Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 13 oktober 2010

Inbreker blijkt grommende kat(ten)

Het was midden in de nacht dat mevrouw Katblad werd opgeschrikt door brekend glas en ander lawaai, en in eerste instantie dacht zij dat er werd ingebroken bij de redactie. Vervolgens, toen het weer stil was, hoorde zij een aanhoudend, diep gegrom. Ha, er was dus iets gaande, en dat iets betrof de haarfabrieken. Toen zij de slaapkamer rondkeek, kwam ze erachter dat alleen Cera daar aanwezig was (lekker lag te snurken); de anderen waren dus op de benedenverdieping en hadden zo te horen een ernstig meningsverschil. Om de schade op te nemen, daalde mevrouw K. de trap af.
Beneden aan de trap zat de grote grommerd - het was de Boez. Hij had iets gevangen en Japekop zat op 10 centimeter afstand van hem, vast van plan om de prooi af te pakken. Om goed te kunnen zien wat die prooi was, moest mevrouw Katblad eerst een stapeltje planken en latjes uit de weg ruimen. Ja, die stonden eerder netjes opgestapeld onderaan de trap maar waren massaal omgevallen door de jacht van de Boez, of door de achtervolgende Japekop, dat is natuurlijk ook mogelijk. Toen het houtwerk weer netjes tegen de muur aan was gestapeld (de haarfabrieken waren naar de huiskamer gevlucht), kon de fotograaf eindelijk de prooi van de Boez bekijken. Ja hoor, een gewone huismuis (denken wij)! Maar wel een flinke. En hij wilde de muis nog steeds niet afstaan, niet aan Japekop, niet aan mevrouw Troy en ook niet aan de fotograaf. Alsmaar grommend bleef hij met zijn prooi door de kamer rennen, op zoek naar een goede schuilplek.

Tenslotte liet hij de muis los om het beestje goed te kunnen bestuderen. De muis leek overigens niet gewond, en na even stil gezeten te hebben, dacht hij er vandoor te kunnen gaan. Maar daar gaf de Boez hem dus geen kans toe.... Nee, want stel je voor dat één van de anderen de muis zou vangen, heh? Dan ben je je prooi wel mooi kwijt!






Wel, mevrouw Katblad werd tenslotte het gesol met de muis een beetje (erg) zat. Dus de fotograaf legde de camera opzij en ging persoonlijk de muis achterna, na eerst een flink stuk keukenpapier gepakt te hebben. De Boez protesteerde niet toen wij de muis van hem afpakten - waarschijnlijk stond hij zijn prooi liever af aan de fotograaf dan aan Japekop of mevrouw Troy, maar dat is maar een veronderstelling en verder nergens op berust. Wij hebben de muis verder niet gecontroleerd op beschadigingen, maar hem buiten op straat gezet..... Wat moet je anders midden in de nacht in je pon, heh? Het kan zijn dat de muis later werd opgehaald door Zwarte Gijs of Bel de Franskat, want beiden zagen wij verderop in de straat rondklooien. In elk geval was het beestje een paar uur later (bij daglicht) niet meer waar wij hem hadden achtergelaten.

Trouwens, wist u dat er een meldplek is voor de door uw kat meegebrachte zoogdiertjes? Meer informatie daarover kunt u vinden op http://www.zoogdieratlas.nl/. Probeer wel een foto van het slachtoffertje te maken, vooral als u niet zeker weet wat de soortnaam is van het arme beestje.

2 opmerkingen:

Hans zei

Je kan de kattenprooi ook brengen naar Naturalis, bij de kassa. De kassamederwerker belt dan mij of een collega. Zeker als je niet weet welke soort het precies is. Zo kregen we op deze manier vorige week een jonge woelrat uit Oegstgeest!

Mevrouw Katblad zei

Dood of levend?