Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 14 maart 2012

Japekop's column: diploma oude stijl meer waard

U wilt weten wat ik ervan vind, van die nieuwe opleiding Super-Verkenner?
Wel, ik vind het drie keer niks dus. Alles wat ze je in die nieuwe opleiding willen leren, heb ik al gedaan bij mijn examen Verkennen A, oude stijl. Nee, het onderwijs van tegenwoordig is qua niveau niet meer wat het was. Ja, daarmee zeg ik dus dat er in mijn tijd veel hogere eisen werden gesteld. Het was ook strenger inderdaad, maar ik had meer vakken te doen, mijn opleiding was derhalve veel breder zeg maar, en daarom ook is mijn diploma meer waard. Maar goed, ik ga dus niet meedoen aan die cursus voor Super-Verkenner - als die er tenminste komt - want ik hoef niet meer zo nodig te bewijzen wat ik allemaal weet en kan. Fijn dat u mij begrijpt. Maar als Oscar en Cera de opleiding wél willen volgen, moeten ze dat natuurlijk vooral doen want het is een goede tijdsbesteding voor hen en ze hebben bovendien best nog een hoop te leren. En dan wil ik best mijn diensten aanbieden als adviseur en examinator. Ja, een soort 2e correctie, dat zou kunnen, maar liever nog wil ik degene zijn die bepaalt of er uiteindelijk aan alle eisen werd voldaan en of iemand geslaagd is of niet. Ja, ik sta natuurlijk wel open voor suggesties en overleg, maar ik bepaal dan toch de uitslag van het examen omdat ik de grote deskundige ben op dat gebied. U voelt daar wel wat voor? Mooi, dan kunnen we het misschien gelijk over het salaris hebben? Nee, ik zal u niet het vel over de oren trekken, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten ook in orde zijn. Ik denk daarbij aan een wat luxere verzorging van de inwendige kat, en dan bedoel ik voornamelijk dat ik na elke klus een beloning wil in de vorm van een kaas- of andersoortig proeverijtje. U denkt dat we het daarover eens kunnen worden? Fijn, maar dan heb ik wel graag dat u dat even vastlegt, ja?
Dan wil ik het ook nog graag kort over die opleiding voor de Boez hebben, Verkennen voor Junioren heet dat? Wel, dat examen is zo ver beneden mijn niveau dat ik daar liever niet aan meewerk. Nee, ik zou alleen maar elke keer behoorlijk geïrriteerd raken door zijn gestuntel en dat is niet goed voor mijn toch al zo gevoelige maag. Trouwens, als ik u was zou ik de Boez gewoon lekker laten klooien. Omdat hij volgens mij  niet erg gelukkig van al dat hersenwerk zou worden. Ja, als hij nu zelf persé die cursus wil doen dan verandert de zaak, maar anders zou ik het, als ik u was, zo laten als het is. U kunt hem natuurlijk ook een nep-opleiding laten doen en hem daarna een nep-diploma geven, geen haan die daarnaar kraait en dan is iedereen blij en niemand hoeft daar verder vanaf te weten. Ja, dat blijft dan een geheimpje tussen u en mij. Heeft u hem eigenlijk al gevraagd wat hij zelf wil? Of hij wel zin heeft in zo'n cursus? Nee dus. Dan zou ik dat eerst maar eens doen. Maar hoe dan ook, ik ga daar niet aan meewerken dus. Nee, mijn besluit staat vast.
Wilde ik het nog even over vanochtend vroeg hebben, als u tenminste nog tijd heeft. Ja, ik wil graag mijn excuses aanbieden voor uw geforceerde ontwaken. Is uw teen erg beschadigd? Geen pijn meer? Wel, het was zo dat ik wist dat u uw wielhuis naar de garage moest brengen, en dat u daarom vroeg op moest staan. En om er zeker van te zijn dat u voldoende tijd zou hebben om ons voor uw vertrek nog ons ontbijt te serveren, beet ik dus in uw teen om u te waarschuwen dat de tijd ging dringen, maar dat gebeurde wat harder dan de bedoeling was. U was het al vergeten? Nee, ik zal proberen het nooit meer te doen.
Dan lijkt het me nu een mooi moment om mijn nieuwe arbeidscontract op te stellen. Hoezo eerst koffie?

3 opmerkingen:

ina zei

Japekop, wat kun je het toch mooi zeggen!

katja zei

Hihi, nep-opleiding, wat een goed idee Japekop!

Hans zei

Zeg eens eerlijk Japekop, had jij bij je opleiding in je talen pakket naast ABK (Algemeen Beschaafd Kats) ook Honds?