Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 20 juli 2011

Met drie reporters op verkenning (1)

We gingen met onze drie jongste reporters op verkenning, want mevrouw Troy wilde net aan een dutje beginnen en Japekoppie had last van een haarbal. Cera, de Boez en Oscar bleven dus over.
Het was een rustige ochtend dachten we, maar al gauw bleek dat niet iedereen op vakantie was: er liepen prikkemannetjes rond en er reden hier en daar gemeentekarretjes om bladeren op te vegen, maar gelukkig was dat aan de overkant van de Gevaarlijke Weg.
In de Kruidentuin werden de taken verdeeld. Cera maakte een rondje langs de parkeerplaats,

Oscar controleerde het tuinmeubilair,

en de Boez zag erop toe dat ze dat allemaal wel goed deden, het luie monster.
En toen Os voorbij kwam, kon hij nog een mep van zijn vriend krijgen ook.
Ja, die Boez blijft een soort van probleem tijdens onze verkenningsrondjes. Werken (verkennen) doet hij nauwelijks, maar de anderen bij hun bezigheden storen doet hij graag, en verder probeert hij constant de aandacht te trekken door zijn afwijkend gedrag. Maar goed, we zitten nu eenmaal met hem opgescheept en eerlijk gezegd doet hij het af en toe best leuk op de foto. Meer zeggen wij hier niet over, want anders krijgen we een aantal Katbladlezers over ons heen en daar zit mevrouw K. niet op te wachten.


Mevrouw Katblad controleerde zelf het centrum van de tuin omdat zij daar belang bij heeft. Ze plukt er namelijk regelmatig kruiden en houdt daarom bij wat het wel en wat het niet goed doet. Over water hebben wij de laatste tijd niet te klagen gehad, dus groeit alles lekker de pan uit. Op de foto hiernaast ziet u de Oregano weelderig bloeien, iets wat natuurlijk niet zo goed is voor de pluk (en dus voor de pasta).

Ook de munt doet het fantastisch, maar het betreft hier wel een soort die wat bitter is en harde blaadjes heeft. Nee, niet geschikt voor een kopje thee maar wel goed tegen de verkoudheid. En misschien nog wel voor meer dingen, maar dat moeten we dan eerst maar even opzoeken op het internet.
Tips zijn ook welkom natuurlijk.


Terwijl Cera en Oscar mevrouw Katblad bijstonden bij de controle van de Kruiden, zat de Boez weer eens verstopt in het gat onder de Lavendel. Hij beweert dus al tijden last te hebben van Pleinvrees en zoekt daarom altijd hoekjes, nissen en gaten op waarin hij zich kan verstoppen.
Wel, mevrouw Katblad begrijpt dat wel een beetje want ook zij gaat nooit midden in een zaal zitten en kiest in een restaurant immer een tafeltje ergens aan de kant. Maar dat terzijde.
Gebeurde er nog iets bijzonders in die Kruidentuin?


Nou, eigenlijk niet dus.
We namen nog een foto van de Moerbeiboom omdat sommige vruchtjes al aardig beginnen te rijpen en ze straks zomaar van de boom af kunnen vallen. Nee, er is niemand die ze plukt en eigenlijk is dat heel erg zonde. Maar wie weet vandaag de dag nog wat je met die vruchtjes kunt aanvangen? Is er jam van te maken? Een lekkere taart? Ook dat moeten wij eens nodig googelen.... Of heeft u misschien een tip?

Onze reporters Cera en Oscar waren al snel klaar met de Kruideninspectie. Nee, zij hebben weinig belang bij de werking van dit soort kruiden en zouden liever zien dat het hele stuk tuin volgezet werd met Nepeta.
Hoewel?
Mevrouw Katblad had laatst een potje met jonge scheutjes Koriander gekregen. Omdat de geefster al gezegd had dat katten dit kruid wellicht erg smakelijk zouden kunnen vinden, had mevr. K. het potje verstopt (of verdekt opgesteld dus) tussen de Geraniums en ander onkruid, in de verwachting dat de Koriander onaangetast zou blijven en zou kunnen uitgroeien tot een flinke bos, geschikt voor in de kokossoep bijvoorbeeld. Nou, mooi dat de haarfabrieken toch dit potje met jonge sprietjes hebben gevonden en het totaal hebben kaalgevreten! Maar ook dit terzijde.
We waren dus klaar met de Kruidentuin en maakten ons gereed om de Parallelstraat in te gaan. Zouden we daar misschien nog andere haarfabrieken tegenkomen? Of werden we er misschien overreden door een TNT-wielhuis, bromwielen of kinderwagen?
Dat leest u in de volgende aflevering!

5 opmerkingen:

Gerda zei

Mevrouw Katblad, u maakt het te spannend voor uw lezers. Nu moeten we de nacht in zonder te weten wat voor vreselijke dingen er gebeurd zijn in de Parallelstraat. Ik zal daar de hele nacht over liggen tobben. Denkt u toch aan onze nachtrust.

Hans zei

Moerbei bessen zijn erg lekker om zo te eten, maar je kan er ook sap, jam of wijn van maken.

mevrouw K. zei

Kopje moerbei-sap voor het slapen gaan, mevrouw Gerda?

ina zei

Volgens de Kretenzen is moerbei-raki de beste raki die er bestaat. Hoe je dat maakt weet ik niet, misschien eens aan een Griek vragen?

Hans zei

Sorry Ina, maar het is een bekend gegeven, alle meer dan 3000 jaar: Alle Kretenzen liegen. . . .

Maar Moerbei is inderdaad heerlijk, heb maandag van de boom in de kruidentuin al gesnoept.!