden volgen over te doen, mocht hij vanaf dit punt slecht gaan presteren.
Maar weglopen of afhaken mocht niet, en we vreesden dat hij daarvan niet op de hoogte was.

O jee, dat ook nog: Sonny was door zijn raam naar buiten gekomen en zag Oscar op de hoek van de straat zitten. Ja, want Os zat nog steeds heel braaf en geconcentreerd te wachten tot de examencommissie zou terugkomen om het examen te hervatten.
Wel, Sonny kennende kon dit niet anders betekenen dan een fatale afloop voor dit zo belangrijke eindexamen van onze reporter Oscar.
Ach en wee. Ja, want u zult even moeten wachten op de afloop van dit verhaal!
Wordt vervolgd.......

3 opmerkingen:

Abigail zei

Kunt u hem niet stiekem laten slagen? Poot Jefferson. Sst. Ik mag niet aan de laptop zitten. Ze denkt dat ik slaap. Zzzzzzzz.

katja zei

O jee, wat spannend...

Annemieke zei

Wat spannend weer! Het is wel examen doen met handicap als de examinator wordt afgeleid...Maar een echte verkenner laat zich daardoor niet van de wijs brengen natuurlijk.