Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 22 augustus 2012

Zwarte Gijs blijkt de beste!

Zwarte Gijs had ons van te voren niet ingelicht over zijn plannen om zijn klimkunsten te laten zien, maar hij koos daarvoor wel de boom uit die tegenover de redactie staat en dat is het exemplaar dat mevrouw K. vanaf haar werkplek vol in beeld heeft.
Zo kwam het dus dat zij zag hoe Z. Gijs in rap tempo langs de stam omhoog klom.
Op bijgaande foto zit Gijs reeds in de kruin van de boom, en we kunnen u verzekeren dat dat heel hoog is.Natuurlijk ging de fotograaf direct met camera naar de boom toe; het gebeurt immers niet zo vaak dat een haarfabriek zich zo behendig naar boven begeeft en het was nog maar de vraag of Gijs weer op eigen gelegenheid naar beneden zou kunnen komen.
Op dit moment maakte Gijs zich daar (nog) niet druk om want hij had één of ander vliegbeest in de smiezen en wilde  zelfs nog verder omhoog klauteren om het beestje beter te kunnen bekijken.
Ja, daar ging hij al!
Een beetje eng vonden wij het wel, want een hoop takken op die plek zien er een beetje erg dood uit en zouden dus zomaar kunnen afbreken!
Dat gebeurde gelukkig niet.


Natuurlijk was onze topreporter Oscar aanwezig om de fotograaf te helpen met het verslag, en hij maakte ondertussen van de gelegenheid gebruik om zijn nagels bij te werken.
Gelukkig werd Gijs daar niet nerveus van.


Gijs was inmiddels tot de conclusie gekomen dat zijn jacht op het vliegbeest een tikje te hoog gegrepen was en begon aan de afdaling. Hier en daar hield hij even stil om van het uitzicht te genieten en zich te beraden over zijn volgende stap. Nee, het is namelijk inderdaad helemaal niet zo gemakkelijk om van zo'n grote hoogte weer veilig beneden te komen, en daarom moet je goed je kop erbij houden en geen overhaaste beslissingen nemen!Maar Gijs had een dergelijke tocht duidelijk al vaker ondernomen en wist precies wat hij moest doen. Heel kalm kroop hij vanaf de laatste tak naar de stam van de boom en sloeg zijn nagels stevig in het schors.

Kijk, zo doe je dat en niet anders.
En nu poot voor poot kleine stukjes naar beneden; de zwaartekracht doet de rest van het werk.
Omdat het afdalen veel vermoeiender is dan het omhoog klimmen, laste Zwarte Gijs een korte pauze in toen hij met zijn buik op de stomp van een afgezaagde tak hing. Wederom erg verstandig van hem en zowel mevrouw K. als de fotograaf prezen hem, riepen hem toe dat hij erg goed bezig was en een voorbeeld voor allen.
Vol vertrouwen schoof Gijs in zijwaartse richting van de bult af en begon aan het laatste stuk van de afdaling, nog zo'n drie meter.


Toen Gijs nog maar een metertje had te gaan, wierp hij zich opeens van de stam af en sprong het laatste stukje naar beneden. Daarbij kwam hij bijna bovenop Oscar terecht (die grommend maakte dat hij wegkwam), en wij hebben het vermoeden dat Gijs dat met opzet deed want zo is hij wel.
Nadat Zwarte Gijs mevrouw K. en de fotograaf triomfantelijk had aangekeken en hun vele complimenten in ontvangst had genomen, liep hij op zijn dooie gemakkie naar de Kruidentuin omdat hij daar blijkbaar ook nog wat te doen had.

Tijdens een redactievergadering hebben wij unaniem besloten (Zwarte) Gijs uit te roepen tot BBK, wat dus betekent: Beste Boomklimmer van de Katbladbuurt. Want: geen enkele haarfabriek zat ooit hoger in een boom in onze buurt en wist daarna ook nog eens zo behendig, zelfverzekerd en met grote kalmte weer naar beneden te komen. (De haarfabrieken die ooit hoger kwamen moesten met behulp van brandweer en/of ladderconstructies uit hun benarde positie worden bevrijd.)
Wij feliciteren Zwarte Gijs en zijn familie van harte met deze mooie titel.

10 opmerkingen:

ina zei

Gefeliciteerd, Gijs!
Wat een spannende reportage weer.
Ik zou het je niet nadoen, ik word al duizelig als ik op een krant ga staan..

Greet zei

Van harte gefeliciteerd Gijs met je onbekend aantal meters.

Het zou prettig zijn, mevrouw Katblad, als u ons in de toekomst de juiste hoogte van de klimpartij van een haarfabriek kunt mededelen. Op deze site http://users.telenet.be/sequoiadendron/hoogtemeten.html kunt u lezen hoe u de hoogte kunt meten. Als ik zo vrij mag zijn u een adviest te geven, raad ik u mogelijkheid 3 aan.

Inge zei

Gijs is wel een hele coole kat!

Mooie foto's van deze spannende actie.

Annemieke zei

Knap gedaan van Gijs! Welverdiend die titel.

katja zei

WOW!!!
Ik heb er geen andere woorden voor...
O ja, ook nog gefeliciteerd Zwarte Gijs met je titel!

Jacq. zei

Helemaal super!En wat een prachtige foto's ook!

tante sjaan zei

Goed gedaan van Gijs. horen we nou nog meer over de rest van die verkiezingen of doet u daar niet meer aan?

Wad Woord & Wol zei

Wat knap en goed van Z. Gijs! Van harte gefeliciteerd met de BBK-onderscheiding. En wat ontzettend aardig van Z. Gijs dat hij precies deze boom uitkoos, zodat de redactie meteen ter plaatse was.

Martijn zei

Die voorlaatste foto lijkt prinses Irene wel.

Moon zei

Wat een geweldig gave foto's! Complimenten voor Gijs!