Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 12 juli 2011

Meloen met ham

Wat u hier ziet? Wel, wij zullen het uitleggen.
We hadden overheerlijke meloen gegeten met daarbij eveneens overheerlijke rauwe ham.
Voor wij begonnen met eten kregen we al bezoek van een wesp. Het beestje had vooral belangstelling voor de meloen, beet er regelmatig stukjes af om die vervolgens naar zijn nest te brengen. Dan was hij dus een paar minuten uit zicht om daarna weer terug te komen voor zijn volgende portie. Toen de meloen op was, stortte de wesp zich op het laatste stukje overgebleven ham. Hij zaagde daar netjes rondjes uit, klemde die tussen zijn poten en ook dit lekkers bracht hij weg, naar zijn koningin, dachten wij zo. (Als het anders is horen wij dat vast van onze bioloog Hans!)
Wel, die koningin had in elk geval een sjieke maaltijd: meloen met ham!
Omdat er nog genoeg ham lag voor nog vele vliegtochten, had onze wesp zijn vriendje gewaarschuwd, en die kwam met hem mee voor de volgende lading. U ziet hier (op bijgaande foto) de beide jongens lekker aan het knagen.
Waar we geen foto van hebben maar wat hilarisch was, was dat één van de wespen op een gegeven moment zo'n groot stuk ham probeerde te vervoeren dat hij dreigde neer te storten! Snel landde hij weer op het plastic om daarna het stuk in kleinere deeltjes te zagen.
We werden zo door dit schouwspel in beslag genomen, dat we iets anders niet opmerkten.....

Oscar was naderbij gekomen en u ziet het al.
Opeens zat hij op de tafel en haalde hij zijn tong over de ham terwijl de wespen in paniek opvlogen en daarna behoorlijk kwaad rond zijn bek bleven vliegen.
Even waren wij bang dat Os gestoken zou worden....Maar Oscar liet de ham weer los omdat het aan het plastic bleef kleven, en zo viel zijn buit terug op de tafel.
Eén moedige wesp landde direct weer op een fliebertje ham, maar Oscar deed nog een poging en slaagde dit keer wel: het hele plakje verdween in zijn bek en daarna sprong hij met zijn buit tussen de plantenpotten, weg van de wespen.


Arme Cera, ze kwam net te laat....
De paar zeer kleine fliebertjes die nog aan het plastic kleefden hebben we nog even laten liggen; die werden een poosje later alsnog door de wespen opgehaald.

Wij eten vast binnenkort nog wel een keer meloen met ham (de meloenen zijn heerlijk zoet op dit moment!) en misschien kunnen we dan proberen het wespennest te traceren. Want stel dat het nest op het Zooiplein tussen de klimop zit (net als een paar jaar geleden)? Dan lopen niet alleen onze haarfabrieken gevaar, maar wellicht ook de kindertjes die daar spelen! En de gemeente komt altijd graag en snel om zo'n nest op een openbaar speelterrein te vergassen....

7 opmerkingen:

ina zei

Hahaha, een te gulzige bijna neerstortende wesp. Wat jammer dat daar geen foto van is.

Hans zei

Ik had een reactie gegeven, maar kreeg bij het verzenden niet de gebruikeleijke melding, maar reclame voor het maken van blogs. Ik heb de indruk dat de reactie dan niet aankomt.
DE meloen is voor de koningin, want dat is zoetigeheid en dus energie. De ham is voor de larven, die hebben eiwitten nodig voor de opbouw van hun lichaam.

de hoofdredacteur zei

Dank u wel! We zullen dan maar aannemen dat de hele woongemeenschap tevreden was met onze meloen en ham!

Hans zei

belangrijke correctie!!!!
U heeft het over beide jongens! Het moet zijn: beide meisjes. Jongenswespen zijn er pas eind september, ze leven enkele dasgen en het enige dat ze moeten is met de koningin n. . . . . . . . .
Toen zweeg de bioloog

Annemieke zei

Wat een mooi beeld van die wesp met een te zware last! Dat zie je normaal alleen in tekenfilms.

Anoniem zei

Bzzzzzzzz...liever 10 wespen in de lucht dan een in de hand

Hans zei

Liever 1 wesp in de lucht dan ongeveer 100 onder mijn broekriem als je een wespennest staat, wat een een jaar of 4 is overkomnen tijdens een excursie. Gelukkig ben ik niet allergisch. maar ik had een fikse zwemband van wespenbsteken en heb me voor het front van de troipen moeten uitkleden om ze kwijt te raken, geen appetijtelijk gezicht met die bierbuik van me!