Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 28 juli 2011

Bollewangen, hoe het begon

Hoe het begon?
Wel, twee jaar geleden zagen wij regelmatig de betreffende rode kater in diverse buurten rondlopen en gingen over hem schrijven. Eerst zag hij er prima uit, later was hij af en toe behoorlijke gewond en graatmager geworden. Iedereen dacht dat het hier om een zwerver ging en er werden door bezorgde stadsgenoten in een groot gebied folders opgehangen met het verzoek aan mensen te proberen de kater te vangen opdat hij medisch behandeld kon worden. Door heel veel mensen was is moeite gedaan hem te vangen (ook met vangkooien, lokken met eten etc.), maar zonder succes dus. De "assistent" van Bollewangen meldde zich toen plotseling door het telefoonnummer dat op de folder stond te bellen.
Hij stemde toe in een gesprek met de dierenbescherming over zijn kat (die dus Pincho bleek te heten), maar kwam op de afgesproken tijd niet opdagen. Zijn adres heeft hij nooit opgegeven.
Aan ons Katblad stuurde hij de volgende brief:


Pincho??? Anoniem bericht.

HOLA, ik ben de assistent van B.W., B.W. zijn echte naam is Pincho. Pincho is geen zwerfkat, Pincho is een van de weinige echte katers, zoals ze horen te zijn wel te verstaan, vrij om te gaan en staan waar hij wilt. Schijt aan iedereen die hem wil beperken en slim en sterk genoeg om iedereen die dat probeert aan te kunnen. Pincho lijkt een eenling maar heeft voldoende vriendjes. zijn teritorium en vrijheid kent geen grenzen en die zal hij zich ook niet op laten leggen. ik de assistent helpt hem met wat hij wilt of nodig heeft, alle bezorgdheid vind ik wat onnodig maar ergens wel begrijpelijk. bij deze wil ik jullie dan ook gerust stellen en duidelijk maken dat Pincho een warm huis en dagelijks volle voederbakken heeft om naar thuis te komen. p.s. laat niemand Pincho iets aan doen zonder mijn toestemming, dat houd een dierenvriend vriendelijk. mochten er nog vragen zijn kunt u mij mailen op: (...............).


Een verder contact met deze "assistent" heeft nooit plaatsgevonden; wij beschikten niet over zijn (of haar) telefoonnummer. Helaas, want we hadden graag met deze meneer (of mevrouw) willen spreken.
Er is daarna nog door verschillende dierenliefhebbers moeite gedaan om uit te zoeken waar Pincho woonde, maar Pincho is letterlijk niet te volgen. Hij duikt steegjes in en klimt over hekken en muurtjes om daarna uit het zicht te verdwijnen. Ook is er contact opgenomen met diverse instanties (asiel, dierenartsen, nogmaals dierenbescherming, dierenambulance) maar men zag geen mogelijkheid om binnen de wet deze zaak op te lossen. Alleen als er sprake is van ernstige verwaarlozing of ziekte kan geprobeerd worden de kat van de straat te plukken. Zolang Pincho dus schijnbaar gezond is en niet ergens ligt te zieltogen, kun je niets doen. Misschien als iemand filmopnamen kan maken van Pincho die een andere kat in de gracht mept? Er zijn best wel getuigenverklaringen maar bewijs maar eens dat het echt Pincho was die deze getuigen aan het werk zagen, en niet een andere rode kater.
Het enige wat we dus tenslotte kunnen doen is goed in de gaten houden of Pincho verschijnselen van één of andere ziekte of uitputting vertoont. Pas dan kan de dierenbescherming optreden. Zo hebben wij (van het Katblad) dat tenminste begrepen.

Tot zover dus over de achtergrond en het voorafgaande.
Verder willen wij van het Katblad graag Pincho blijven fotograferen en verslag uitbrengen van zijn bezoeken aan de Katbladbuurt. Zo houden wij hem op onze manier nog een beetje in de gaten.

De redactie.

3 opmerkingen:

trix zei

Vorig jaar zomer woonde ik nog in de Merenwijk. Destijds stond er toen een stukje in de krant over een killerkat die in de Merenwijk rondliep en katten zwaar verwondde, oa afgebeten stuk staart en afgebeten oor.
Ook Lucifer is slachtoffer geworden. Kwam thuis met een diep gat in zn rug, een dicht oog en een wond aan zn oor.
Gelukkig is hij na een bezoek aan de dierenarts en de nodige medicatie toen weer genezen.
Daarna heb ik nooit meer iets over die "killercat" gehoord.
Zou BW misschien destijds een uitstapje naar de Merenwijk gemaakt hebben???
Groetjes aan Mw. Katblad en haar haarfabrieken

de redactie zei

We hebben destijd het krantenartikel gelezen en de foto van de killer bekeken, maar het was beslist niet Bw! Wij hebben trouwens ook nooit gehoord hoe dit verhaal afliep.

Chantal zei

Fijn dat het Katblad Pincho goed in de gaten houdt. Jammer dat er geen ruimte is om Pincho te helpen. Het lijkt de assistent ook niet om het geld te gaan, maar om een vreemd soort principe. Maar welke assistent vindt het nou fijn om zijn maatje zo te zien?