Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 12 oktober 2011

Vrije Jongen

Hoe moet dat nu met Oscar...? Dat was de vraag, de gedachte die ons de laatste tijd behoorlijk bezig hield. Want wat is er met onze parttime-reporter aan de hand?

( foto: Oscar, eenzaam op een struikje liggend in de Kruidentuin......)


Wel, Oscar is sinds een maand al helemaal niet meer naar zijn eigen huis geweest.....
In weer en wind, regen en storm dus, loopt hij buiten rond, ligt hij ergens in de Kruidentuin te tukken, hangt hij op de Pergola voor de redactie of zit hij daar voor het raam/loket op de stoel. Om zijn buikje te kunnen vullen maakt hij gebruik van ons kattenluikje, en af en toe sluipt hij ook naar binnen om even bij te komen op onze sofa, op dat ene, heerlijk zachte dekentje.

Wij lieten hem tenslotte af en toe maar zijn gang gaan want werden ontzettend moe van het alsmaar naar huis sturen (voorheen nog "brengen") van Oscar, en bovendien brak hij zo nodig (midden in de nacht) dwars door ons luikje heen (sterk als een Os, heh?) om een hapje te kunnen eten of een dutje te doen op het dekentje.
Zo kwam het de laatste tijd steeds vaker voor dat wij bij het opstaan Os op de bank vonden, in diepe slaap, en bij controle van het luikje moesten vaststellen dat er één of meer slotjes ontbraken.....


Os aan de ene kant naast mevrouw Katblad
 op de bank
Waarom wil Oscar niet meer naar zijn eigen huis?
En wat moeten wij nu met de Os?
Wel, daarover hebben wij gisteren met de mensen van Os (en Lima) gesproken.
Volgens zijn mensen is het heel goed mogelijk dat Oscar het thuis niet meer leuk vindt sinds hun baby (alweer meer dan een jaar geleden) werd geboren. Bovendien hadden zij aan de voorkant van het huis geen kattenluikje, kon Oscar alleen maar via de achterkant naar buiten en kon daar niet verder dan het dak op. (Hoe vaak is het niet voorgekomen dat hij daar urenlang zat omdat hij niet wist hoe terug naar beneden te komen!)
Oscar is een vrije jongen en kan er niet tegen om opgesloten te zitten. Wellicht heeft hij een traumaatje opgelopen in zijn vroege jeugd, doordat hij veel te lange tijd in een hokje opgesloten heeft gezeten?
Het kattenluik in de voordeur is er inmiddels gekomen. Lima maakt er dankbaar gebruik van, maar voor Oscar lijkt het te laat te zijn, sinds een maand is hij helemaal niet meer thuisgeweest, ondanks het nieuwe luikje....

Troy aan de andere kant; zij lijkt Os' aanwezigheid
 te verdragen

Oscar is geen zwerverstype, dat is duidelijk. Hij houdt daarvoor teveel van een lekker hapje en loopt daarom regelmatig de redactie binnen voor een keukeninspectie. Bovendien vindt hij het heerlijk om geknuffeld te worden en te slapen op zachte dekentjes. Wel, als zwerver kan je dat soort dingen wel vergeten, heh? Maar wat wil Oscar dan wel?

We hebben het idee dat Os dat zelf ook niet zo goed weet. Voorlopig is hij tevreden als hij vrije toegang krijgt tot de redactie zodat hij dag en nacht beschutting kan zoeken of een hapje kan komen nuttigen.


Os schuift langzaam op richting mevrouw K. en zet zijn
pootjes tegen haar been.....
We hebben alleen nog een probleempje met Os' behoefte om 's nachts in en uit te willen. Immers, onze eigen haarfabrieken zien wij liever niet meer naar buiten gaan na het diner, en dat is niet te combineren met Os' gewoontes, zeg maar.
Ook het uitdelen van ontbijt en diner levert wat probleempjes op omdat Oscar vindt dat hij het meeste eten nodig heeft van allemaal; hij zet daartoe letterlijk zijn volledige gewicht in (oeps!) en boekt daarbij nog resultaten ook. M.a.w.: de anderen krijgen niet de tijd hun bakje te ledigen en raken daardoor enigszins in verwarring.
Cera lijkt wel wat jaloers te zijn.....
Misschien kunnen wij het eetprobleem oplossen door Oscar in ons halletje van zijn bakje Gourmet te voorzien?
En voor de in- en uitloop toch maar een luikje met chip aanschaffen?
Nog een hoop zaken om te overdenken dus, maar voorlopig heeft Oscar twee huizen en mag hij zelf uitmaken waar hij gaat eten en/of slapen. In elk geval is hij zo tenminste wat minder in weer en wind (of straks wellicht in de vrieskou) op straat.
Maar Oscar is en blijft dus gewoon een Vrije Jongen.....
(De Boez en Japekoppie waren overigens nog niet bereid tot commentaar op deze laatste ontwikkelingen, al heeft de Boez wel al laten blijken dat hij geen enkel bezwaar heeft tegen het inbeuken van ons kattenluik door Oscar; van hem mogen die slotjes er wel helemaal af....)

4 opmerkingen:

Annemieke zei

Die Oscar! Gelukkig is het zo'n schat dat hij meerdere huizen tot zijn beschikking heeft...

ina zei

Ja hoor, Os, je bent al met 2 1/2 been binnen bij mevrouw Katblad.

Hans zei

Tweede poging.
Dan heeft mevrouw katblad 5 katten!
dus maar een collecte bus voor eten bij het luikje. (ik heb de eerst geweigerde brokjes al weggegooid!)

katja zei

Gelukkig voor Oscar en Mw Katblad hoeft ze hem nu niet meer tegen zijn en haar zin in het huis uit te bounjouren... Maar ik kan me voorstellen dat het toch een ingewikkelde situatie blijft...