Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 31 oktober 2012

Alweer een virus, of gif? Of hoe onschuldig is RoundUp eigenlijk?

Sinds het begin van afgelopen weekend hebben we op de redactie te maken met 4 zich onwel voelende reporters/haarfabrieken. Japekoppie begon met braken, daarna volgde diarree. Eerst dachten we: daar gaan we weer, zijn medicijnen werken blijkbaar niet meer. Maar toen volgde de Boez. Bij hem zagen en roken we eerst "foute poep", daarna sloeg ook hij aan het kotsen. (Boez kondigt zijn behoefte om te braken altijd luid en duidelijk aan met een rare, diepe keelklank.) Vervolgens zagen wij ook Cera aan de diarree, en Oscar volgde later eveneens met braken.
Nou, dacht mevrouw K., dan hebben we misschien wel weer een virus in huis, of de jongens reageren wellicht op hun eenmalige portie nieuwe, vreemde brokjes.... Doch wat dat laatste betreft ging mevrouw Katblad even aan het rekenen, en zo kwam ze tot de conclusie dat de diarree en het braken al voor de nieuwe brokjes was begonnen, dus die mogelijkheid konden we doorstrepen. Bovendien krijgen ze die brokjes nu al een paar dagen niet meer, en onze haarfabrieken zijn nog steeds niet opgeknapt. Vanochtend nog vonden wij op boven- en benedenverdieping weer uitgekotst voedsel, de kattenbak zat vol met flatsen en de Boez heeft de halve nacht aan het luik zitten krabben omdat hij buikkrampen had en zijn narigheid liever buiten wilde deponeren (mevrouw K. liet hem daarom ook bij wijze van uitzondering een paar keer gaan).

Boez haalt even een frisse neus na een braakpartij onder de stoel van K.

Alweer een virus dan?
Maar waarom had mevrouw Troy dan nog steeds nergens last van?

Toevallig kregen wij een paar dagen geleden een mail van Frits over het spuiten van het gif RoundUp in zijn wijk. Een onkruidverdelger die ons oppervlaktewater verpest en op die manier zeer schadelijk is voor het milieu. (Onderaan dit bericht kunt u daar meer over lezen). Daarbij stuurde hij een foto van een karretje met daarin een gifspuitende man. Hé, dacht K. toen. Hadden wij vorige week ook niet zo'n man in onze straat bezig gezien? Jawel, het was de dag waarop wij Mickie naar de dierenarts brachten (zie oudere berichten), afgelopen donderdag dus. Eerst dachten we nog dat het iets met de enorme bladerhopen te maken had, dat deze dus om de één of andere reden nat werden gespoten om beter opgeveegd te kunnen worden, maar het was dus gif geweest wat daar in de rondte werd gesproeid!

Ook Japekoppie moet af en toe een frisse neus halen; hij lijkt het meest te lijden onder de diarree en het braken....

Snel ging K. op internet aan het zoeken. Ze wist (van Frits) dat er in onze stad vooral RoundUp wordt gebruikt, dus probeerde ze info te vinden over een mogelijk verband tussen het spuiten van dit gif en het ziek worden van huisdieren. Over dit laatste is echter niet echt veel te vinden omdat vooral de schadelijke effecten van dit gif op het milieu worden genoemd. En ook kwam K. veel berichten tegen over het zogenaamd "ongevaarlijk zijn" van het spul, maar die verklaringen zijn uiteraard voornamelijk afkomstig van de fabriek, de handel en tuincentra.

Ook Cera heeft onaangenaam riekende, slappe poep...

Wel, maar toch kan K. het idee van een mogelijk verband tussen de gifspuiterij in de straat niet van zich afzetten.
Immers, ze zag de spuiter bezig op een plek waar de katten vaak aan het graven zijn of tussen de bladeren zitten te wroeten, namelijk in en bij de boomspiegel tegenover de redactie. (Ja, die boom waar veel haarfabrieken graag in klimmen.) Vlak daarna zijn onze reporters ziek geworden, behalve dan mevrouw Troy want zij komt namelijk nauwelijks meer op die plek.

Oscar hebben we ook over zijn nek zien gaan maar zijn ontlasting hebben we niet kunnen controleren.

Teveel toeval, teveel redenen om eens e.e.a. grondig te gaan onderzoeken.

Overigens, tussen het braken en de nare, grote boodschappen door gedragen de katten zich niet echt alsof ze doodziek zijn, ze eten (en drinken) wel, al is het wat minder dan gewoonlijk. We hebben ook niet de indruk dat ze koorts hebben; hun oortjes voelen niet warm aan.

Boez voelt zich duidelijk niet zo lekker, vooral niet vlak voor een spuugpartij of als hij buikkrampjes heeft.

Aan onze lezers nu de volgende vraag.
Wie heeft meer informatie voor ons over RoundUp en het mogelijk veroorzaken van vergiftigingsverschijnselen bij katten of honden? Of kent verhalen/ervaringen van andere mensen in verband hiermee?
Meldt het ons aub!

Dit verhaal wordt zeker vervolgd.


http://www.greenpeace.nl/press/Persberichten-2012/Giftig-Roundup-nog-jaren-toegestaan-op-schoolpleinen-en-stoepen/

http://home.wanadoo.nl/natuurverrijking/publicaties/glyfosaat.htm


16 opmerkingen:

Unknown zei

Het lijkt er op dat roundup in ieder geval als het net gesproeid is gevaarlijk voor katten kan zijn:http://www.barfplaats.nl/forum/index.php?topic=13536.0

Hans zei

Round up is voor mens en dier schadelijk. Er wordt internationaal aan een verbod gewerkt, maar de producent (Monsanto) houdt dat tegen. In enkele Europese landen is het al verboden. In Nederland was het al bijna door de Kamer, maar toen kwam die ramp van een Bleker, die het uiteraard tegen hield. Maar met Schulz moet mileu zal het niet beter gaan.

Truus zei

Misschien kan je je dierenarts intussen vragen hoe je het snelste het gif hun lijf weer uit krijgt.
Kattenmelk drinken met of zonder norrit of zo? Diarree hebben ze toch al.
Roundup is ook volgens mij schadelijk, maar ik zoek naar informatie verder.

Anoniem zei

Roundup is zeker gevaarlijk en mag momenteel alleen gebruikt worden als het niet regent en als het niet warmer dan 25 graden is. De gemeente is hiermee al eerder over de scheef gegaan, getuige de recentelijke vragen aan het college van B&W (zie 3de punt op: http://gemeente.leiden.nl/bestuur/schriftelijke-vragen/welzijn-en-zorg/#irfaq_1152_c4f6f ).
Het gebruik van Roundup wordt in 2018 pas verboden. Ik begrijp niet dat het zo lang moet duren voordat dit verbod ingaat, als nu al bekend is dat het middel zo schadelijk is.
Zou Leiden meer haast maken als ze weet welke gevolgen dit o.a. heeft voor onze lieve haarfabrieken?
Die van mij vertonen gelukkig geen symptomen. Ik hoop dat die van mevrouw Katblad er snel vanaf zijn er er geen blijvende schade van ondervinden.
Marit


Fritz zei

Bij muizen is gemeten dat glyfosaat op lange termijn zaken als nierkanker, onvruchtbaarheid en verandering erfelijk materiaal enz. veroorzaakt. Zweeds onderzoek toont massale vissterfte aan als het door bespuiting van grachten- en slootkanten in het oppervlakte water terecht komt.
Er is geen onderzoek naar acute effecten op proefdieren. Als men de waarschuwingen op de verpakking volgt (irriterend voor ogen en huid, buiten bereik kinderen houden, ver van eet- en drinkwaren houden, draag handschoenen bij gebruik) kan men aannemen dat die er wel moeten zijn (anders zouden die kruiden ook niet dood gaan, heh). Daarom is het goed dat Mevrouw. K. die misselijkheid en het braken van haar haarfabrieken in verband heeft gebracht met gedrag van de haarfabrieken in o.a. de boomspiegel en het spuiten daar door die enge gele mannetjes op quads met gifspuitlansen.

Max zei

Ik heb ook wel es gehoord, dat ze haaruitval krijgen van vergif.
Dan zit Mevrouw de Bladkat maar mooi met onttakelde fabrieken zeg maar. Als bladeren die van de bomen vallen. Wat ? Een blad dat terugkeert naar de stam ?
Welnee joh, het was een late Atalanta.

Fritz zei

@ Gerrit Kuilder:
wat een goeie link van u.
Het is natuurlijk geen "evidence based". Maar wel een sublieme aanwijzing dat er stront aan de knikker is met gebruik Glyfosaat en het ziek zijn van onze haarfabriekjes.

Max zei

@Marit:

Tot rond 2004 is onkruidbestrijdingsgif, glyfosaat door de toenmalige Groenlinks wethouder (Jan Laurier) in de ban gedaan. Er werd alleen nog onkruid geborsteld met borstelwagens.
Daarna is door de CDA wethouder kwa bezuiniging 1 borstelwagen afgeschaft en gifspuiten weer ingevoerd.
Het zou onze gemeente sieren als er vooruitlopend op een algeheel verbod alvast gestopt wordt met deze kankerverwekkende giftroep. Het gebeurt ook zonder enig beleid. In dezelfde straat worden oases van onkruid ongemoeid gelaten, terwijl 10 meter verder onschuldige platte mosjes kapot worden gespoten.
Het lijkt wel of Vegen en Legen van de gemeente totaal geen zicht heeft op wat de aannemer allemaal uitspookt. Als volgens het contract zijn flacons met gif eind van de dag maar leeg zijn, lijkt het wel en er eind van het jaar betaald wordt. Dit soort handel mag toch niet tot ernstige ziekte bij de haarfabrieken van Mevrouw K. te Leiden leiden ?



Truus zei

Mijn ega vraagt zich af of het ook aan het oplosmiddel van de glyfosaat zou kunnen liggen, 1 of andere organische stof????Eens kijken op de verpakking bij een tuincentrum??

oma Teske zei

@ Truus:
Nee joh gekke park
het is het spul zelf Sjonnie !

Donita zei

@ Max
En passant: tussen neus en lippen door zeg maar
wilt u nog meedoen met de Vlindervertaalhaikugedichtwedstrijdvan het Leidsch Klatblad ?

De Jury

Truus zei

@oma Teske: het een sluit het andere niet uit, kan ook beide giftig zijn.

Truus zei

Wiki:Glyfosaat heeft een lage acute toxiciteit, ook voor bijen, vogels of zoogdieren. Oplosmiddelen en andere additieven in bestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat kunnen de toxische eigenschappen echter veranderen.

Met andere woorden:een stof kan giftig worden als je het oplost in bepaalde middelen of er iets aan toevoegt....

katja zei

@Truus en @oma Teske: http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/roundup-weed-killer-is-toxic-to-human-cells.-study-intensifies-debate-over-inert-ingredients

Dus Truus lijkt zeker een punt te hebben! Maar de maagdarmklachten worden overal wel telkens als reactie op het glyfosaat genoemd. De andere klachten (waarvan de redactiekatten gelukkig geen last hadden, zoals ademhalingklachten etc. worden ook regelmatig genoemd als gevolg van het oplosmiddel POEA)

Fritz zei

@Truus: wie wiki ingetypt heeft kan invloed hebben op wat er staat.
Roundup is glysofaat met wat hulpstoffen. De fabrikant heeft misschien geen onderzoek gedaan naar het eventuele triggereffect hiervan, dus de interferentie tussen die stoffen. Sterker de directie van het spul heeft een tijd vastgezeten vanwege manupilatie met onderzoeksgegevens.
Dit is nooit verder uitgezocht, terwijl het middel al op de markt was.
Voor ons staat het wel vast dat het niet goed zit met het gifgebruik en de nadelige effecten op de haarfabrieken die toevallig op dezelfde plekken toeven.
Ik hoor van volkstuinders ook wel eens enge ecologisch desastreuze verhalen over Roundup.

Truus zei

Voor alle duidelijkheid: Ik ben ook tegen gebruik van Roundup, in Oegstgeest wordt het niet meer door de gemeente gebruikt gelukkig. Dan maar wat meer onkruid.