Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zaterdag 6 augustus 2011

De nadelen van Nagelkruid

Mevrouw Katblad:
Boez, wat heb jij daar allemaal in je vacht zitten? Het lijken wel hele bolletjes nagelkruid en dan ook nog heel veel losse zaadjes!
En daarmee zit jij op het aanrecht? En je hebt je vriendje hier ook uitgenodigd? Ook niet helemaal fris en schoon meer, zeg je?
Gaan we maar even gauw kijken! Waar is íe? Os?


Ah, daar ben je.
Getsiederrie Os, jij ook al?
Wat hebben jullie in vredesnaam uitgespookt?
Alleen maar in de Kruidentuin gespeeld? Maar dan niet onder de boom maar in het grote zijperk, heh? Ja, dat stuk dat helemaal vol staat met Nagelkruid! Hoezo is het daar het leukst? Omdat je je daar zo leuk en goed kunt verstoppen?

Wel, mevrouw Katblad vindt er helemaal niks leuks aan, jongens!
Os, wil je alsjeblieft van dat kastje afkomen? Omdat je vol zit met troep inderdaad! Ja, spring maar gauw. En graag zonder wat te verliezen dus, heh? Tjongejonge.

Ja, nou, daar heb je het al!
Gelijk naar buiten allebei! Ja, ga je daar eerst maar eens goed wassen. En dan geen zaadjes meer mee naar binnen nemen! Omdat mevrouw Katblad dat niet zo fijn vindt dus, brutale aap!
Desnoods buiten eten inderdaad. Jullie willen niet? Wel, dan pakken wij het zuigmonster wel; stofzuigen moet sowieso vanwege al die troep op de vloer en bovendien gaan jullie dan vanzelf naar buiten, heh? Tjongejonge, tuig!

Geel nagelkruid (Geum urbanum) of gewoon nagelkruid' is een in de Benelux vrij algemeen voorkomende, 30-60 cm hoge kruidachtige plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soortaanduiding soort urbanum is afgeleid van het Latijnse woord voor stad, omdat de soort vroeger vooral in de buurt van steden en dorpen voorkwam.
De Nederlandse naam van deze plant heeft geen betrekking op de op nagels lijkende weerhaakjes van de vruchtjes, maar op het feit dat de wortel naar kruidnagel ruikt.De vruchten hebben duidelijk haakvormig gekromde naalden. Hierdoor blijven ze gemakkelijk in de vacht van dieren haken (of in de kleding van mensen!), waardoor ze over grote afstanden verspreid kunnen worden. Ook komt verspreiding door regenwater voor (tekst uit Wikipedia).

Nou, leuk hoor! Fijn spul, dat nagelkruid!
Later, toen mevrouw K. boven kwam en haar bed zag, raakte ze bijna buiten zinnen. Gelukkig hebben wij ook daar een zuigmonster staan (voor dit soort gevallen dus).
We hoorden trouwens van een bewoner daar dat de Gemeente van plan is om een flink stuk tuin te gaan herinrichten. Ja, aanstaande herfst gaat de boel op de schop en worden alle lage struikjes (die in elkaar zijn gegroeid) verwijderd. In het voorjaar komen er dan nieuwe planten in....

Zo te zien geen overbodige luxe, heh?
Of onze haarfabrieken met die reorganisatie nu zo blij mee zullen zijn betwijfelen wij, maar mevrouw K. zal erg verheugd zijn wanneer vooral het nagelkruid afgevoerd wordt!

2 opmerkingen:

ina zei

Igor heeft de laatste tijd ook regelmatig van dit spul in zin vacht, ik vraag me af of hij inmiddels ook in de kruidentuin komt. Wel een beetje ver van huis voor hem.

de redactie zei

Volgens de fotograaf staat er ook wat van dat spul in de Hoftuin. We gaan dat voor de zekerheid nog wel even controleren. En zo ja, uit de grond rukken mag u zelf doen!