Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 31 januari 2012

Langste en mooiste snor?

Degene met de dikste, beste en mooiste bontjas, is natuurlijk Iegje, die eigenlijk gewoon Igor heet. Wij zagen hem op het muurtje in de Hoftuin, vroegen of we even mochten voelen en tot onze grote vreugde stemde hij daarin toe. Natuurlijk mocht de fotograaf ook nog wel een foto van hem maken, en op de redactie zagen wij eigenlijk voor het eerst dat Igor misschien wel de langste snor van de buurt heeft.

En nog fraai van vorm ook. Was er niet een bekend schilder met een dergelijk kunstwerkje onder en naast zijn neus? Ja, u weet wel wie wij bedoelen! Hij lijkt, heh? Misschien is Igor ook wel een markies, wie zal het zeggen.....

Maar Igor had iets heel anders aan zijn kop. Al halverwege de aaisessie sprong hij daarom van het muurtje af.

Want Oscar zat een eindje verderop wat bevroren gras te eten, en hem besluipen gaf natuurlijk veel meer voldoening dan die paar aaien die je ook thuis kunt krijgen.
Igor kroop langzaam en als een echte tijger naar Oscar toe, met zijn mooie vacht slepend door de plantjes en het kleine laagje sneeuw. Dat hij er zo echt niet gevaarlijk uitzag en ondanks zijn inspanningen duidelijk in beeld bleef, hebben wij hem maar niet verteld. Hij kwam daar trouwens zelf wel achter, want Os zag hem al van verre aankomen en stond derhalve ruim op tijd bovenop het muurtje in de verdedigende houding.
De fotograaf dacht (gezien de vorige ontmoeting van de twee - waarbij het meppen uitbleef) dat het niet tot een treffen zou komen, maar vergiste zich.


Igor viel deze keer wél aan en er werd over en weer een behoorlijke serie klappen uitgedeeld.
Oscar was tenslotte degene die vond dat de lol eraf was en hij verliet de tuin.
Wij maakten nog een foto van Igor, triomfantelijk en trots op het muurtje staand met zijn snor in een nog grotere krul, doch deze foto is helaas mislukt doordat Os tijdens zijn haastige aftocht tegen de benen van de fotograaf aanstootte.

Wel, nu rest ons alleen nog de mensen van Igor te vragen de langste snorharen van Igor op te meten, en hun bevindingen aan ons door te geven zodat wij deze gegevens in ons archief kunnen opnemen; dit in verband met de verkiezing "langste en mooiste snor van de Katbladbuurt" die wij waarschijnlijk in het voorjaar of de zomer zullen gaan houden.

6 opmerkingen:

Inge zei

Nou zo te zien heeft Igor al gewonnen, wat een enorme snorharen heeft deze ondeugende boef!

ina zei

Ik heb geprobeerd een snorhaar van Igor op te meten, maar hij wilde niet stilzitten; ik denk dat zijn langste haar een centimeter of 10 is. Er is overigens nog iets bijzonders aan zijn snor: de haren zijn niet egaal van kleur maar gespikkeld.

Hannah zei

ik herinner me dat ik ergens gelezen heb, dat de snor haren net zo lang zijn als de kat rond (of dik, sorry Igor) is, zodat hij/zij weet of een gat of holte groot genoeg is om door te kunnen kruipen. is dat waar?

groeten vanuit een zomers Wellington! Hannah

Hans zei

Ja, dat is waar!

katja zei

Nou, volgens mij is dat van die snorhaarlengte-even-breed-als-kat meer een algemeen gegeven, een van de functies waar snorharen goed voor zijn in de natuur (waar katten nooit overgewicht hebben). Maar als een kat steeds dikker wordt is het volgens mij niet zo dat de snorharen mee gaan groeien.... Bovendien is Igor niet dik! Dus bij Igor gaat het waarschijnlijk goed op, dat hij door elke opening past waar zijn snorharen doorheen passen

ina zei

Ik heb ook gehoord dat dat verhaal van de lengte van de snorharen en de dikte van de kat niet meer opgaat nu de katten over het algemeen veel dikker worden dan vroeger.