Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 19 september 2010

Musketiers (deel 1)

Toen wij de Katbladstraat uitwandelden, op zoek naar spraakzame haarfabrieken en Poezennieuws, viel ons oog plots op Bel de Franskat. Hij zat in een vensterbank en loerde naar onze twee reporters, de Boez en Oscar. Het leek zelfs even of hij zijn lippen aflikte, maar dat zullen wij ons wel hebben verbeeld. Anyways, als je de oogjes van Bel goed bestudeert, kun je zijn gedachten bijna lezen. Nee, Bel was weinig goeds van plan...






Oscar en de Boez, die over elkaar heen buitelend achter de fotograaf aanliepen, voelden het gevaar en stopten hun spel. Nu was het opletten geblazen, heh jochies? Want wat zou Bel gaan doen? Ja, pesten uiteraard en klappen uitdelen, dat zat er dik in. Maar wie zou hij als eerste slachtoffer uitkiezen?
U ziet trouwens Oscar links, en hij kijkt behoorlijk verstoord in de richting van Bel, terwijl de Boez (rechts dus) bijzonder verschrikt uit zijn doppies blikt. Een belangrijk verschil met een hoop betekenis, maar daar komt u nog wel achter.





Bel was van de vensterbank afgesprongen en zat nu half achter een grote plantenkuip. Vanaf die plek kon hij zijn vijanden nog beter zien en bovendien was hij nu dichterbij hen.
Het viel ons trouwens op (net als bij onze vorige ontmoeting met hem) dat de Franskat prachtig in zijn vacht zit en niet meer zo mager is als in het voorjaar. De zomer en vakantie heeft hem blijkbaar goed gedaan.
Nou, vertel eens Bel! Wat ben je van plan?

Bel kijkt eerst lange tijd Oscar aan. Interessant ventje, die Os, want je weet nooit wat hij gaat doen. (En dan nog een pikant detail: Bel zit toevallig nu wel in het gebied van de Os, heh? En dat maakt dat Os zich niet alleen maar zal gaan verdedigen, maar ook een paar flinke meppen zal willen uitdelen. Of niet soms?)





Tja, deze setting is erg lastig voor Bel, heh? Want Os zit bij een paaltje (rechts op de foto) en de Boez bij de tafel (links op de foto), en Bel (nog steeds naast de kuip) kan niet kiezen en zit eigenlijk een beetje in de tang, oftewel ingesloten. Want er is ook nog een fotograaf die daar behoorlijk in de weg staat te staan! Maar 'm smeren is natuurlijk geen optie. Dus, hebben we hier een patstelling?



De Franskat staart nu de Boez een poosje aan. Ja, dat wordt een eitje, want dat ventje mag dan wel een stoeikat zijn, een echte vechter is het niet. Een paar passen in zijn richting en dan gaat hij als een bange haas op de loop, dat is iets wat zeker is.
Nee, de keuze is niet makkelijk voor Bel. Wie zal hij grijpen en als eerste een pak op zijn donder geven? Ai ai ai.....















Oscar is trouwens op zijn beurt duidelijk niet van plan om de Franskat te laten lopen. Wij kijken hiervan op omdat wij Os kennen als pacifist, maar dat is dan buiten zijn eigen territorium. Nu zit Bel vlak voor zijn voordeur en dat gaat zelfs Os te ver. Hij heeft zijn ogen tot spleetjes geknepen en verliest Bel geen moment uit het oog. De spanning loopt op....





Dan opeens springt de Os op en valt zomaar Bel aan! Dat hadden we echt niet zien aankomen en zeker niet verwacht! De fotograaf schrikt zich een hoedje en de Boez maakt dat hij wegkomt. Na een hoop gegrauw en gegil zien we de Franskat achter de planten vandaan komen terwijl Os dus nog achter de Hortensia staat. En je kunt aan de houding van Bel zien dat hij het, ondanks de verrassingsaanval van Os, nog niet heeft opgegeven. Ja, hij is weliswaar een stukje verderop gevlucht, maar het blijft een zeer klein stukje en hij staat alweer helemaal klaar om de leiding weer over te nemen. Hij is tenslotte de Schrik van de Buurt en kan zich door zo'n ventje als Os toch niet op zijn kop laten zitten, wel? Nee dus. En daarom zet Bel zijn sirene aan en dat klinkt als Whoeiiiiiiii! Heel indrukwekkend inderdaad, en bijzonder vals.




En de Franskat staat dus zo hard te loeien dat Japekop het helemaal op de redactie kon horen, en nu snel komt aanhollen. Hij komt kijken of er iemand hulp nodig heeft of moet worden aangemoedigd.
Ook Japekop is geen vechter (zoals u al wist), maar hij is altijd bereid om zijn familie en vrienden te beschermen en bij te staan. Wij vinden dat een bewonderenswaardige eigenschap en zijn dan ook erg trots op hem.
Maar kan hij Oscar wel helpen? We kijken maar snel naar de volgende foto.




Zo, daar staan ze dan tegenover elkaar, Bel en Oscar. Bel kijkt echt ontzettend vuil en loeit nog steeds, Os staat te grommen en is vastberaden zich niet door de Franskat te laten domineren.
Ja, het is de eerste keer dat wij Os zo zien en horen!
Maar zoals al eerder gemeld: het gaat hier wel om het grondgebied van Oscar en zijn huisgenoot Lima, en dus kan en mag Os niet opgeven, zelfs niet als de vijand de SvdB (Schrik van de Buurt) is.






Zo. Japekop is gearriveerd en staat klaar om in te grijpen als dat nodig mocht zijn. Maar voorlopig gebeurt er nog even niks, behalve dan dat er flink gedreigd en gescholden wordt. Maar schijn bedriegt, want plots vliegt Os zijn tegenstander Bel weer aan! Wij zien wat plukken haar door de lucht zweven en de twee ruzieschoppers verdwijnen onder de tafel.







Daar dus, ja.
Bel wordt op deze manier stukje bij beetje door Oscar van het huis weggejaagd, het gebied van Os en Lima dus uit. Maar Bel geeft niet gauw op, dat blijkt wel weer. Want hij heeft zich weer omgedraaid naar Oscar toe en laat zijn geloei weer horen. Os blijft rustig en wijkt niet. Nee, hij laat niet met zich spotten en wij vinden hem nu al een held.







Japekop is dichterbij gekomen, voor het geval. Ja, hij ziet best wel dat Os zich uitstekend redt, maar het kan geen kwaad om als een soort achterwacht ook Bel in de smiezen te houden, heh? En daarom zit Japekop vlakbij Bel, om toe te kunnen slaan mocht Os in de problemen raken. Ja, als één van de Musketiers dus, inderdaad.

Tja, en houdt het nu hiermee op? Waar was de Boez toch gebleven? Kreeg dit muisje nog een staartje en zouden er nog gewonden vallen? Nee, dat gaan wij u niet vertellen want dat kunt u allemaal lezen in deel 2!

2 opmerkingen:

katja zei

Ooooh, wat spannend !!! Hoe gaat dat aflopen ? En die Os heeft allemaal onvermoede kanten: eerst al dat hij dat hij soms gewoon geen zin heeft om met de Boez te stoeien en nu dit weer !

Annemieke zei

Bel ziet er inderdaad weer gezond uit! En hulde voor Oscar dat hij zijn gebied zo goed verdedigd.