Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 24 april 2011

Paasontbijt en Grootste Rotbeest

Het Paasontbijt in huize Katblad vond al vroeg plaats, en dat kwam vooral doordat Oscar al voor half zeven aan het luik zat te krabben en doordat de Boez daardoor erg onrustig was en bovenop de (toen nog) slapende mevrouw Katblad was geklommen en een partij verontwaardigd stond te schreeuwen in haar oren. Wel, probeer daarna nog maar eens rustig verder te slapen, heh?
Dus het ontbijt vond al ruim voor zeven uur plaats, en onze haarfabrieken mochten kiezen uit Gourmet met niertjes of lever. Wel, Cera liet de helft staan en mevrouw Troy at liever uit het voerbakje van haar zoon Japekop, die vervolgens verontwaardigd wegliep uit de keuken. De Boez had helemaal geen zin in zijn ontbijt, maar dat kwam dus doordat zijn vriendje op het luikje stond te timmeren. Mevrouw Katblad had zich het Paasontbijt heel anders voorgesteld, maar soms heb je nu eenmaal de gang van zaken niet (of helemaal niet) in de hand, en daarom ontsloot ze de voordeur en het luikje, waarna de haarfabrieken allemaal de straat op gingen. Oscar kwam natuurlijk direct enthousiast binnen om dankbaar de restanten van het ontbijt tot zich te nemen.
Vanwege de mantelzorg in het buurhuis, stapte mevrouw Katblad naar een deur verder, waar Charli al ongeduldig in het raam zat te wachten (zie foto) op zijn Paasontbijt. Zijn huisgenoot Ollie had ook erge trek, maar komt pas zijn mand uit als de bakjes zijn gevuld en neergezet. Zodoende verbruikt hij een minimum aan energie, en daar Ollie erg zuinig is daarmee, berekent hij doorlopend (of eigenlijk -liggend- hihi) hoe hij daarop kan besparen.
Wel, vervolgens keerde mevrouw K. weer terug naar de redactie. En daar stond haar een verrassing te wachten. Nog een ontbijtgast zeker? Jawel!

Wamy was blijkbaar ook al vroeg opgestaan (of had zijn bed/bank/mandje in het geheel niet gezien die afgelopen nacht) en had kans gezien onze keuken binnen te dringen. Nou was dat niet zo moeilijk, want alle haarfabrieken waren naar buiten gegaan en niemand was op het idee gekomen het Poezenloket te bewaken of het kattenluikje. In elk geval kwamen alle voerbakjes tenslotte toch leeg door de komst van de gasten, en dat scheelt dan weer in het aantal lastige vliegen (want die zijn er maar weer zat met dit warme weer).
Wel, nu we het toch over die rotbeesten (vliegen) hebben, om 8 uur stemde mevrouw Katblad de radio af op het programma "Vroege Vogels", waarin de uitslag werd gegeven van de verkiezing van "het grootste rotbeest". Ja, 48.000 mensen hadden hun stem uitgebracht in de afgelopen weken (waaronder ook mevrouw K.) en tot nummer 1 was verkozen: de Teek! Op de 2e plaats kwam de Steekmug, op nummer 3 stond de Daas (steekvlieg) en op de 4e plaats kwam de Wesp.
Natuurlijk waren wij benieuwd naar de scores van de hond en de kat (allebei door vele mensen gehaat door respectievelijk de poep op de straat en graven en sproeien in de tuin), en tot onze tevredenheid kwamen de Fikkies op plek 5 (maar eigenlijk gaat het natuurlijk om de baasjes die geen zakjes meenemen om de drollen van de stoep te verwijderen), en tot onze ergernis stonden de haarfabrieken op plaats 7!
Mevrouw Katblad heeft vervolgens de radio subiet uitgezet (zij had zelf voor de Daas gekozen vanwege alle verpeste vakanties door de megabulten, veroorzaakt door die krengen - je hoor ze niet, ziet ze niet, ze zitten opeens op je schouder, arm, been, in je nek en dan auw en dan is het al te laat, ze hebben dan nog niet genoeg van je en pikken er nog gauw een ander lichaamsdeel van je bij of volgen je net zolang tot ze je weer te grazen kunnen nemen, ze (mevr. K.) wordt er ook echt ziek van - oh, wat heeft ze toch een pesthekel aan die beesten! - één keer tijdens een zwempartij op veertien plekken gestoken op de schouders en toen een paar dagen compleet uitgeschakeld geweest! - ZO, dat moest er effe uit.....).
Maar goed, de haarfabrieken staan dus op plek zeven, en daar snappen wij helemaal niets van.
Eigenlijk had de Mens bovenaan de lijst "Grootste Rotbeest"" moeten staan. Waarom? Wel, het antwoord weet u vast zelf wel. Er zijn namelijk veel ergere dingen dan poepjes in een tuin en sproeien tegen struiken. Kijk maar regelmatig naar het nieuws, dan snapt u wat wij bedoelen. En dan op de tweede plek natuurlijk de Daas, maar dat spreekt voor zich.

6 opmerkingen:

Hans zei

De mens staat wel degelijk op nummer 1, heeft Vroege Vogels gezegd, maar op die soort mocht niet gestemd worden!

Ik ben jaren achtereen milieucontroleur, van 1992 tot en met 1996, in Drenthe geweest, en heb honderden teken van mijn lijf geplukt! Echt waar!

Msar een leuker bericht: morgen wordt om 12 uur Hofventje Mees bij me gebracht. Zijn baasjes willen hem over een jaar weer terug, na hun studie en hopelijk een eigen huis, dus het is mijn fosterparent-cat! Ik heb dat zelf 30 jaar geleden ook gedaan met rooie Bacchus, zie de bijlagen, dus ik weet dat dat wel snor zir! (purrrr dus!)

de redactie zei

Ah, hebben wij de radio te vroeg afgezet!
En wat is uw grootste rotbeest?

Fijn dat Mees bij je komt! Wij zijn heel erg benieuwd hoe het zal gaan! Hou ons op de hoogte, ja?
(Is Fozzie dan geen leuke naam voor hem????)

Annemieke zei

Ik houd me ook aanbevolen voor Mees berichten in de bijlagen.

Mijn grootste rotbeest is de mug - dazen en horzels zijn ook zeer hinderlijk, maar dit zijn er niet zo veel in Hoofddorp. Muggen wel, vandaar dat die op een komen. Verder staan er in mijn top tien alleen maar vliegende insecten (alles wat steekt en vliegt of teekt). Zoogdieren vind ik niet ergerlijk - die vind ik alleen maar leuk (uitzonderingen daar gelaten voor de homo sapiens)

katja zei

@Annemieke:een teek vliegt niet en is ook geen insect :-)

Maar als ik zou moeten kiezen vind ik de teek ook wel mijn grootste rotbeest. Toen alles rond de Ziekte van Lyme een beetje bekend werd durfde ik een tijdlang nauwelijks de natuur meer in. Tegenwoordig hanteert men de stelregel 'bij verwijdering binnen 24 uur nauwelijks kans op besmetting' en dat maakt het voor mij toch weer wat 'controleerbaarder'.

O ja, en tijdens vakanties in Schotland en Wales bleek voor mij de midge/knut rotbeest nr 2, ben er blijkbaar allergisch of overgevoelig voor terwijl ik van gewone muggen en ook van dazen nauwelijks bulten krijg. Hopelijk breidt de knut zich in Nderland niet alteveel uit !

Hans zei

Hoi Katje,

de knut zal zich in Nederland niet verder uitbreiden, want hij is uiterst algemeen! Ik moest ooit in Drenthe een 24 uurs dienst draaien in juni. Dan weet je het wel. Het is het enige insect in Nederland met per regio een eigen volksnaam, 10tallen. Dat zegtal genoeg. Maar de knut is na de langste dag, 21 juni, opeens weg!

Annemieke zei

@katje: vliegende insecten en teken dan

@hans: jammer dat ze toch weer terug komen ieder jaar die knuts