Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 18 maart 2012

Dominantie en kale kruidentuin

Om de hoek van de Katbladstraat (bij de ingang van de Kruidentuin) staat een druivenrank.
Deze rank is al aardig dik en hoog, en jaarlijks prijken er aan het eind van de zomer flink wat blauwe druiventrossen aan, die nog te eten zijn ook (de druiven dus).
Haarfabrieken zijn echter niet zo geïnteresseerd in deze druiven, wel in de dikke voet van de plant. Door zijn positionering (hoek van de straat) is de dikke stam namelijk uitermate geschikt als markeringsplek en voor een manicure, want dat gaat namelijk in één moeite door. En zo gebeurt het dikwijls dat, wanneer twee reporters tegelijkertijd op die plek arriveren, er onenigheid ontstaat over wie het eerst mag krabben aan de rank. Cera was deze keer Oscar net even voor, maar dat kwam omdat hij werd afgeleid door de komst van Lima, zijn vroegere huisgenoot.

Lima liep echter snel en zonder belangstelling voor de Os te tonen langs onze reporter heen (dat gaat soms zo en zie je ook wel bij mensen gebeuren), en vandaar dat Oscar zich weer met Cera ging bemoeien. Hij weet dat ons model het tegenovergestelde van dominant is en liever wegloopt dan de confrontatie aangaat, dus waren een paar indringende blikken van zijn kant genoeg om haar weg te jagen.
Dit gebeurt trouwens ook altijd tijdens het diner, maar dan treedt mevrouw K. natuurlijk op want Os heeft echt geen twee porties nodig; we hebben toch al de sterke neiging om hem Dikkie Dap te noemen, al is dat een weinig originele naam en het gebruik ervan verboden verklaard door onze Hoofdredacteur. Maar hierbuiten grijpen wij zelden in omdat dat tegen de regels van het Katblad is. Zou mevrouw Katblad (of de fotograaf) zulk gedrag (beïnvloeden van de natuurlijke gang van zaken) gaan vertonen, zou dat het eind van ons Katblad betekenen. Nee, jounalisten mogen nooit ingrijpen, stel je voor! Het gaat om de verslaggeving en daar moet het bij blijven.

Jawel, Oscar had dus zijn zin gekregen en ging direct flink aan de slag met het verder om zeep brengen van de altijd zo enthousiast groeiende druivenplant.
(Mevrouw K. overweegt inmiddels wel de eigenaren van deze plant te adviseren wat kippengaas om de voet te wikkelen, want er zijn objecten genoeg waaraan onze haarfabrieken hun nagels kunnen verzorgen, en die ze bovendien eveneens kunnen gebruiken voor hun markeerdrang.)

Zoals dus deze boomstronk in het struikgewas aan de overkant van het pad. Hier ging Cera gewoon verder met waarmee ze al eerder bezig was geweest, en met evenveel plezier.

De Boez was ondertussen ook gearriveerd in de tuin. Wij hadden hem niet zien komen en hij had zich ook niet gemeld bij de fotograaf. In plaats daarvan was hij onmiddellijk aan de slag gegaan met het besnuffelen van wat takken, en gezien de lengte van de tijd die hij daarvoor nodig had, kan het niet anders dan dat er zeer bijzondere geuren kleefden aan deze stengels. Overigens, het ging hier om een gesnoeide vlinderstruik, dezelfde waarbij onze jongste reporter twee jaar geleden nog een kolibrie-vlinder ontdekte (en wegjoeg).Nog geen vlinder te zien nu, heh Boez? Nee, nog een beetje vroeg in het jaar! Maar als ze komen, de vlindertjes, wil je dan vooral die ene soort niet meer lastigvallen? Is namelijk een klein beetje zeldzaam in de stad! Hoezo maakt je dat niets uit?
Tjongejonge, wat kijk je weer ondeugend! Ben je soms aan het oefenen voor de Voorjaarsverkiezingen?Misschien had Cera ook wel die verkiezingen in haar koppie, want ze wilde graag po(e)seren in de Moerbei. (Mevrouw K. moest opeens denken aan het gelijknamige restaurant in Warmond, omdat zij daar laatst zo heerlijk heeft gedineerd! Ja, die ene met een heuse ster! Voor de volgende maaltijd aldaar moet zij nu trouwens wel eerst weer een flink tijdje sparen, maar dit terzijde....)

Na wat geklooi en gezooi in de tuin werd er ook nog wat serieuze arbeid verricht, namelijk het controleren van het centrum van de tuin, waar de kruiden plegen te staan. De bieslook deed het in elk geval naar behoren en wij zagen ook dat de Lavas weer druk bezig is met groeien. Verder verwachten we dat er door de plantsoenendienst de komende maanden nieuwe kruiden geplant zullen gaan worden, want erg vrolijk worden we niet van die paar overgebleven sprieten. Een lekker gekruide lamsbout of stoofpot met mediterrane smaakmakers zit er voorlopig beslist niet in.

2 opmerkingen:

katja zei

Haha, grappig om te zien hoe Lima met zo'n nietsziende blik straal langs Oscar loopt (als je die twee foto's na elkaar bekijkt als een 'filmpje', Cera staat nog in precies dezelfde houding op beide).

Foto van Cera in de moerbij trouwens prachtig, met die nevel erachter! En Boez staat er ook weer heel mooi op naast die vlinderstruik.

katja zei

MoerbEI bedoel ik natuurlijk :-|