Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 27 juli 2011

Verder zeggen wij niets.....

Gisteren kwam Bollewangen weer onze straat in, maar hij had deze keer geen haast. Nee, want hij kwam Gizmo en Sonny tegen, en die vond hij beide reuze interessant.
De kennismaking met Gizmo echter verliep niet zo prettig. Weliswaar kwamen de neuzen even dicht bij elkaar, maar beide haarfabrieken besloten dat een verdere kennismaking geen zin had. Nee, integendeel, want Gizmo blies naar Bollewangen (alias Pincho) en trachtte hem een mep te verkopen, maar Bw mepte zo snel terug dat Gizmo eieren voor haar geld koos.


Oscar had het allemaal gezien en wilde verhaal gaan halen bij de (half-)zwerver. Immers, Gizmo is een goede vriendin van Os en voor goeie vrienden moet je altijd opkomen. Ja, altijd, behalve natuurlijk als de betreffende vijand gevaarlijk is en groter en sterker dan jij, heh? Bollewangen haalde namelijk nogal bruut uit naar Oscar, dus zag Os van zijn eerdere voornemen af....
Groot gelijk Os, je kunt ook al te galant zijn en hoeft niet te overdrijven; Gizmo zal het je niet kwalijk nemen als je een stapje terug doet voor Bw!


Vervolgens richtte Bw zijn aandacht op Sonny Boy, die al eerder door de hitsige kater was gevolgd en daarom op een tafel was gesprongen.

Sonny snapte helemaal niks van de bijzondere aandacht die Bw voor hem had, maar was toch wel zo nieuwsgierig naar de niet-gecastreerde soortgenoot dat hij toch besloot in de buurt te blijven en de halfwilde kater te bestuderen.
Ziet u het verschil tussen deze foto en de vorige? Wat wij daarmee bedoelen? Wel, dat kunt u zelf best wel verzinnen en meer willen wij hierover niet kwijt (op dit moment althans).
Bollewangen (alias Pincho dus) moest uiteraard wel ook het gebied achter zich goed in de gaten houden, want er waren ondertussen zoveel belangstellenden opgedoken dat hij daar erg onrustig van werd. Ja, het leek wel één grote familie die er om hem heen zat en liep, en waarschijnlijk waren ze allemaal nog vijanden van hem ook.
Nee, ook bij deze foto zeggen wij verder niets over het uiterlijk van de ongeholpen, arme sloeber.
Het mens van Giz en Sonny (ja, ook zij was aanwezig) had Bw nog niet eerder ontmoet en liep over van medelijden met de half-zwerver. Ze vroeg om wat eten voor de verwaarloosde kater en natuurlijk wilden wij dat wel beschikbaar stellen. Mevrouw Katblad had al eens eerder gepoogd Bw te verwennen met een bakje voer, maar toen had hij blijkbaar niet zoveel trek want hij had het eten geweigerd. Deze keer echter viel hij direct op de Gourmet aan en werkte het in korte tijd weg.
Miss Giz durfde niet meer dichtbij Bw te komen, maar nieuwsgierig als ze was keek ze wel toe hoe de kater met grote happen de Gourmet burgemeester maakte.
Bw stopte af en toe met eten omdat er nog iemand (die hij in de gaten moest houden) zat toe te kijken.
Oscar inderdaad, die zich afvroeg waarom deze engerd wel Gourmet had gekregen terwijl hem altijd de deur wordt gewezen als de redactiekatten hun mousse krijgen. Maar misschien zou Bw wel wat voor hem overlaten?
Mooi niet dus, want Bw had heel erge honger.
Toen het bakje leeg was, ging Bw zo snel mogelijk weer achter Sonny aan. Die dacht zich mooi verstopt te hebben maar Bw is niet op zijn achterkop gevallen (wel geslagen maar dat is wat anders) en had hem zo weer in de smiezen.
Hoewel, wij dachten toch echt dat Sonny Boy een jongetje was (zijn naam zegt het immers al) maar Bw denkt daar duidelijk anders over.


Gelukkig kwam Japekoppie de wanhopig kijkende Sonny een pootje helpen. Tenminste, dat was hij van plan. Maar toen hij de lucht van de halfwilde kater had opgesnoven, bedacht hij zich en trok zich terug. Arme Sonny. Wat nu?

Wel, Sonny vluchtte naar een wielhuis aan de overkant (vast en zeker met de bedoeling om daar onder te kruipen - en waar Gizmo trouwens al eerder naartoe gevlucht was) maar Bw raakte wat in de war door de Miss, die hem probeerde af te leiden door  een sprintje de andere richting uit.
Het is een wonder dat Bw niet duizelig werd van al die haarfabrieken die van hot naar her vlogen!

Ja, want ook Cera en de Boez liepen nog ergens rond (maar hielden wat meer afstand van Bw), en mevrouw Troy zat in de buurt van het Poezenloket omdat zij Wamy in de gaten moest houden; hij zou natuurlijk best op het idee kunnen komen om van de gelegenheid gebruik te maken en de voerbakjes in de keuken van de redactie te plunderen.
Nee, Wamy had geen enkele belangstelling voor de grote, rode kater, maar dus wel voor luxe brokken van de dierenarts! Ja, je moet maar weten waar je prioriteiten liggen, heh?

Wel, het mens van Giz en Son vond het tijd om haar haarfabriekjes terug naar huis te brengen, en toen zij hen een snoepje beloofde bij thuiskomst, liepen ze braaf met hun mens mee.
En wat deed Bw? Die liep wat minder braaf achter het stel aan, want hij had blijkbaar nog steeds niet genoeg van het kleine, rooie katertje Sonny Boy.
De redactie was dus mooi van Bw af (klinkt niet aardig, maar goed) en de rust keerde weer terug in de Katbladstraat. Tenminste, zo leek het eerst.
Maar om een nog veel langer verhaal kort te maken:
Wamy kreeg uiteindelijk toch nog wat (goedkope) brokken in een plastic bakje (maar wel buiten dus) en de redactiekatten waren het niet eens met deze gang van zaken en Bw was helemaal tot de voordeur met Sonny meegelopen en keerde later gedesillusioneerd weer terug bij de redactie waar hij nog een partijtje lastig zat te wezen.

Japekoppie heeft nog gepoogd Bw de straat uit de krijgen maar faalde jammerlijk.
En tenslotte heeft mevrouw Katblad de reporters naar binnen geloodst om van het gezeur met de ongecastreerde kater af te zijn.
De reporters waren het met deze gang van zaken wel eens en hebben braaf hun avondmaal genuttigd.

11 opmerkingen:

Annemieke zei

Ik onthoud me verder ook van commentaar over Bollewangen maar ik denk dat we allemaal hetzelfde denken hierover...

Dennis zei

Naast dat hij flink onder de wonden zit lijken de bolle wangen zo goed als verdwenen. Maar misschien zijn de foto's misleidend?

Hans zei

Kijk uit met vangacties ivm de baas van BW. Ik heb een goede kennis die onvruchtbaar bleek te zijn. Zijn katers mochten niet gecastreerd worden omdat HIJ dan in psychische problemen kwam. Het lijkt me dat er bij het mens van BW iets dergelijks ook speelt. Doe het dus in overleg met het asiel en de dierenarts van het asiel. Ik bedoel dus. Noet BW wegvangen als zwerver, maar bij het asiel duidelijk zeggen dat hij een eigenaar heeft en voor die zich niet gemeld heeft mag er niet ingegrepen worden. Er is jurisprudentie over. In de tijd dat ik jong en vlot ter been was heeft ooit een dierenarts in Limburg een ontsnapte Russich Blauwe dekkater gecastreerd. Het dier was speciaal geimporteerd uit Amerika. Het heeft de dierenarts zijn faillisement gekost!

Chantal zei

Vind het zo erg om Bollewangen zo te zien. Zou hem met alle liefde willen kapen en laten helpen...

de hoofdredacteur zei

@Hans,
We beseffen dat we niet zomaar kunnen ingrijpen en zullen dat ook niet doen.
Wel is het een idee om de dierenbescherming een tip te geven over "verwaarlozing" van de kat. Probleem is dat Bw nooit lang om dezelfde plek blijft en dus is het voor de dierenbescherming erg moeilijk om hem (gepland) te vangen en vervolgens te onderhandelen met dat mens van Bw. Adres dus onbekend. Pikant detail: Bw is in staat om andere katten (concurrenten, vijanden) de gracht in te jagen. Er zijn er al diverse verdronken door toedoen van Bw. Maar ook daar kun je helemaal niets mee. Het slachtoffer zal maar jouw kat wezen......
Vooralsnog dus geen oplossing voor dit probleem.

Anoniem zei

Lekker makkelijk: allemaal prachtige verhalen en intussen is deze kater de klos. Er is natuurlijk wel een oplossing alleen daar wil niemand aan. Problemen door mensenhand geschapen zijn door mensen op te lossen. Alleen met onwil en blah blah verhalen kom je er nooit natuurlijk. Lekker debateren en de andere kant uitkijken. Het adres is bekend dus waarom dat niet aan de dierenbescherming gegeven? En is het in de gracht jagen van katten de schuld van deze kater? Tjonge jonge. Zo te zien had deze kater makkelijk en al veel eerder gevangen kunnen worden: met eten geven en veel geduld kun je een hele hoop bereiken. Maar als in werkelijkheid de wil er gewoon niet is, kan je alles op papier wel zielig blijven vinden. In werkelijkheid heet dit: onverschilligheid of nog erger. Jammer.

de hoofdredacteur zei

Zo Abigail, dank je wel voor deze waardevolle bijdrage. Wij staan met onze mond vol tanden. Daar moeten we het helaas bij laten.

John zei

Ik snap niet dat jullie zo'n rare reactie erin zetten.
Ik lees jullie katblad al 3 jaar en heb nog nooit zoiets meegemaakt. Je hebt een leuk blad mevrouw Katblad en hou het ajb zo. Ik vind dat je het goed doet dus trek het jou maar niet aan. En van Bolle wangen weet ik alles af. Hij laat zich echt nit pakken. Hij komt ook in mijn buurt en weten ook niet waar hij woont. Ze moet niet zeuren die vrouw want ze weet van niks.

Annemieke zei

Het baasje van Bollewangen wil niet dat hij wordt gecastreerd...volgens mij is er weinig wat iemand daaraan kan doen - de dierenbescherming incluis.
Ik denk dat mensen vooral de machteloosheid van de situatie voelen. Praten lost niets op, maar het is een vrij uitzichtloze situatie. De kater is inderdaad de dupe, maar zijn baasje wil dat niet inzien.

Mevrouw Katblad zei

Dank je wel John, voor je vriendelijke woorden.
Annemiek heeft gelijk: zie ter verduidelijking het nieuwe artikel over Pincho.

ina zei

@Abigail: oordeel niet voordat je alle feiten kent.