Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 6 september 2011

Oscar's eindexamen (deel 3)

Wat vooraf ging: Oscar doet zijn examen Verkennen A, en gaat aan het laatste deel beginnen.
Door tegenslag (lees de vorige berichten) heeft hij nu twee onvoldoendes staan, en daarmee zou hij gezakt zijn. Hij heeft echter nog een kans, als hij namelijk een extra onderdeel toevoegt aan zijn lijst (waarvoor hij natuurlijk wel een goed cijfer moet behalen), want dan kan hij de behaalde 4 (voor het onderdeel Kruidentuincontrole) wegstrepen.
Gaat hem dat lukken? Laten we snel verder lezen.


Oscar was naar de Hoftuin gegaan en Cera bleef achter in de Katbladstraat (de redenen daarvoor kent u vast wel).
Het onderdeel "Hoftuincontrole" is een vrij onderdeel, dat wil zeggen dat hier verschillende examenvakken naar keuze (van de kandidaat) kunnen worden afgelegd. We gaan kijken voor welke onderdelen Os koos en of hij misschien in staat was één extra te doen, heh? Ja, want die nare 4 (vier) moest natuurlijk van zijn lijst, dat snapt u ook wel.....

Wel, zo te zien had Os gekozen om eerst "Hoftuin Overzien" te doen, en dat deed hij netjes. Hij hield precies midden in de tuin halt, keek goed om zich heen en snoof daarbij wat Hoftuinlucht naar binnen om te kunnen bepalen of er misschien gevaar dreigde. Dat gevaar was er gelukkig niet en Os kreeg een fatsoenlijke 7 (zeven) voor dit onderdeel. Keurig Oscar, welk vak ga je vervolgens doen?

Ah, "Tuindeurinspectie" werd het.
Maar Os was een beetje moe, dat was wel duidelijk. Ja, want hij snoof slechts heel even aan de rand van de deur en zette geen stapje in de richting van de ruimte daarachter. Had hij dat wel gedaan dan had hij een mooie 8 (acht) kunnen halen, maar nu konden wij hem niet meer dan een dunne 6 (zesje) geven.
Ai ai, het ging niet zo goed als wij hoopten....
Nou Os, wat volgt er nu? Laadt jezelf even op jochie, je bent er bijna. Hou vol!


Oscar koos voor "Gras Testen", maar kon bijna niet meer van vermoeidheid. Zouden die paar extra pondjes die hij moest meetornen hem dan toch de das om doen?
Hij liep dwars door de pollen van de ene naar de andere kant, merkte op dat de planten waren afgesneden aan beide zijden van het pad, maar vergat helemaal de kwaliteit van het gras te testen. Daardoor liet hij helaas een paar belangrijke punten liggen...


Panda had het allemaal gezien vanachter het glas en wij meenden hem te zien grijnzen.
De examinator en cursusleidster gingen in overleg. Ja, want Os had dit laatste onderdeel "Gras Testen" niet volledig afgelegd, en dat terwijl iedereen weet dat Os normaal gesproken beter is in gras testen dan wie dan ook.
Echter, examen is examen, en hier kon niet meer dan een vijf (5) gegeven worden.
Nu was de uitslag nog niet officieel, maar met de cijfers die nu op papier stonden kon Os beslist niet slagen.
Konden wij Os nog overhalen om een extra vak te doen? Om die 4 (vier) van de Kruidentuin weg te poetsen?

Nee, Os had het helemaal gehad, ging erbij zitten en gaf te kennen dat hij geen energie meer had.
Ach, wat jammer nu toch......Bohr vond het ook jammer voor Oscar; zij nam hem zelfs kwalijk dat hij nog niet even doorzette en keek hem boos aan.
Dat was de druppel voor onze Os. Hij stond op en sleepte zich min of meer naar de Poort.
Cera, lief als altijd, zat hem daar op te wachten, maar Os liep zonder groet langs haar en stak de straat over naar de redactietafel. Ja, Oscar maakte inderdaad een verslagen indruk.


Daar nam hij plaats op de bank, en toen begon voor hem een lange periode van wachten.

Ja, want de examencommissie moest bijeenkomen om de uitslag te bepalen, en dan die uitslag met verklaring bekend maken. Dat zou best wel wat tijd gaan kosten, want zoals u weet waren er wat strijdpunten tussen cursusleidster en examinator en die moesten natuurlijk uitgevochten worden.

Gelukkig werd Os tijdens het wachten gesteund door onze twee dames.


En ook de Boez kwam erbij zitten voor de morele steun, zeg maar.

Eigenlijk had Os het al opgegeven. De fotograaf sprak wat woorden van troost uit en vertelde Os dat hij de volgende keer vast en zeker wel zou slagen omdat hij nu eenmaal een goede Verkenner was, iets wat iedereen gewoon allang had kunnen zien en meemaken.
Maar ja, Os bleef in de put zitten; hij had vandaag niet goed kunnen presteren en dat zat hem heel erg dwars.

Binnen was het vergaderen begonnen. Flarden van heftige discussies waaiden af en toe door het openstaande Poezenloket naar buiten. De haarfabrieken hadden er geen goed gevoel over, maar konden niets doen behalve wachten op die officiële uitslag.
En dat geldt helaas ook voor ons.....
(Wordt vervolgd...!)

3 opmerkingen:

ina zei

Potverdikkie, is het nog niet afgelopen! Ik heb geen kalmerende pilletjes en voor wijn is het helaas nog te vroeg...

Abigail zei

De examinator heeft vast op de Universiteit van Leiden lesgegeven. Dan weet hij of zij dat daar ook hertentamens bestaan. Of zijn die daar net zoals in Utrecht afgeschaft? Kom op examencommissie, misschien was de kandidaat wel misselijk, dat hij daarom geen gras heeft getest? Ja, daar kan u geen rekening mee houden. Hmm. Maar een hertentamentje? Het is wel vreselijk streng anders. En anders een extra portie knuffels en iets lekkers voor den Os? Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen. Spannend hoor. Ik krijg er de kriebels van.

Anoniem zei

....ik word gek van de spanning, mn nagels zijn al op...kom op nu....whaaaaaa