Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 1 augustus 2011

kiwi

De kiwi is heel voedzaam. Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goedekaliumbron. Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, verder aminozurenbètacaroteenfoliumzuurkaliummagnesiumkoperzink,fosformangaanvitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E. Verder bevatten ze koolhydrateneiwitten en zeer weinig vet. De kiwi kan niet met melkproducten gegeten worden, omdat het enzym actinidine de eiwitten afbreekt en het geheel een bittere smaak geeft. Ditzelfde enzym breekt ook gelatine af, waardoor je geen mousse van kiwi kunt maken. Het kan wel gebruikt worden in marinades, omdat het het vlees al enigszins verteert en malser maakt. Het enzym verdwijnt als de kiwi geblancheerd wordt.
(Wikipedia)


U zou kunnen denken: Ja, nou en? Wat heeft dat met katten te maken?
Wel, laten wij het uitleggen.
In de Hoftuin zagen wij reporter Oscar bij een hoop tuinafval neerhurken (of hoe je dat moet noemen). Op zich niks bijzonders want onze reporters moeten altijd alles onderzoeken, dat is immers hun werk en bovendien zit dat in hun aard.


Maar de Os ging helemaal uit zijn bol toen hij de lucht van deze plant op had gesnoven, u kunt dat op bijgaande foto zien. En hij was ook niet zo gauw klaar met deze aanstellerij.
Na een flinke serie foto's gemaakt te hebben van Os' rolpartij en liefdesbetuigingen aan de dooie bladeren en stengels, werd de fotograaf een tikkie ongeduldig en vroeg Oscar ermee te stoppen, maar Os hoorde en zag niets meer.
De Boez snapte ook niets van Os' obsessie maar was wel zo aardig om erbij te komen liggen en te wachten tot zijn vriendje klaar was met z'n trip (want daar leek het op).


Een tijd geleden stonden er echter in deze zelfde tuin vuilniszakken waar de Boez niet bij weg was te slaan. Er staken toen takken uit en Boez had met zijn nagels op verschillende plekken gaten geprikt om de geur beter te kunnen opsnuiven.
Bij navraag bleek het hier om afgesnoeide takken van de Kiwiplant te gaan, en nu lag er dus een vers stapeltje van dezelfde plant.
Wat is er zo aantrekkelijk aan de bladeren van de Kiwi?
En nog belangrijker: het zou toch niet giftig voor katten zijn?
Heeft onze bioloog er misschien een idee over? Of u, lezer?
Wij horen het graag!

7 opmerkingen:

Annemieke zei

Ik weet alleen dat ik allergisch ben voor Kiwi's - dat enzym breekt mijn tong af (zo voelt het althans).

ina zei

Oscar ziet er behoorlijk stoned uit!
@Annemieke: als je allergisch bent voor kiwi's ben je dat ook voor latex.
En: wist u dat inwoners van Nieuw Zeeland kiwi's worden genoemd, zoals Nederlanders kaaskoppen zijn?

Hans zei

Ik heb al mijn boeken over chemische kenmerken van voedsel er op nagekeken, maar niets gevonden. Dat betekent dus dat mevrouw Katblad een waarneming, zeg maar ontdekking, van groot belang gedaan heeft. Ik ga dit opnemen met mensen die aan deze zaken werken. Dus wordt het Katblad misschien nog wereldberoemd!

katja zei

http://extension.oregonstate.edu/catalog/pdf/pnw/pnw507.pdf Lees de eerste alinea van de rechterkolom op pagina twee (het lukt niet om de knippen en plakken)
Volgens dit artikel zit er iets in kiwi dat vergelijkbaar is met kattenkruid.

katja zei

One odd problem is the fact that the trunks have a catnip-like aroma which cats love to rub against. When plants are small, this can be a problem as they can rub off any new shoots which emerge in the spring.
Van deze pagina:
http://www.crfg.org/pubs/ff/hardy-kiwifruit.html

de redactie zei

Goed zo,Katja! Nu wordt het duidelijk!
Maar ook hebben wij gelezen dat de plant rijk is aan oxaalzuur, en dat schijnt weer goed te werken tegen parasieten (mijten)in de vacht.Dit stofje kan wel ogen en luchtwegen irriteren...

Anoniem zei

onze kat is er ook dol op. zolang de plant heel is dan doet hij er niets mee maar zodra er een tak af geknipt is dan rolt hij in de tak en gaat hij de schutting op om de "wond" van de kiwi aan te vallen