Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 16 oktober 2012

Controle huishoudelijke dienst

Japekoppie:
Ik ben hier altijd de beste reporter geweest en was de eerste, gediplomeerde Verkenner A. Met lof inderdaad. Jarenlang stond ik aan de top en was ik de leidinggevende, maar de laatste tijd begin ik te merken dat ik steeds sneller moe ben en dat mijn leeftijd (15 jaar - red.) en het daarbij horende slijtageproces toch wel zijn tol gaat eisen. Met andere woorden, ik heb besloten een paar stapjes terug te doen en plaats te maken voor de jongere garde, en dan denk ik in het bijzonder natuurlijk aan Oscar.


Dat betekent dus dat ik geen grote verkenningstochten meer ga maken voor het Katblad, niet meer eropuit ga om nieuws te zoeken en dat ik me alleen nog maar beschikbaar stel voor kleine klusjes in en rond het huis. Wat ik daarmee bedoel? Wel, wat eenvoudig beveiligingswerk, kleine inspecties en markeerklussen, u weet wel. Ja, wat modellenwerk voor de sectie 'senioren' hoort daar ook bij, zolang tenminste mijn vacht nog glanst en men mijn leeftijd lager schat dan ik ben, zeg maar.
Met mijn werk als controleur van de huishoudelijke dienst ga ik natuurlijk gewoon door, anders wordt het een zooi in huis en breekt de pleuris uit. Complete anarchie, ja.

U wilt weten wat dat inhoud, mijn werk als controleur huishoudelijke dienst? Wel, het is in elk geval een veelomvattende taak en moet vooral niet onderschat worden.
Het begint al vroeg in de morgen, als het licht wordt of als mijn bioritme me waarschuwt dat de werkdag is begonnen. Mijn eerste taak is dan het wakker maken van mijn mens (mevrouw Katblad - red.), en dat is soms best wel ingewikkeld. Maar ik heb zo mijn trucjes om haar het bed uit te krijgen, zoals het trekken aan haar haar (dat doe ik dan inderdaad met mijn tanden), het voorzichtig bijten in haar arm of het aantikken (met mijn linkervoorpoot) van haar oog of ogen. Om de beurt ja, en dan gaat er altijd wel één open.
Nu kan het gebeuren dat zij zich vervolgens, na dat openen van een oog, omdraait met de bedoeling om nog even door te slapen, en dat kan ik natuurlijk niet toestaan. Op zo'n moment gaat mijn trukendoos nog een stukje verder open.
Ik weet namelijk dat ze altijd, voordat ze uit bed komt, haar glaasjes op haar neus zet om beter te kunnen zien. En ik weet ook dat ze niet blijft liggen als ik met dat glasding aan de haal ga. Dus gooi ik het van haar nachtkastje af en ga ermee lopen klooien, en dan moet je eens kijken hoe snel ze dat dekbed van zich afgooit, heh?
Nee, de anderen helpen nooit mee, ze kijken alleen toe hoe ik mij loop uit te sloven in ons aller belang en u snapt dus dat deze taken niet overdraagbaar zijn en ik ze moet blijven uitvoeren, anders loopt alles in dit huis in de soep. Nee, hoe dat moet als ik er niet meer ben weet ik niet, dus laten we maar hopen dat ik het nog een tijdje kan volhouden, heh?
Mag ik nog even doorgaan? Ja, want we zijn nog pas bij het begin van de dag. Kunt u trouwens alles wat ik zeg goed volgen? Mooi, dan gaan we verder.
Als K. dus eindelijk de trap af strompelt, gaan we met zijn allen mee naar beneden. Ja, Oscar is daar altijd al want die slaapt doorgaans op de sofa. Nee, dit gaat nu even niet over hem maar om mij, en ik zorg dat het ontbijt wordt geserveerd door midden in de keuken het bevel te geven. Inderdaad, het bevel om het openen van de blikjes Gourmet, want ze (mevr. K. - red.) zou zomaar kunnen besluiten om eerst te gaan douchen en dan raken we allemaal in de war, en de effecten daarvan blijven vervolgens de hele dag voelbaar, voor mij althans.
Maar er wordt goed naar mij geluisterd want het gaat zelden mis met ons ontbijt.
Wel, daarna gaat iedereen zijn eigen weg. De jonge jongens (Boez en Os - red.) willen natuurlijk direct naar buiten, en Cera gaat dan meestal mee. Maar omdat ik uiteraard erg vermoeid raakt door dat hele ochtendritueel, moet ik tegenwoordig eerst even bijkomen na het ontbijt. Ja, dat is de leeftijd, heh? Maar dat had ik u al verteld. Afijn, ik ga dus terug naar bed om nog een uurtje te slapen, net als mijn moeder (T. Troy - red.) trouwens. Nee, gezellig is dat niet want ze heeft nogal een moeilijk karakter, om het maar zo te zeggen.
In de loop van de ochtend ga ik natuurlijk naar buiten voor een korte verkenningsronde met de nodige markeerklusjes. Nee, grote rondes loop ik niet meer, dat had ik u ook al verteld. Let u nog wel op? Goed.
Na mijn korte wandeling neem ik weer een kleine pauze, en die duurt meestal tot ik de geluiden van de lunch herken. Nee, wij haarfabrieken krijgen geen lunch omdat er altijd brokjes staan, maar ons mens doet daar wel aan en ik weet precies wanneer. Heeft niks met tijd te maken want K. heeft nogal een onregelmatig rooster, maar het is de combinatie van geluiden die mij waarschuwen dat zij haar boterham gaat eten. Altijd hetzelfde inderdaad: plankje klettert op aanrecht, besteklade gaat open en dicht, koelkastdeur gaat open en dicht, en tegen de tijd dat ze het plakje ham of kaas op haar boterham legt sta ik al naast haar om haar erop te wijzen dat ik alles dien voor te proeven. Ja, dat is alleen maar om ervoor te zorgen dat ze geen verkeerde dingen eet, zoals ham die over de datum is of beschimmelde kaas. Of ik wel eens verstek laat gaan? Jawel, dat is de afgelopen maanden een paar keer gebeurd, en dan weet ze ook dat ik ziek ben. Behoorlijk ziek ja, want anders zou ik dat voorproeven nooit laten lopen, plichtbewust als ik ben.
Wel, als het beleg door mij in orde is bevonden (ik sta er natuurlijk op om meerdere kanten van zo'n plakje beleg te testen) en de boterham is op, eet ik nog wat brokjes en dan volgt het wachten op een eventueel kaasproeverijtje later op de middag, en als dat er niet is het avondeten. Hoe ik de middag doorbreng? Wel, eigenlijk net als de ochtend, klein stukje buiten lopen, dutje doen etc. Ja, je zou kunnen zeggen dat ik telkens toe leef naar de gezellige momenten van voedsel voorproeven en de maaltijden, en daar heb ik een behoorlijke dagtaak aan. Nee, voor het raam zitten doe ik niet meer, dat ken ik zo langzamerhand wel en behoort tot het verleden, dus mij zul je nooit achter de geraniums vinden, nee.
Nee, ik was nog niet klaar want we hebben het avondmaal nog niet behandeld, toch? Nou dan. Of hebt u soms geen zin meer? Ja, ik hou het kort.
Ook over het serveren van het avondmaal heb ik de controle, en dat is maar goed ook. Vooral de tijd waarop dit moet gebeuren hou ik nauwlettend in de gaten, want mevrouw K. heeft nog wel eens de neiging daarmee te rommelen. Ja, u begrijpt best wat ik daarmee bedoel.
Ikzelf ben wel altijd op tijd aanwezig en geef niet op, wacht net zolang dat ze (mevrouw K. - red.) in actie komt. Mocht ik te lang moeten wachten dan zet ik een keel op, dat spreekt vanzelf. Ja, tegenwoordig word ik inderdaad ter zijde gestaan door Oscar, alleen is het erg jammer dat hij soms wél opgeeft en weer naar buiten gaat, en dat hij niet snapt dat hij daardoor de zaak vertraagt. Wel, als ik dat allemaal moet uitleggen wordt dit verhaal te lang, want dan krijgt u een verhandeling van mij over het gedrag van de Boez, Cera en Oscar, en dat zij dus de boel stagneren door te lang buiten te willen blijven, behalve dan als het regent of erg koud is. Ja, het weer wordt wat dat betreft alsmaar gunstiger.

Zo, dat was het dan. Nee, korter kon ik het niet vertellen, het zou alleen maar afbreuk doen aan de belangrijkheid van mijn functie als controleur van de huishoudelijke dienst. Fijn dat u me begrijpt, ja.
Kan ik erop vertrouwen dat mijn verhaal zonder al te veel taalfouten in het Katblad wordt weergegeven en dat u er niet in gaat knippen?


8 opmerkingen:

Moon zei

Lieve Japie! Blijf vooral nog heel erg lang jouw Belangrijke Taken in Huize Katblad doen!!!! Xxx

Jacq. zei

Lieve Japerd,wat ben je toch knap in de orde en routine handhaven! Als jij er niet was....

ina zei

Tjonge, Japekop, ik wist niet dat jij nog zoveel belangrijke taken had op je oude dag! Mevrouw K. mag je wel dankbaar zijn voor je hulp.

Annemieke zei

Ik hoop dat je blijft bloggen Japie!

Inge zei

En dat snuitje op die laatste foto...

Japie is vooral een lieve controleur hh dienst!

Bop zei

Die laatste foto is zeker echt een ansichtkaart waard.

ina zei

@Bop: Ja, of een foto van de week.

bop zei

@ina:
da's bijna hetzelfde,
als ze wil.