Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 1 april 2012

Stoeipartij, schijngevecht of krachtmeting

Wij hebben nogal wat reacties (via de mail maar ook mondeling) gekregen op een vorig bericht over Oscar en de Boez, en dat bericht ging dus over hun stoeipartij in de Hoftuin waarbij de Boez op een vreemde manier bovenop de Os zat. Ook kregen wij vragen als: werd er nog op een bepaalde manier bij bewogen door de Boez? Inderdaad een rare vraag, maar mocht die ook bij u zijn opgekomen dan vertellen wij u graag het volgende.
Neen, de Boez bewoog verder niet. Hij zat weliswaar op zijn vriendje in een zekere houding die iets anders zou kunnen suggereren, maar neen dus. Wel had hij zijn tanden in de nek van zijn vriendje gezet, en daar dat vriendje (Os) dat niet zo leuk vond, gromde en kreunde hij (Os dus, heh?). Is het nu duidelijk allemaal? Dan gaan wij verder met een volgend bericht.

Omdat deze twee reporters geen echte vijanden hebben en ze toch moeten blijven oefenen voor het geval, houden ze schijngevechten met elkaar. Dit wordt ook wel "stoeien" genoemd. Op de foto hierboven ziet u hoe de Boez op straat ligt te rollen terwijl Oscar klaar staat voor de aanval.

Dan springt Oscar bovenop de Boez en beiden proberen elkaar van zich af te houden (met vier poten tegelijk) en tegelijkertijd de ander in een houdgreep te krijgen. Bij dit proces slaan zij beiden wild met hun staart, maar dat is een bijverschijnsel en tamelijk onschuldig; met dat zwaaien der staarten doen ze elkaar namelijk geen pijn.


Doch in de vuur van het gevecht willen er nog wel eens per ongeluk krasjes op de neus ontstaan, want al is het een schijngevecht, het is natuurlijk wel de bedoeling dat er iemand wint!
Op deze foto houden ze elkaar in een houdgreep, namelijk voorpoten om elkaars nek of kop, achterpoten tegen elkaar aan. We hebben nu een soort patstelling want het ziet er niet naar uit dat één van de twee in het voordeel is.
In een situatie als deze stopt het gevecht meestal.Nu dus ook.
Het gevecht wordt afgerond met een korte periode van elkaar aanstaren (krachmeting) om uit te maken of er nog verder gevochten moet worden, of dat ze het hierbij laten.
Volgens ons heeft Oscar op dit moment bepaald dat het genoeg is geweest, de Boez heeft echter nog zijn twijfels maar komt toch niet overeind.
Op de één of andere manier wordt uiteindelijk afgesproken dat de stoeipartij klaar is.
Wij moeten hierbij wel melden dat het heel goed mogelijk is dat het volgende schijngevecht reeds een paar minuten later plaatsvindt; dat is in het geval wanneer één van beiden behoefte heeft aan een revanche. Maar voor hetzelfde geld wordt er de verdere dag (middag) niet meer gestoeid omdat er belangrijkere zaken te doen zijn. E.e.a. hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden en eventuele aanwezigheid van andere (vreemde) haarfabrieken.
Als u nog vragen heeft, beantwoorden wij die graag.

2 opmerkingen:

ina zei

Dank voor uw uitleg, mevrouw Katblad, het is me nu geheel duidelijk.

katja zei

Mij ook :-)