Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 21 juni 2012

Wie kan ons helpen?

Is dit weer een les over "Natuur in de Stad"?
Neen.
Dit is gewoon een foto van de Kiwi in de Hoftuin, met bloemen en al. We laten u deze zien omdat we al van meerdere mensen de vraag kregen wat voor soort het is, en dat natuurlijk in verband met de aantrekkingskracht ervan voor haarfabrieken.
Deze mensen zouden graag een dergelijke plant in hun tuin zetten om daarmee hun katten te plezieren, maar bij het tuincentrum gekomen weten ze niet welke te kiezen. Daar de werking van de Kiwi in de Hoftuin is bewezen, bekijken we de bloemen eens nader. Daarna kunnen we wellicht via Google Afbeeldingen meer duidelijkheid krijgen.

Hiernaast dus de Kiwi in de Hoftuin, een close-up van de bloemen. Nu gaan wij op internet zoeken. Wacht u even?

................................................

Helaas, we zijn er niet uit gekomen. We weten dat deze plant tweeslachtig is, want hij staat in zijn eentje. De vruchten zien er hetzelfde uit als die je in de winkel koopt, alleen zijn ze wat kleiner (maar dat kan te maken hebben met ons klimaat).
Wie kan ons (in het belang van vele haarfabrieken) helpen?

4 opmerkingen:

Moon zei

Is dit wat? Gevonden op Wikipedia:

Tweeslachtige rassen (Actinidia deliciosa)
Voor particuliere tuinen worden soms éénhuizige (tweeslachtige) rassen aangeboden, zoals Jenny(ook wel Boskoop genoemd) en Solo . Bij de bloemen van deze rassen zijn zowel de meeldraden als de stampers ontwikkeld. Hierdoor hoeft niet langer een vrouwelijke en een mannelijke plant te worden geplant om vruchten te verkrijgen. Al deze éénhuizige rassen geven kleinere vruchten. Als een éénhuizig ras wordt bestoven door een zuiver mannelijk ras, dan kan de vruchtgrootte toenemen. Het formaat blijft echter kleiner dan van de zuiver vrouwelijke rassen. Het is niet uitgesloten dat door veredeling in de toekomst éénhuizige rassen op de markt zullen komen die wel grote vruchten dragen. Op dit moment is het planten van een zuiver vrouwelijk ras met een gelijk bloeiend mannelijk ras meer aan te bevelen, mits de ruimte het natuurlijk toelaat.

Moon zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Moon zei

Nou, het is niet helemaal duidelijk, als ik bovenstaande lees, maar het gaat echt over de kiwi. Er staan op wikipedia ook foto's van o.a. de plant met bloemen....die kunnen dus geel of wit zijn. Dus...gewoon even naa wikipedia en dan 'kiwi' opsnorren!

de redactie zei

@Moon:
Dank voor uw reactie, en ook dank aan alle anderen die via onze mail hebben gereageerd.
Er zijn zoveel soorten Actinidia chinensis dat wij besloten hebben met tak en bloem een kweker te raadplegen. We hadden ook al gevonden dat de soort waarvan Matatabi-stokjes worden gemaakt, weer een andere is. Maar samen komen we er vast wel uit!