Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 17 september 2010

Zoenoffer

Ach mevrouw Troy, wat heeft u daar? Een mooie vlinder! Wel een beetje beschadigd, heh?

Ja, weliswaar flink beschadigd maar de vlinder fladdert nog wel, al komt hij beslist niet meer de lucht in. Nee, hij fladdert over de vloer en draait er rondjes, maar dat maakt mevrouw Troy helemaal niets uit. Zij heeft haar prooi en dat op zich is al iets om heel blij mee te zijn. Ja, mevrouw Troy is erg in haar nopjes met dit fantastische cadeau.
Cadeau? Hoezo dat?




Wel, de Boez heeft de vlinder eigenlijk gevangen. Buiten inderdaad, want binnen houden wij geen vlinders en ze kijken wel uit om uit eigen beweging door het raam te komen.
Jawel, de Boez heeft direct na binnenkomst zijn prooi aan mevrouw Troy geschonken. Nee, dit is geen sprookje want we hebben het zelf zien gebeuren.

Mevrouw Troy zat wat te mijmeren op het vloerkleed bij de salontafel toen de Boez door het Poezenloket sprong met de vlinder tussen zijn lippen.
Boez keek om zich heen, zag mevrouw Troy zitten, liep naar haar toe en presenteerde haar zijn vangst. Ja, hij deponeerde het fladderende beestje vlak voor haar neus en deed toen een paar stappen achteruit. Nou, duidelijker kan toch niet heh?




Mevrouw Troy nam vervolgens dit zoenoffer enigszins wijfelend in ontvangst. Was dit vlindertje echt voor haar? Immers, de Boez had haar een uurtje terug nog zitten pesten. De trap op gejaagd enzo. En toen was zij nog zo ontzettend boos op hem geworden. En verdrietig was ze ook geweest inderdaad, want dat dit haar nu nog allemaal moest overkomen op haar oude dag?!
Nu kwam de Boez het dus met haar goedmaken, zo leek het. Zou zij dit zoenoffer accepteren? Even twijfelde ze, maar vervolgens kon ze het niet weerstaan en mepte voorzichtig naar haar presentje. En dat presentje reageerde door druk rondjes op de vloer te gaan fladderen, dus werd het zo nog spannender voor mevrouw Troy.

De oude dame speelde een poosje met de vlinder, en toen het beestje tenslotte stopte met fladderen over de vloer, tikte zij het langzaam terug in de richting van de Boez.
De Boez kroop vervolgens wat dichterbij, en samen bleven ze nog een poosje kijken naar het zoenoffer dat nooit meer zou gaan fladderen.
Toen was het klaar.
De Boez sprong plotseling op en verdween weer naar buiten. En mevrouw Troy begon aan een grondige wasbeurt.
Mevrouw Katblad veegde de vlinder op en zuchtte erbij. Ja, hier was inderdaad iets mooi's gebeurd, maar ach, die arme vlinder heh? Ach ja......

6 opmerkingen:

Mumu zei

mevrouw katblad toch
het wordt een klein abbatoir inclusief
ritueel slachten en dat door
4 werknemers die het voor het zeggen
hebben, dat wil ik ook wel maar hier is er geen sprake van, niet toegestaaan dus,

Mumu uit Laren die van muisjes wel pap lust ,maar wel buiten...

Mevrouw Katblad zei

Arme Mumu, mag je niet eens cadeautjes binnenbrengen? Blijven proberen hoor! Is erg goed voor je eigenwaarde.... Goeie vangst moet geshowd worden, heh? Zo is het maar net.

Hans zei

De vlinder is, zoals wij biologen zeggen, afgevlogen, Ze heeft haar eitjes gelegd (in dit geval, atalanta, ergens op brandnetels). Het enige dat haar nu te doen staat, is sterven.

Wilma zei

Wat een ontroerend verhaal!

katja zei

Wat een ontroerende en verbazingwekkende gebeurtenis. Ik had altijd het idee uit alle verhalen dat de Boez echt niets 'had' met Mevrouw Troy. Maar blijkbaar toch wel...

Mevrouw Katblad zei

Ja, zo zie je maar weer Katja!
De Boez pest mevrouw Troy inderdaad regelmatig, en is op die manier ook bezig om uit te vinden wat hij wel en niet kan maken, en wat zijn positie is in het geheel. Met vier katten in huis, zie je dat er regelmatig een vorm van strijd is, al is het maar om wie er op bepaalde momenten op het bed mag. Maar mevrouw Troy is de oudste, komt voor zichzelf op, slaat en bijt van zich af en dwingt zo respect af. Boez weet op de één of andere manier dat zij de oudste rechten heeft, want hij ziet dat weer aan het gedrag van Japekop t.o.v. zijn moeder en ook aan dat van Cera, die als laatste is binnengekomen en zich nog steeds opstelt als laatste in de rij. Maar het blijft ingewikkeld. Ook mevrouw Katblad heeft een rol in het geheel: zij geeft altijd Troy als eerste eten, daarna Japekop en vervolgens pas Cera en de Boez....