Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 5 augustus 2011

Matatabi!

Oscar is helemaal gelukkig: hij ligt op snoei-afval van de Kiwiboom!
Onze lezeres Betty uit Laren maakte ons erop attent dat de zgn. Matatabi-stokjes (te koop bij dierenwinkels en sommige dierenartsen; wij schreven daar al eens over) gemaakt zijn van een...... KIWIBOOM!


Betty:

De kiwi struik van je buren is waarschijnlijk dezelfde waarvan de stokjes, 3 stuks in een hoesje, zijn gemaakt. Lucratieve handel Vandaar dat de poezen daar wild van werden!
Mumu kan niet slapen zonder het stokje, hij gaat erop liggen als hij thuiskomt van wilde muizenjacht partijen  of na  luik-gevechten.......Hoe kan het dat mevrouw Katblad deze informatie heeft kunnen missen!
In elk geval verklaart deze info het gedrag van Oscar (zie foto bovenaan) en de Boez (foto onder).
Hieronder nog een extra toelichting, geplukt van het internet.


De Matatabiboom is familie van de Kiwiboom en groeit in Azië, met name in China en Japan. Op katten hebben de gedroogde takjes van deze boom een zeer bijzondere uitwerking. Er zit een stof in die katten lekker vinden, die ze relaxeert en soms in lichte mate zelfs hallucineert.

Matatabi bevat Actinicine en matatabi lacton. Dit zijn alkaloïden met een lichte chloroform of alcohol-achtige werking die de zenuwprikkeling in de hersenen bij katachtigen beïnvloeden.

Effectief bij:

Agressiviteit
Onzindelijkheid
Vernielzucht (krabben aan meubels)
Veel miauwen
Zichzelf veel likken of haren uittrekken (haarballen !!)
Diarree, overgeven of andere lichamelijke klachten

U kunt Matatabi geven als speelgoed. Katten spelen met het stokje, sommigen kauwen erop of bijten het aan stukken
.Boez kan geen afscheid nemen van vuilniszak met snoei-afval van de Kiwiboom!

Wij danken Betty voor deze belangrijke tip, en mevrouw Katblad gaat natuurlijk direct met de snoeischaar naar de Hoftuin!

7 opmerkingen:

ina zei

Misschien is dat ook wat voor Iwan.
Kan hij weer rustiger en blij worden. Ik kom een keer vragen van welke struik ik moet komen stelen.

mw. Katblad zei

We hebben wat mooie stokjes afgeknipt om te drogen. Daar mag u ook best wat van hebben, hoor!

ina zei

Alvast bedankt namens Iwan. Hij zal niet meer zo sjachrijnig doen tegen u.

Anoniem zei

Kun je ze ergens kopen? Ik denk dat falkor er ook graag wat mee wil spelen!

Jolanda

de redactie zei

Je kunt ze ook kopen bij sommige dierenartsen. Of via internet! Maar na de aardbeving en tsunami in Japan is er niet veel aanvoer meer geweest van dit soort stokjes. Daar worden ze namelijk geproduceerd. We kunnen u wel eventueel een stokje opsturen om uit te proberen!

Inge zei

Bob was vanavond heel blij met het stokje, we hebben samen gespeeld in zijn blauwe tentje met stokje, hij ligt nu heerlijk te slapen:)

Jolanda zei

Hoi redactie,

Ik had al gesnuffeld op internet en idd gelezen dat de aanvoer uit japan lastig is. Als de stokjes de oven overleven dan kom ik wel eentje halen, ik woon vlakbij dus opsturen niet nodig!

Jolanda