Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 8 september 2010

Bedankt Boezelmansje!

Laatst beging de fotograaf een grote stommiteit. Ja, want Boez keek heel geinteresseerd ergens naar, en dat kan alleen maar een beessie betekenen. Maar hij zat heel zoet en bewegingsloos te kijken, dus gingen wij dat ook maar eens doen. Misschien was het wel de moeite waar om een plaatje van de schieten, heh?













Wel, bij een prachtige bloem van de vlinderstruik zagen wij een bijzondere vlinder. Hij hing stil voor de bloem (alleen zijn vleugels bewogen dus wel bliksemsnel, heh?) en wij zagen hoe hij met zijn lange tongetje de nectar uit de bloem opsnoepte.
Snel maakten we een foto, maar zagen al direct dat het vlindertje zo niet tot zijn recht kwam. Dus voorzichtig kwam de fotograaf wat dichterbij, stelde scherp op het beessie en toen......: WHAM!
Natuurlijk; de Boez kon niet eeuwig stil blijven zitten, wel? Hij was dus omhoog gesprongen (ja, dus wel zo'n 1 meter 80 hoog met dat stevige lijf van hem!) in een poging de vlinder te vangen, maar miste gelukkig. Gevolg was natuurlijk dat de vlinder er vandoor was, en onvindbaar voor de fotograaf. We bleven nog even rondhangen en zoeken, maar helaas.
Wij hadden trouwens de vlinder herkend, want één keer eerder hadden wij een dergelijk exemplaar waargenomen in de Dordogne, Frankrijk. Wij hadden toen op onze kampeertafel een vaasje wilde bloemen staan en daar was deze vlinder op af gekomen. En toen was ons zijn tongetje ook opgevallen. Later vonden wij de vlinder in ons insectenboekje; het was de Kolibrievlinder (van de familie van Pijlstaarten). Het is een dagactieve nachtvlinder, en doordat hij voor een bloem kan stilhangen en zo'n lange tong heeft, daardoor heel sterk lijkt op een Kolibrie, is hij naar dit vogeltje genoemd. Zijn leefgebied omvat Noord-Afrika, Europa, China en Japan, maar komt in de Benelux als trekvlinder langs. Best wel bijzonder dus dat wij deze vlinder in de Kruidentuin, zo midden in de stad, tegenkwamen!
Slechts één foto, en dan nog niet zo duidelijk ook, dankzij onze Boez dus. Maar aan de andere kant, als hij niet zo gebiologeerd naar boven had zitten kijken, hadden we de vlinder wellicht helemaal niet gezien! Dus dan toch maar: bedankt Boezelmansje?

4 opmerkingen:

Hans zei

Kolibrievlinders zijn ze snel dat Boezelmans ze wel nooit zal kunnen grijpen, KLimaatverandering: ze komen steeds vaker voor in Nederland en de laatste 5 jaar zijn ze ook heel vaaak in Leiden gezien. Dit jaar is voor alle organismen sowieso een raar jaar, Vreemde vliegbeesten, gekke paddestoelen, noem maar op. . . .

Leen zei

Is het met deze vondst geen tijd om de status van Boezelmans te wijzigen van leerling-verslaggever in verslaggever tout court?

Mevrouw Katblad zei

Wat bedoelt u met tout court? U bent zeker van deftige komaf?

Leen zei

Nee, ik ben Belgisch. Tout court betekent "kortweg" of "zondermeer".