Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 18 november 2011

Vuurwerkangst! Wat doet u voor uw haarfabrieken?

In de Katbladbuurt wordt zo nu en dan helaas alweer aardig geknald. Geen van onze haarfabrieken is daar tegen bestand; ze raken allemaal van streek of zelfs in paniek. Hoe leuk ook voor de mensen (en helaas niet tegen te gaan), vuurwerk is een verschrikking voor huisdieren. Mevrouw K. was dan ook erg blij met onderstaande mail van "dierendokters.com". Leest u even met ons mee? En heeft u een mening over het onderstaande (slechte ervaringen, goede tips), laat het ons weten via "reacties"!

(Voor de volledige tekst betreffende blafbeesten moet u zelf even op de site kijken.....)


Vuurwerkangst bij hond en kat

vuurwerk.jpgMet de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Zijn deze dagen voor mensen een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?
Narcose tabletjesNIET FIJN!
Tot voor kort werd er veelvuldig gebruik gemaakt van Vetranquil® en Calmivet®. Uit recente onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoeligmaken voor geluid. Uw huisdier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Geen fijne situatie dus. Bovendien gaat het hier om, weliswaar lichte, sedatie en is dus niet geheel zonder gevaar.

De mogelijkheden

Vanwege de bovengenoemde nadelen is er steeds meer gezocht naar alternatieven. Welk middel of welke methode het beste is voor uw huisdier is helaas vaak een kwestie van uitproberen. Wij helpen u graag de juiste methode te kiezen en geven u advies op maat.

1. Altijd doen: Omgeving zo prettig mogelijk maken!

  • Als uw huisdier erg bang is houdt u hem uit de buurt van vuurwerk.
  • Honden aan de riem uitlaten!
  • Doe de gordijnen dicht en lichten en radio aan.
  • Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen.
  • Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden.
  • Beloont u in ieder geval niet het angstige gedrag door te troosten, dit maakt het alleen maar erger!
  • Eventueel brengt u uw hond of kat naar een afgelegen pension.

2. Veilige medicatie.

Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 1-2 maanden van te voren
Geschikt voor: 
Hond en kat
Beschrijving
  • Zylkene
    Dit natuurlijke, nieuwe en veelbelovende middel verminderd de angst bij honden en katten en kan eenmaal daags over het voer gestrooid worden. 
  • Telizen
    Dit in 2008 nieuw geintroduceerde middel haalt de scherpe kantjes van de angst af. Belangrijk is het, om zo'n twee maanden van te voren te beginnen. Het maakt de hond of kat ook ontvankelijker om te leren en kan dus bij de hond prima gecombineerd worden met gedragstherapie zoals bijvoorbeeld de Help!cd (zie onder).
  • ClomicalmDit middel vermindert de angst bij honden en katten. Is ook goed te combineren met gedragstherapie. Niet bij honden met oogboldruk verhoging, epilepsie en hartpatienten.

3. Gedragstherapie (voor de hond)

4. Rustgevende verdampers

Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 2 weken
Geschikt voor:
Hond en kat
Beschrijving
Voor de hond en de kat bestaan er verdampers (resp. DAP en Feliway)  die u simpelweg in het stopcontact steekt. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. U begint minimaal 2 weken van te voren en laat de verdamper nog een week zitten.

5. Alprazolam / diazepam

Hoe lang van te voren beginnen?
Enkele dagen tot een dag.
Geschikt voor:
Hond en kat
Beschrijving
Sinds vorig jaar zijn wij begonnen met het voorschrijven van Alprazolam®. Dit middel wordt aanbevolen door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde uit Utrecht. Het grote voordeel van alprazolam is dat het naast een kalmerend effect ook een blokkerende effect op het geheugen heeft. De harde knallen en de angst worden dus als het ware niet onthouden.

6. Phenobarbital (voor de hond)

7. Vuurwerkvrije vakantieparken (voor de hond)

Geen opmerkingen: