Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 13 januari 2012

Zelf gezien nu: BW is een doetje geworden!

Sinds juli van het vorig jaar hadden wij hem niet meer gezien. Toevallig hoorden wij kort geleden dat hij is opgedoken in een andere buurt, en dat hij zich daar voorbeeldig gedraagt en er goed uitziet. Dat van dat voorbeeldige gedrag konden wij trouwens niet zo goed geloven. En nu wandelde hij daarstraks zomaar de Hoftuin binnen! Ja, wij hebben het natuurlijk over Bollewangen, oftewel Pincho!
Mevrouw K. riep enthousiast zijn naam (Pincho dus), maar BW reageerde niet. Hij liep snel (leek haast te hebben) maar gaf helemaal geen kik en wij zagen hem ook niet zoveel sproeien als "vroeger"!
BW te zien zonder zijn sirene te horen, was een heel rare ervaring voor mevrouw K.

Natuurlijk zag BW de fotograaf staan, dus kwam hij niet over het pad maar liep de tuin daarnaast in.
Jammer, want nu was hij buiten het bereik van de camera.


Maar ja, om de Poort door te gaan moest hij wel langs de fotograaf, en zo kregen we hem toch nog in beeld. Er was net tijd voor één foto, want toen was hij alweer voorbij.
Ja, BW ziet er best wel puik uit! Hij lijkt wat "voller" (in elk geval niet zo broodmager als de laatste keer dat wij hem hier zagen) en er was iets in zijn blik wat wij eerst niet zo goed konden benoemen. Toen opeens wisten we het: hij kijkt minder agressief, straalt een soort van kalmte uit, een stille berusting, zeg maar.
Nu weten we ( want dat konden we zelf net nog zien) dat hij nog steeds intact is, dus niet gecastreerd. Wat zou er dan met BW aan de hand kunnen zijn? We hadden geen tijd om daar verder over na te denken want het volgende gebeurde.

Pincho (BW dus) liet zich door onze reporter Boez voor zijn achterste meppen! Jawel, de Boez sloeg hem zelfs de Poort door, en BW deed niets terug en wist niet hoe snel hij weg moest wezen!
Dit was toch wel heel erg vreemd, wat hier gebeurde! Mevrouw K. stond helemaal paf...Gelukkig bleef de fotograaf bij zinnen, en zo hebben wij toch nog een plaatje van hoe BW maakt dat hij wegkomt, nagekeken door reporter Oscar.
Jawel, Pincho staat echt op deze foto, heel klein in de linker bovenhoek. En al die tijd maakte hij geen enkel geluid, heel bizar!

Thuisgekomen gingen de fotograaf en mevrouw K. in overleg. Hoe kan het dat BW's gedrag zo is veranderd? Is hij misschien toch gecastreerd maar is dat zo netjes gebeurd dat het nauwelijks (of niet) zichtbaar is? Of is BW misschien gewoon een ouwe knar aan het worden, moe van het achter de wijven aanzitten en in een soort van "slappe periode" terecht gekomen? Ja, wij weten namelijk (uit de derde hand, dat wel) dat BW in 2002 al voor nakomelingen zorgde, dus hij zou dan tenminste toch wel een jaar of 10 moeten zijn, niet? Tot welke leeftijd zijn katers eigenlijk actief, qua het willen/kunnen doorgeven van de genen? Is dat al eens onderzocht?
Moeten we toch maar eens opzoeken!
En tot die tijd blijft BW met zijn gewijzigd gedrag een raadsel voor ons....

NB: Sommige biologische verschijnselen noemen wij bewust niet bij de juiste naam omdat wij anders via zoekmachines allerlei gasten krijgen die wij liever niet hebben. Dat is al een keer eerder voorgekomen namelijk, en dat was niet zo plezierig. Wij hopen dat u daar begrip voor heeft.

5 opmerkingen:

Frans zei

Ik weet wel dat BW vaak aanwezig was tijdens mijn wekelijkse vipassena meditatie les. Wachtend op een Siamees hapje hing hij met zijn kop over de rand van het keukenplatje.
Altijd keek hij vroeger agressief wantrouwend om zich heen. Maar na verloop van tijd, altijd na een half uur innerlijke stilte en meditatie zagen mijn lerares en ik na het openen van de ogen dat BW in een diepe slaap was gevallen. Bekend zijn de beelden op de verrekijk van Thaise monniken die rondwandelen met volwassen tijgers.
Mogelijk dat door onze metta oefeningen BW gepascificeerd is ?

mw. Katblad zei

Wij hoorden laatst dat de door u genoemde tijgers niet altijd even tam zijn of waren, en er zodoende menig monnik gesneuveld is of ernstig gewond. Maar dat is in de doofpot gegaan, want er werd net zo lekker verdiend aan al die nieuwsgierige toeristen.
Wij houden het er liever op dat BW gewoon zijn krachten aan het verliezen is vanwege hoge leeftijd en dus slijtage van e.e.a.. En daarbij wellicht ook een beetje last van Katzheimer heeft, net zoals mevrouw Troy. Die is namelijk ook opeens veel minder oorlogszuchtig dan vroeger....
Verder zijn wij overigens niet bekend met uw zgn. metta oefeningen, maar vertrouwen erop dat het u erg goed doet.

Frans zei

Over het algemeen heeft Boeddhistische meditatie een kalmerend effect op huisdieren en tijgers. Maar er zitten natuurlijk altijd zwarte schappen in de populatie.
Wat ik me afvraag, als BW uit de Groenesteegbuurt komt, althans dat zijn mens daar woont, en hij is daar vijf jaar niet gezien, zou er dan nog contact zijn met het baasje? Of zou ie een ander gedoogadres hebben ?

ina zei

Ik denk dat de "krachten" van BW een beetje zijn uitgeput nadat hij zoveel jaren als een beest te keer is gegaan.

Tatu zei

Hola hier de verzorger van Pincho..

Pincho is al enige dagen niet thuis gekomen.. normaliter is dat dagelijks of slaat hij wel eens een dagje over.. maar nu is dat al bijna een week..

ik heb meerdere poezen clubhuizen gebeld maar ook daar hebben zij niets van mijn beste vriend gehoord of gezien ..

wie enig idee heeft kan mij op contact@tatushop.nl
berichten...

p.s. ik zou ook graag willen weten in welke nieuwe buurten hij gezien is... bij voorbaat dank ...