Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zaterdag 11 augustus 2012

Bezoek in de steek gelaten voor sporenonderzoek

Nadat wij, gezeten aan onze buitentafel, afgrijslijke geluiden van een kattengevecht hadden waargenomen, toog mevrouw K. uiteraard direct met camera naar de Hoftuin (waar de herrie vandaan kwam) om de situatie in ogenschouw te nemen. Haar bezoek liet ze zomaar in de steek (tsjongejonge) onder het gemompel van het excuus dat er in de Katbladbuurt nu eenmaal altijd dingen kunnen gebeuren waardoor zij even de visite alleen moet laten, en daar kwamen gelukkig geen protesten of andere tekenen van onbegrip of chagrijn op.

Wel, in het Hof gekomen zagen we ergens (best wel) ver weg boven op zijn balkon Iwan zitten. Hij kon niet bij de vechtpartij betrokken zijn geweest want zoveel tijd was er nog niet verstreken en Iwan kon volgens ons niet zo rap helemaal via trap en daken op zijn balkon gekomen zijn, en dan er nog zo rustig bijzitten ook. Waarschijnlijk was hij wel toeschouwer geweest; het kan niet anders dan dat hij het lawaai ook gehoord had en daarom "frontbalkon" was gaan zitten.
Iwan werd dus direct uitgesloten van deelname. Nu moest mevrouw K. in de Hoftuin op zoek gaan naar mogelijke participanten in en eventuele sporen van het gevecht. Bij het binnenkomen van de tuin had zij wel Panda zien wegschieten, maar geen andere haarfabrieken.

Aha! Witte plukken haar. Dit was een goede aanwijzing, hoewel er natuurlijk heel veel haarfabrieken rondlopen met witte vlekken in hun vacht. Deze plukken konden uit Panda's vacht zijn gekomen.
Maar wij hadden nog meer sporen nodig voor onze reconstructie en hoopten dat ons bezoek ondertussen zelfstandig ons toilet zou kunnen vinden; zorgvuldig sporenonderzoek kost nu eenmaal tijd en kan niet beslist wachten tot later.
Jawel, daar was nog een aanwijzing: wij vonden een paar stenen verder grijze plukken haarfabriekhaar. Nu zijn er helaas ook heel veel haarfabrieken met grijze vacht, en wij denken dan vooral aan de cyperse exemplaren natuurlijk, of een eventuele Wams. Eigenlijk waren we nog niet veel verder gekomen.
Mevrouw K. had nu één kant van de tuin uitgekamd en liep naar het gedeelte waar de meeste haarfabrieken van het Hof wonen; wellicht waren daar nog meer sporen te vinden....


Ah, daar zat (verdekt opgesteld) inderdaad Panda. Hij zat er niet zo ontspannen bij en keek (staarde) naar iets (of iemand) verderop. Komop mevrouw K., draai je om en volg Panda's priemende blikken!
Fotograaf: idem!Zozo! Daar zat dus de partijleider (van Hof is Vol) Myo! Jazeker, Myo is weer terug op het toneel, lijkt weer helemaal de oude - dus van voor Mickie zeg maar - qua gedrag in de tuin tenminste (hoe hij thuis doet weten wij niet), heeft alweer een aantal malen vreemdelingen eigenpotig uitgezet en oefent nu blijkbaar op zijn partijgenoten om weer goed in conditie te komen.
Maar...... was hij eigenlijk wel de winnaar van het gevecht geweest? Waarom zat hij zich zo zorgvuldig te wassen? Leek dit niet op "wonden likken"?
We waren nog niet klaar met ons onderzoek, dat was duidelijk.


Mevrouw K. ontdekte vervolgens ook nog Harremans achter het raam, en omdat hij opgesloten zat en blijkbaar zijn broer niet had kunnen helpen in diens ruzie met partijleider Myo, zag hij er zeer ongelukkig uit. Of was het medelijden in zijn ogen, of spot, of wellicht iets geheel anders? Moeilijk te zeggen want Harry's ogen staan altijd een beetje verdrietig terwijl hij dat natuurlijk niet altijd is! Welnee!

We nemen dus aan dat Panda en Myo hadden gevochten, maar echte bewijzen daarvan hadden we nog niet kunnen vinden. Doch stel dat die twee inderdaad vette mot hadden gehad, wie had er dan gewonnen? Ja, dat is nog eens een belangrijke vraag, vooral omdat het hier om twee leden van dezelfde partij gaat, en ruzie zou zomaar de opheffing van de partij kunnen betekenen, iets wat voor het Katblad minder leuk zou zijn want dan verliezen we een heel belangrijk nieuwsitem, heh? Daarom dus.Mevrouw K. maakte nu een close-up van Panda's snuit om beter te kunnen zien of deze beschadigd was, of niet. Wel, Panda had dus inderdaad wat krasjes op zijn kop (hadden die daar misschien al gezeten?), maar ook had hij een plukje wit haar in zijn bek, of eigenlijk hing het plukje er een beetje bij. Niet onbelangrijk is dat wij hem daarvóór al eenzelfde pluk hadden zien uitspugen. Mogelijk kunnen wij daaruit concluderen dat deze haarfabriek tijdens het gevecht zijn tanden in zijn partijleider had gezet? Een andere verklaring konden wij niet bedenken...


Natuurlijk bekeken we Myo ook nog even van iets dichterbij. Hij zat zich nog steeds druk te wassen, maar wij zagen op het eerste oog verder geen beschadigingen, hoewel, hij had een heel klein kaal plekje op zijn achterpoot maar dat kon hij ook bij een eerdere ruzie of uitzettingsprocedure hebben opgelopen.
Kortom, we hebben dus wel zo onze vermoedens maar konden niet genoeg bewijzen verzamelen.

Ondertussen was de wijn van mevrouw K. en de fotograaf natuurlijk niet meer zo koud als aanvankelijk de bedoeling was geweest, maar een ijsklontje biedt altijd schrale troost. Het bezoek zat er nog en had zich vermaakt met een zogenaamd mobiel ding met knopjes. U weet wel.

Tenslotte willen u wij graag melden dat wij voor bijzondere gevallen (zoals gevechten in de katbladbuurt) een anonieme telefoonlijn hebben zodat u eventuele tips kunt doorgeven. Het nummer van deze lijn vindt u elders in dit Katblad, een reactie kunt u zoals gewoonlijk hieronder kwijt.

11 opmerkingen:

Pilek Phatsaduraksa zei

Het verhaal dringt nauwelijks tot me door eigenlijk.
Maar zie ik op de foto van wondenlikkende Partijleider (van Hof is Vol) Myo, op de voorgrond een Siamese orchideeënsoort in beeld zeg maar ?

Annemieke zei

Fijn dat Myo weer de oude lijkt te zijn. Misschien wilde iemand wel een coupe plegen voor de partij? Maar zo te zien heeft Myo alles onder controle.

katja zei

Even niet echt terzake: wat een prachtige foto van Harremans omringd door bloemen en met een roze bloemetje boven op z'n kop!

Mevrouw Katblad zei

Nee Pilek, u vergist zich. Het is een gewone winterharde inheemse plant met lange stengels. Geen idee hoe die heet.
Snapt u het verhaal niet of bent u misschien minder geïnteresseerd in Hof is Vol en detective-verhalen? Kan hoor, nemen wij u heus niet kwalijk.

ina zei

Ik heb het gekrijs ook gehoord en toen ik keek vanaf het balkon waar Iwan zit op de eerste foto zag ik Panda en, naar ik toen dacht, Harremans, vechten. Ik denk dat de Cyper die ik zag Myo was en dat hij inderdaad mot had met Panda. Wie heeft gewonnen kon ik niet zien, ze verdwenen even uit mijn blikveld vlak voordat de strijd was beslist.

Wad Woord & Wol zei

CSI Katbladbuurt in actie. Wie weet vindt u vandaag nog extra sporen die u gisteren in alle hectiek even niet zag. Mooie reportage die veel vragen oproept. Hopelijk volgen er nog antwoorden.
En tot slot gooi ik er nog een oude, doch zeer wijze spreuk tegenaan: De wijn wordt nooit zo koud gedronken als hij wordt opgediend!

de hoofdredacteur zei

@Ina: Bedankt voor uw reactie. Maar.
Wij verwachten wel van u dat u vanuit uw riante positie (met uitzicht op de Hoftuin) de gebeurtenissen (vijandigheden, twisten, overvallen e.d.)in de betreffende tuin beter bestudeert en vervolgens met gedegen verslagen komt! Met halve of foute informatie komen wij niet verder! Wij hebben vast en zeker ergens nog wel een verrekijker; zullen we die even komen brengen? Of krijgt u dan last met de buren?

Dennis zei

Het likken doet Myo wel vaker, meestal na een "ongelukje".

de VVD zei

@WWW:
een sterke, die houden we erin.

afz: Vino Vriendelijke Dierenlovers

katja zei

Ik denk dat het een Japanse anemoon is trouwens, op die foto waar Pilek het over heeft.

ina zei

@de hoofdredacteur: Sinds wanneer leest u mij de les, meneer? En heeft u ook een verrekijker die door de muur van het huis van de borderliner heen kan kijken? Daarachter vond namelijk een gedeelte van het gevecht plaats.