Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 10 september 2010

Katja weet het en zegt: Nagelkruid!

Wij vertelden al verschillende keren over hoe de Boez af en toe thuiskomt met een hoop "Kleefgras" in zijn vacht, althans, zo noemden wij het lastige spulletje. Maar natuurlijk heet dat spulletje helemaal geen kleefgras, en Katja (onze hoofdredacteur van de Bijlage), wist ons dat te vertellen.
Zij nam ons mee naar de Kruidentuin om aan te wijzen om welke plant het ging, en ja hoor, het is het Nagelkruid dat zoveel problemen veroorzaakt!




Dit fotootje komt van Wikipedia (de bovenste foto hebben wij genomen in de Kruidentuin).
In de zomer bloeit het plantje leuk met gele bloempjes, in de nazomer verschijnen klitvormige vruchten met gehaakte snavels. De zaadjes haken zich graag vast in kleding of vacht, en worden daardoor verspreid.
Jammer alleen dat die verspreiding voor een zeer groot deel plaatsvindt (door de Boez) in ons huis en zelfs bed!
Blijkbaar is de plaats waar het Nagelkruid groeit, het favoriete plekje van de Boez; de anderen komen daar gelukkig niet of nauwelijks.
Bedankt Katja, voor deze nuttige informatie!

3 opmerkingen:

ina zei

En, groeit er al nagelkruid in uw bed, mevrouw Katblad?

Mevrouw Katblad zei

Wel, wij zullen vanaf vandaag elke avond de gieter mee naar boven nemen. Maar dat is alleen om u een plezier te doen!

katja zei

Ik vind het wel apart dat er zo'n grote plek nagelkruid in de kruidentuin staat. Want het is niet echt een kruid dat mensen voor de smaak aan het eten toevoegen (het schijnt wel medicinale werking te hebben). Het ziet er een beetje uit alsof die plant daar per ongeluk terecht is gekomen en nu het perk een beetje overwoekert. Hopelijk voor Mevrouw Katblads bed, gaat de gemeente er ooit weer eens een ander kruid plaatsen.