Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 18 oktober 2010

Zon en paddenstoel

Wij zagen Luna vanuit ons raam al een tijdje op het bankje aan de overkant in de zon liggen, en besloten haar eens te gaan begroeten. Dat was natuurlijk niet zo'n goed idee.









Nee, want Luna wilde beslist niet gestoord worden en wendde haar fraaie koppie af. Nou, dat was een duidelijk signaal voor de fotograaf om haar met rust te laten. Maar nu we toch buiten waren met onze camera, konden we net zo goed even kijken of er nog meer plaatjes te schieten waren, heh? En daarom keken we in het rond. Lagen er nog meer haarfabrieken te zonnen misschien?





Nou nee, maar vlakbij het bankje zaten de twee vriendjes (Boez en Os dus), want zij dachten met de fotograaf te gaan wandelen en wachtten nu rustig tot het plaatjes schieten van Luna klaar was. En klik; nu stonden zij dus ook op de kiek, heh? Maar wat zag de fotograaf in de rechter bovenhoek? Dat waren niet alleen maar herfstbladeren! Wij gingen dichterbij kijken.





Zo! Dat was een flinke paddenstoel, zomaar vanonder een betonnen voordeurdrempel omhoog gekomen, midden in de stad!
Wel, mevrouw Katblad liet de haarfabrieken aan hun lot over om snel in haar natuurgids te kijken of ze de soort kon achterhalen. Maar helaas, geen enkel plaatje dat leek.
Gelukkig hebben wij bij het Katblad ook nog een bioloog heh? En inderdaad, Hans wist het: dit is een roodsteelfluweelboleet! Geen bijzonder exemplaar overigens; je ziet deze wel meer in de stad volgens Hans. En daarom staat deze paddenstoel ook in zijn boek (uit 2008): "Vliegenzwammen op het Rapenburg" (Paddenstoelen in de binnenstad van Leiden).

Geen opmerkingen: