Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 11 september 2011

Bescheiden partijtje

Japkoppie had gisteren gerekend op een surprise-party, en daarom zat hij gedurende lange tijd voor het Poezenloket te wachten op bezoek en geschenken.
Wel, enkele weken geleden hadden wij hem nog gevraagd naar zijn wensen voor deze heuglijke dag, maar toen had hij aangegeven geen poes-pas te willen, nee, gewoon een vrije dag en een beetje aanklooien, daarna een lekker diner en dan rustig en op tijd naar bed. Ja, want de jaren gaan tellen en Japekop is toch al een een kat van laat-mij-maar-met-rust, dus hadden wij niets voor hem gepland, qua festiviteiten.
Doch, enkele weken geleden konden wij nog niet voorzien dat het zo'n bijzonder warme en aangename dag zou worden, heh? En Japekoppie dus ook niet. Nee, het was veel te warm om de hele dag op bed te liggen of te klooien, en daarom wilde Japekop bij nader inzien toch een soort van partijtje, aan de buitentafel uiteraard. Met veel gasten natuurlijk, en een bijbehorend (bescheiden)  kaasproeverijtje of wat visschoteltjes om het geheel nog aangenamer te maken.
Maar wij hadden dus niemand uitgenodigd, heh? En daarom ook geen speciale boodschappen gedaan. Japekoppie zat derhalve voor niets te wachten op zijn gasten.....


Gelukkig kwam het toch nog goed, want mevrouw Inge, groot fan van ons Aapje, kwam onverwacht langs met geschenken. Mevrouw K. was net bezig met het fatsoeneren van de geveltuin maar vond het helemaal niet naar om te snoeischaar weg te leggen en toch nog een feestje te starten. Immers, er ligt altijd wel een flesje wit koud, in de koelkast is altijd wel een stukje kaas te vinden en wij hebben eveneens best wel een blikje zalmpaté in voorraad.
Japekop nam blij verrast zijn plaats in aan de tafel en nam zijn geschenken in ontvangst: luxe blikjes met exquise inhoud van de merken Schesir en Shiny Cat. De Schesir moest uiteraard direct worden geopend ter verhoging van de feestvreugde (en omdat hij de geitenkaas die op tafel stond niet spannend genoeg vond, deze keer). Mevrouw Troy hield toezicht en had daartoe boven op de tafel plaats genomen.

Op deze foto kijkt zij toe hoe Japekoppie van de Schesir smikkelt, en wij moeten toegeven dat dit kattenvoer er zo lekker uitzag dat wij bijna in verleiding kwamen er wat van op een toastje te doen. Maar, dit was Japekops presentje dus afblijven, heh mevrouw Katblad? Ja.....

De Boez mocht het bakje van Japekoppie uitlikken, en hij deed dat met graagte terwijl hij anders nooit zoveel belangstelling toont voor voer uit blikjes.
Japekop zit ondertussen op de straat met zijn snuit boven een stukje zalmpaté (dat eigenlijk niet voor haarfabrieken is bestemd maar abusievelijk (?) daar terecht was gekomen).Mevrouw Troy bleef toezicht houden (had haar portie natuurlijk ook al gehad) en zag hoe haar oudste zoon ook aanschoof. Nog een jarige job erbij inderdaad, dus nu kon het feestje pas echt goed beginnen!

Wel, er werd heel wat weg gesmikkeld en het was maar goed dat dit partijtje bescheiden in omvang was, want anders was er vast mot van gekomen, dat hebben namelijk al eens een keer eerder meegemaakt. Ja, dat was lang geleden, toen ook de broertjes Tom en Uk nog bij ons in de straat woonden. Wij hadden een partijtje georganiseerd voor de vier jarige zoons van mevrouw Troy, en onze buuf had schoteltjes met lekkers voor de jongens en hun gasten gemaakt. Dat moet vóór de recessie zijn geweest, want mevrouw K. kan zich nog goed herinneren dat er zelfs verse zalm en grote garnalen werden geserveerd. Wel, het bericht ging razendsnel de straat door en in korte tijd verzamelden heel wat haarfabrieken zich rond onze buitentafel om aan het feestje deel te nemen. Het lekkers werd op de stoep en op straat geserveerd, en toen brak de hel los. Grommen, grauwen, van elkaars bordje jatten, wilde achtervolgingen etc., kortom één grote chaos. Toen hebben we maar besloten onze kattenfeestjes voortaan wat meer bescheiden te houden, en dat werkt een stuk beter. Japekoppie was tenminste zeer tevreden over dit spontane partijtje en ging even later toch nog wat zooien en klooien in de straat, maar dat had weer een andere reden waarover wij u later zullen berichten.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Als er maar voor iedereen genoeg was, en als mevrouw K. kattenvoer wil gaan eten, moet ze de zalmpate maar aan de katten geven? Wat is daar trouwens nou mis mee? Vis is vis, toch jongens(en een meisjelief?)

de redactie zei

De citroen door de zalmpaté lijkt ons toch niet zo goed voor de darmpjes van de haarfabrieken. Hoewel Japekop het regelmatig mag proeven en er nooit last van krijgt, dat is waar.....

Anoniem zei

CITROEN?? In de zalmpate? Doet me denken aan de keer - jaren geleden toen ik nog vis en vlees at - dat ik een lichte koude maaltijd zou gebruiken bij iemand die verder slecht kon koken. Onder andere zalmsalade stond op tafel. Heeerlijk en ik had nota bene ook nog honger. Had die truffel er multo KNOFLOOKTENEN in gedaan. Ik dacht eerst dat ik doodging, daarna idem maar toen van het lachen.

Anoniem zei

Ik ben vergeten mijn naam eronder te zetten want als ik op Google druk, gebeurt er vanalles behalve wat ik normaliter zie. Heb toen maar de gok genomen door op Anoniem te klikken. Toen ging het wel. Blogger zeker weer. Enfin, Abigail dus.

de hoofdredacteur zei

Wij hadden al zo'n flauw vermoeden dat de bovenstaande reactie van u was, mevrouw Abigail.
Wij willen enkel nog zeggen dat citroen bij vis niet abnormaal is, maar knoflook (in grote hoeveelheden) zouden wij ook niet doen.

Anoniem zei

Bem ik onmiddellijk mee eens maar meestal is citroen er om een beetje op de wat voor vis je ook hebt te druppelen. Maar citroen als ingredient op een zalmpate...nu ja, ieder zijn meug. Ik vind nog steeds knoflook bij vis (sec) niet als het bij of in iets anders zit, buitengewoon merkwaardig. Knoflook moet niet overheersen maar ondersteunen. Nou, ik ga maar een kookboek schrijven. Want ik houd wel van heel lekker eten! (idem mijn kater).