Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 19 juni 2012

Geslaagde inspectie Kruidentuin

Terwijl de Wams in de Moerbei zat (zie vorig bericht), waren Oscar en Cera begonnen aan een grondige Kruidentuin-inspectie.
Moet dat dan zo vaak, inspectie van een tuin? Jawel, maar in elk geval na elke regenbui; vandaar dus, want in dit klimaat vallen er geregeld buien (ook al is het bijna zomer).

Onder de Moerbei was het echter vrij droog, en u kunt aan de stand van de bladeren zien (net een grote paraplu) hoe dit komt. Gelukkig is deze boom niet gevoelig voor de luizen die in de Lindebomen huizen, dus er zit geen plak op de kruiden (erg belangrijk).

Cera inspecteert bij voorkeur altijd de plek waar de bies- en daslook staat. Wij weten niet waarom zij dat doet, maar dat is verder minder belangrijk.
De basilicum (op de voorgrond; een minder bekende soort) staat mooi in bloei, de absint daarnaast zorgt voor een leuke afwisseling door zijn kleur en bladvorm. Verder heeft deze plant dus maar weinig nut qua keukenkruid (zeg maar).




Wel, die inspectie was weer een hele klus maar er werden geen ongeregeldheden aangetroffen tussen de gewassen. Wij denken dat de prikkemannetjes net waren langsgeweest, en dan deze keer ook met blikjesgrijpertjes, want wij konden geen euro-shopper halve liter bierblikjes meer ontwaren terwijl het hier een dag terug nog behoorlijk vol daarmee lag.
In ieder geval konden Cera en Os mevrouw K. melden dat alles in orde was, en door dit bericht bent u nu dus ook op de hoogte van dit belangrijke feit.

3 opmerkingen:

Gerda zei

Mevrouw Katblad, bedoelt u deze plant? (Wikipedia)
"Absint-alsem (Artemisia absinthium) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. Het is een vaste plant, die van nature voorkomt in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Afrika. De botanische naam Artemesia is afgeleid van de Griekse Godin Artemis en absinthium betekent in het Oud-Grieks 'ongenoegen'. De plant staat bekend als een van de bitterst smakende kruiden.
De plant wordt 60-120 cm lang en bloeit met lichtgele bloemen van juli tot september. Absintalsem heeft veerdelige bladeren, die aan beide zijden grijs viltig behaard zijn. De plant vormt een wortelstok (rizoom).
Absintalsem komt voor op droge, kalkhoudende, stikstofrijke, bewerkte gronden.
Aan de knoppen van absintalsem wordt vanouds een geneeskrachtige werking toegeschreven. Het bittere aftreksel van deze knoppen vormt een belangrijk bestanddeel van de dranken vermout en (klassieke) absint. De smaakstoffen die daarbij een rol spelen zijn absinthine en het naar menthol ruikende terpeen thujon."

Het volgende is speciaal voor de hoofdredacteur:
"Zoals alle alcoholhoudende dranken, kan absint bij zeer veel gebruik tot verslaving leiden. Langdurig en frequent gebruik veroorzaakt vanwege het hoge alcoholpercentage (meer dan 50%) zenuw- en hersenbeschadiging."

Toch wel een nuttige plant dus.
Misschien een idee om volgend jaar vermouth of absint te maken i.p.v. likeur

de redactie zei

Ja, die bedoelen wij!
Dank voor uw uitgebreide reactie mevrouw Gerda. Deze informatie was ons echter reeds bekend. Hier kunnen we nog aan toevoegen dat de schilder Vincent van Gogh verslaafd was aan deze drank (zoals zovele schilders trouwens). Wij blijven er dus maar van af, vinden het belangrijk om onze beide oren te behouden! (En met het huidige ozonprobleem hebben wij bovendien aan één zon genoeg....)

Frans zei

Van Gogh heeft zijn oor afgesneden, omdat hij gek werd van Tinnitus (oorsuizen). Hoewel de absint natuurlijk een triggereffect gehad zou kunnen hebben. Je weet het niet heh, misschien had bv. korenwijn niet zo vlijmscherp gewerkt.