Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 6 augustus 2012

Vlinders tellen

Omdat het afgelopen weekend nationaal "vlindertellen" was, togen wij met onze vlinderspecialist Oscar naar de Kruidentuin om daar fladderbeestjes te gaan tellen en de soorten te noteren.
(Van één van de bewoners rond de tuin hadden wij vernomen dat Oscar zich kort daarvoor al flink tegoed had gedaan aan een aantal dikke libelles, door de jacht op deze vliegbeestjes bovendien behoorlijk vermoeid was geraakt, dus vonden we het verantwoord hem (de Os) mee te nemen als spotter.)
Mevrouw K. had van tevoren een lijstje gemaakt met daarop de meest voorkomende vlindersoorten, en daarmee hoopte ze het te redden. Os wist wat de bedoeling was (vlinders zoeken maar niet vangen) en ging direct aan de slag.

Cera begreep niet wat de bedoeling was en bleef bij het lijstje zitten, terwijl mevrouw K. en Os aan een rondje speuren begonnen.












Oscar zag het eerst een vlinder. En toen mevrouw K. dezelfde richting uitkeek, zag zij het fladderbeestje ook zitten.












Ach, wat een leukerdje, heh?
Maar stonden er niet twee verschillende soorten witjes op ons lijstje? En welke van die twee was deze dan? Even inzoomen maar, en hopen dat ie zou blijven zitten. Gelukkig maakte Oscar geen aanstalten het beestje te komen onderzoeken. Hij had zijn buik al vol dus.







Nou, zeg het maar!
Vlinders tellen is één ding, de soort bepalen is wat anders als je je daar nooit eerder mee bezig hebt gehouden!



Nu wilden wij graag ook nog een leuk gekleurd soortje vinden, dus bleven rondjes lopen. Helaas was het nogal bewolkt en in tegenstelling tot andere dagen waren er niet veel vlinders te zien in deze Kruidentuin.



En als je naar vlinders zoekt kun je niet tegelijkertijd op langskomende haarfabrieken letten, heh? Nee, en zodoende hadden we te laat in de gaten dat Simba voorbij kwam (of liever sloop).










Eindelijk kwam de zon even door; voor Oscar het moment om de zoektocht te staken en in de schaduw te gaan liggen.












Ondertussen zag mevrouw K. nog een vlinder neerstrijken op de bladeren van de Oost-Indische Kers. Was dit nu één van dezelfde of een ander soort?
Maar het vlindertje hield zijn vleugels stevig tegen elkaar geklemd en dus konden we het niet goed zien.








Snel keken we even waar Cera was gebleven, maar zij zat braaf te wachten tot mevrouw K. klaar was.
En toen we snel weer terugkeken naar de plek waar de vlinder zat, was deze natuurlijk weg.
Nee, vlinders tellen is geen gemakkelijke klus. We zagen er tenslotte vier tegelijk, alle vier wit, maar tot welke soort ze stuk voor stuk behoorden?
Mevrouw K. gaf het na een minuut of 25 maar op want de vlinders werkten niet mee, gingen niet even voor ons zitten op een plek waar we ze goed konden bestuderen.


Op de terugweg naar de redactie kwamen we de Boez nog tegen. Net op weg naar de Kruidentuin en dus als gewoonlijk weer te laat. Hopeloos geval.

Een paar uur later zagen we nog een klein, helder blauw vlindertje bij de Moerbeiboom. Mochten we die nu nog meetellen?
De instructies op de site waren niet zo duidelijk. We hebben onze bevindingen dan tenslotte ook maar niet gemeld. Jammer!

8 opmerkingen:

Tanja zei

Het is een klein koolwitje. Het zwart loopt na de hoek naar beneden door.
Bij het groot koolwitje niet.

katja zei

Volgens de site van Vlinder Mee! is het juist precies andersom???? Dan zou dit juist een groot koolwitje zijn?

katja zei

En ja, het blauwtje had u nog mee mogen tellen, als u geweten had welk blauwtje het was...

Tanja zei

@Katja: u heeft volkomen gelijk, wij zijn nog wat bevangen door de hitte.
Veel voorkomend momenteel is het Icarusblauwtje, onderkant vleugels met oranje vlek en zwart stippen met wit randje. En het Boomblauwtje, dat heeft kleine zwarte spatjes vanonder.

Mevrouw Katblad zei

Het was bijna zeker een Boomblauwtje. Hartstikke blauw bovenop en ronder van vorm.

Tanja zei

@Mevrouw Katblad.
Juist.
Het zit wel goed met de vlinders in uw hoofd en de blauwtjes op maandag, toch ?

Mevrouw Katblad zei

Jazeker Tanja!

Pim zei

Is het eten aan huis bij de kokkin met onbeperkt slobberwijn trechtergieten en filosoferen over de rol van de haarfabriek in de samenleving te combineren binnen een arrangement met meevlinderen en confectiekatknuffelen en B & B ?
Zijn de logeerkussens al ingewerkt ? Wat kost het p/p p/d ?