Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 28 september 2010

Hoogte, breedte, lengte, gewicht etc.

Geen bijzondere foto is dit, maar eindelijk eens één waarop je kunt zien dat de Boez (links) net iets groter is dan zijn vriendje Oscar. Niet dat die wetenschap nu zo belangrijk is, maar af en toe hebben wij op de redactie wel eens discussies over wat een haarfabriek nu zou moeten wegen, hoe het komt dat de één zoveel zwaarder is dan de ander terwijl ze even groot lijken te zijn etc. etc.
Soms lijken haarfabrieken inderdaad van dezelfde afmeting te zijn als je ze niet vlak naast elkaar ziet, maar vooral mevrouw Katblad kijkt meer naar het gedrag van haar reporters dan naar hun formaat. En daar de Boez bijvoorbeeld zich nog steeds als een puber gedraagt, is hij in haar ogen ook kleiner dan de rest, zelfs kleiner dan de Os.
Doch laatst werd zij door een bezoeker gewezen op het feit dat de Boez ondertussen flink uit de kluiten is gewassen (wat je wel degenlijk merkt als je hem optilt....) en bovendien een vrij lange rug heeft. Oscar dus even oud als Boez), lijkt ook flink, weegt ook heel wat, maar is niet zo lang, minder hoog en wat breder qua borstkas.
Vandaar dus deze foto; ze lopen gelijk op en het verschil is goed zichtbaar.
In elk geval is ons allang duidelijk dat niet iedere niet-raskat persé moet voldoen aan die heilige 5 kilo. (Ja, wij waren namelijk een keer met Japekop bij een vervanger van onze dierenarts, en deze merkte toen op dat J. met zijn 5 1/2 kilo veel te zwaar was, terwijl J. dus maar mondjesmaat eet, volop zijn verkenningsrondes doet en in onze ogen zelfs een tikkie aan de magere kant is.)
Nee, er zou een tabel moeten zijn, net als bij mensen, aan de hand waarvan je - rekening houdend met hoogte, lengte etc. - een berekening zou kunnen maken van een soort ideaal gewicht. Bestaat er eigenlijk zo'n tabel?
Hoewel, eigenlijk is goede voeding, regelmatig bewegen, veel plezier en niet teveel stress het allerbelangrijkst, heh? Ja, ook net als bij mensen. En dan zit dat bij de Boez en Oscar wel goed allemaal....

6 opmerkingen:

ina zei

Iwan is met zijn 8 kilo ook niet een van de lichtste. Omdat hij nogal breed gebouwd is vindt de dierenarts hem niet erg te zwaar, maar een beetje afvallen zou geen kwaad kunnen. Misschien moeten we hem dan een bordje om zijn nek hangen met "niet voeren", want hij kan zo vreselijk zielig kijken en mauwen dat mensen snel geneigd zijn hem een hapje te geven.

Greet zei

Eigenlijk vind ik het wel een bijzondere foto. Er staan veel stoelen maar ze zijn allemaal leeg. Mensen vinden het geen weer om buiten te zijn. En nu hebben de vriendjes alle gelegenheid om eens samen te wandelen, gezellig naast elkaar.
Meestal krijgen we foto's te zien waarop ze samen stoeien of waarop ze zitten. Maar nu een foto waarop ze samen aan de wandel zijn. Leuk, hoor.

Leen zei

Er is wel een standaard: je moet de ribben zonder al te veel duwen kunnen voelen. Als je te hard moet duwen, is de kat te dik.

Mevrouw Katblad zei

Aha! Vanavond gaan wij een rondje duwen doen! Gewoon uit nieuwsgierigheid dus, heh?

Hans zei

In de Hortus loopt een Abessyn rond, Sorrel factor, met een bandje: NIET VOEREN. Voorsl omdat hij vaal in Barrera zit!

Wilma zei

"Voor dieren bestaat zo'n formule niet, maar toch is het eenvoudig vast te stellen of uw hond of kat te dik is.
De ribben en de ruggenwervels moeten met een vlakke hand net te voelen zijn. Voelt u alleen maar vacht, dan is er sprake van overgewicht."