Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 22 juli 2011

Op verkenning (2)

In de Parallelstraat kwamen we een vreemde kat tegen. Hoewel, Oscar leek hem wél goed te kennen want de twee begroetten elkaar hartelijk. Mevrouw Katblad kon de kat eerst niet goed zien omdat de Os steeds met zijn dikke achterste voor de lens ging staan, maar tenslotte konden we hem herkennen.
Ja, u ziet het vast ook wel, dit was natuurlijk Lima! De huisgenoot van Oscar inderdaad. Zoals altijd erg verlegen, maar mevrouw Katblad had hem kort geleden nog mogen verzorgen en dat had hij onthouden want hij ging niet op de vlucht voor haar. Wel nam hij alle voorzichtigheid in acht maar dat is logisch; iemand die thuis je voerbakje komt vullen kan op straat plots wel eens gevaarlijk blijken te zijn, niet? Juist ja: je weet maar nooit!Het was sowieso oppassen in de Parallelstraat want Simba was "los". Dat is hij wel eens meer, maar dan zien we hem in de Katbladstraat voorbij lopen, is hij dus op vreemd gebied en stelt hij zich vrij bescheiden op. Maar op het dak is Simba een echte tijger, en voor zijn voordeur zittend zou hij ook best voor problemen kunnen zorgen. Simba houdt niet van bezoek en dat kun je duidelijk van zijn snuit aflezen. Zo, wat heeft die knaap een ogen!

Lima was duidelijk onder de indruk van de grote, rode jongen met zijn vlammende vacht en felle kijkers!
Zeg Lima, wat dacht je ervan om een stukje met ons mee te lopen? We zagen best wel dat je op weg naar de Kruidentuin was, maar is het niet gezelliger als je je aansluit bij ons groepje?We liepen allemaal heel voorzichtig met een grote boog om Simba heen, want we wilden hem niet van streek brengen. Zo te zien was hij al niet zo in zijn hum en mevrouw K. wilde geen olie op het vuur gooien.

Maar plots kwam er met een hoop lawaai een TNT-bus de smalle straat inrijden. Hij stopte weliswaar om een pakje te bezorgen, maar was dusdanig dichtbij gekomen dat er paniek bij de haarfabrieken ontstond. Immers, je kunt in deze straat geen kant op, behalve onder wat struikjes schieten of de Steeg inrennen.


De Boez was als eerste uit beeld, de Steeg in dus.
Simba spong van het tafeltje en wilde eveneens de Steeg van Storm invluchten, maar op hetzelfde moment was Oscar dat ook van plan, en omdat ze elkaar geen voorrang wilden verlenen, haalde Os flink uit naar de rooie, waarna Simba grauwde, snauwde en won, want Os had vervolgens het nakijken.Aan het eind van de Steeg zag Simba de Boez wegduiken onder een bankje, maar hij schonk verder geen aandacht aan onze reporter en sloeg linksaf de Katbladstraat in.
Wij denken dat Simba uiteindelijk via de Kruidentuin weer naar zijn huis zou terugkeren, een rondje dat hij wel vaker loopt.
Boez zat dus nog in de Steeg, Oscar kwam vlak achter mevrouw K. aan en zowel Cera als Lima zaten waarschijnlijk nog ergens bang te wezen onder een paar struiken in de Parallelstraat. Mevrouw K. hoorde de TNT-bus weer gas geven (dus vast een reden tot nieuwe paniek) en besloot maar snel door te lopen naar het veilige Zooiplein; daar zou ze wel zien wie haar tenslotte waren gevolgd of wie zijn eigen weg was gegaan en voor een andere bestemming had gekozen. Ze liep de Steeg uit, stak de Katbladstraat over en ging het plein op (zie onze plattegrond, heh?).

Os en Cera waren als eersten op het Plein aangekomen en hadden duidelijk de behoefte om even te chillen. Oscar deed dat door wat tijd te nemen voor een uitgebreide toiletbeurt, Cera gaf de voorkeur aan wat rollen over het asfalt. Ondertussen hield ons modelletje wel in de gaten of de ontbrekende haarfabrieken ook nog naar het Zooiplein zouden komen.

En dat deden ze!
Ja, want daar kwam de Boez aan de ene kant aanslenteren,
en aan de andere kant?

Lima!
Mevrouw Katblad was helemaal opgetogen want dit was de allereerste keer dat Lima met het groepje was meegekomen en dus blijkbaar toch wel behoefte had aan aansluiting. Lima is normaal gesproken erg schichtig, kruipt snel weg en is altijd alleen op stap. Ja, natuurlijk hobbelt hij wel eens achter zijn huisgenoot Oscar aan, maar van andere katten moet hij niets hebben. Tenminste, zo leek het altijd. Nu was hij met ons meegekomen, en mevrouw Katblad stond midden op het plein te juichen vanwege deze heuglijke gebeurtenis! Ze prees Lima om zijn moed en moedigde hem aan om achter het hek vandaan te komen.

Mevrouw K. verwachtte eigenlijk wel wat steun van Oscar, maar die had het nog te druk met zijn wasactiviteiten. Geen overbodige luxe trouwens, maar Os had ook een ander moment uit kunnen kiezen natuurlijk.
Wel, het was niet anders en dus richtte mevrouw K. haar aandacht weer op Lima.


Ah, die was ondertussen achter het hek vandaan gekomen en lag heerlijk op zijn gemakkie te rollen. Wel, dat zag er dus goed uit; hij leek in elk geval minder bang dan daarstraks.
We bleven nog even op het Zooiplein om daar een beetje tot rust te komen. Cera en de Boez snuffelden wat aan de planten want dat vonden ze nodig of gewoon lekker. Nog bijzondere luchtjes vandaag, jongens?
Geen antwoord, ze hadden het te druk.Oscar was inmiddels klaar met zijn poetsbeurt en liep ook te snuffelen. Lima keek toe. Hij voelde zich natuurlijk nog steeds een beetje de vreemde eend in de bijt en zat liever tussen de plantenpotten dan midden op het plein. Nu kan het best zijn dat ook Lima een beetje last heeft van pleinvrees, net als de Boez dus. Ze kwamen immers allebei op dezelfde manier achter het hek en langs de muur lopend het plein op, terwijl Cera en Oscar meestal gewoon de menseningang van het plein gebruiken en rustig op het midden gaan liggen dweilen. Dat hebben wij de Boez nog nooit zien doen! Hij blijft altijd in de buurt van de plekken waar hij zich snel kan verstoppen, en Lima lijkt hetzelfde gedrag te vertonen! Zwart-wit?


We bleven nog even rondhangen op het Zooiplein tot een groep meeuwen rotzooi kwam schoppen. Schreeuwend vlogen ze alsmaar vlak over ons heen, en waarom was onduidelijk. In elk geval dook Lima telkens in elkaar bij zo'n schijnaanval, en was de lol er voor hem vanaf. Voor de anderen trouwens ook. Mevrouw K. floot haar deuntje en riep dat de reporters mee moesten komen, en de haarfabrieken bedachten zich geen seconde.
In de Katbladstraat kregen de vriendjes ruzie, maar daarover later meer.

Het bijzondere van dit verkenningsrondje was dus dat Lima zich halverwege bij ons had aangesloten. Dat vinden wij een belangrijke gebeurtenis en we hopen dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren!

5 opmerkingen:

ina zei

Goed zo, Lima!

Inge zei

Leuk zeg dat Lima een eind meeliep!
Grappig dat de 2 zwart-witjes agora fobie hebben.

Jacq. zei

Wat leuk dat Lima zich aansluit! Hopelijk denkt hij nu:"Hoe meer (katten)zielen hoe meer vreugd".

Annemieke zei

Go Lima! Wat goed dat hij ook eens meegaat. En wat heeft hij toch een leuke tekening op zijn snuit!

de redactie zei

Lima is een schat van een kat, alleen zo ontzettend verlegen en soms erg bang! Voor de goede orde: hij is niet een broertje van Oscar maar zijn huisgenoot. Lima is iets ouder dan Oscar. Toen zijn mensen hem kwamen halen bij de boerderij en ze zagen dat Os nog steeds (sinds hun eerste bezoek) in een kooi zat omdat niemand hem wilde, hebben ze ook mee naar huis genomen. Erg ontroerend, vinden wij. Os blijkt dus achteraf waarschijnlijk door zijn lange opsluiting last te hebben van claustrofobie. Hij is dol op Lima en zijn mensen, maar wil vooral 's avonds niet naar binnen komen. Is hij echter eenmaal binnen, dan ligt hij lief op de bank te spinnen tussen zijn mensen in.... En Os is dol op Lima, en omgekeerd. Buiten is Os meer gericht op de Boez. Erg merkwaardig en opmerkelijk. En Boez heeft maar één echte vriend, de Os. Voer voor een kattenpsycholoog!