Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

maandag 7 februari 2011

Recht op informatie

Wij hebben geprobeerd een betere foto te maken, maar dat lukte helaas niet. Wat het voorstelt? Wel, links ziet u een muur, in het midden een reepje Muizentuin en rechts nog een stukje deur. Die deur zat stevig vast met een slot en dus kon mevrouw Katblad er niet door om een kijkje te nemen in de befaamde Muizentuin. Voor wie het niet (meer) weet, de Muizentuin ligt vlak naast het Zooiplein (zie onze plattegrond via de link in de linkerkolom onder "Labels", en dat kunt u vinden voorbij de foto's van onze medewerkers, ja?). Het was lange tijd slechts een braakliggend terrein waar alle haarfabrieken uit de buurt graag kwamen om op muizen jagen, want die waren daar maar zat. Maar nu is er een heuse tuin aangelegd, alleen is die niet toegankelijk meer sinds het slot van de deur is gerepareerd. Vandaar dus deze zielige foto! De katten kunnen er trouwens nog wel in omdat er onderaan de deur een schuin hoekje ontbreekt. Maar dat kunt u met eigen ogen op een volgende foto waarnemen.

Met haar geworstel (met de camera) bij die deur had mevrouw Katblad de aandacht getrokken van onze Verkenner A, Japekoppie dus. De Muizentuin ligt niet in zijn dagelijkse route, maar als wij hem weer eens wijzen op het bestaan ervan, is Japekop wel bereid even een kijkje te gaan nemen.En hier ziet u hoe Japekop dus via het schuin afgezaagde hoekje de tuin aan het betreden is. Hij moet na die deur eerst nog een stukje Poort door (ja, in een oude stad als Leiden stikt het overal van de Poortjes en Hofjes, maar dat wist u natuurlijk al!), en zal dan tenslotte de geordende wildernis bereiken; wij zagen vorig jaar zomer nog hoe hoog de Berenklauw daar woekert en zijn erg benieuwd of er alweer nieuwe Klauwtjes aan het groeien zijn!


Reporter Boez zag Japekop door het gat verdwijnen en was ook wel toe aan een verzetje. Even aarzelde hij nog (zal ook nooit in zijn eentje door deze deur gaan), maar trok vervolgens de stoute schoenen (?) aan en ging Japekoppie achterna.
Zouden ze met belangrijk nieuws terugkomen? Mevrouw Katblad wachtte geduldig af .....

Wel, reeds na een paar minuten kwamen onze reporters alweer terug. Nee, ze hadden niets te melden, of anders hadden ze daar gewoon geen zin in omdat het zondag was en ze eigenlijk vrij hadden. Nou, daar moest mevrouw Katblad het dus mee doen!
Thuisgekomen bedacht zij trouwens dat er vast wel iemand is met een sleutel van de geheimzinnige Muizentuin, en dat zij die persoon maar eens moet achterhalen. Niet omdat zij (mevrouw K.) nu zo nieuwsgierig is naar de stand van zaken in de tuin, maar omdat u dat natuurlijk wel bent en u recht heeft op alle informatie waarop wij onze handen en poten kunnen leggen. Vandaar dus.

Geen opmerkingen: