Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 26 februari 2012

Vaarwel Pincho

Pincho.
We zagen hem in 2008 voor het eerst, wilden graag weten waar hij vandaan kwam en probeerden hem te volgen.
We wisten toen nog niet wat zijn naam was en noemden hem Bollewangen, vanwege zijn brede kop, een echte katerkop.
Op de foto hiernaast ziet u BW lopen over de brug met op de achtergrond  een deel van de haven waarin hij vandaag werd gevonden. Tussen de wal en een schip, daar was hij boven komen drijven en daar werd hij ontdekt door de schipper.
Pincho (BW) werd al sinds 18 januari j.l. vermist. Wij dachten altijd dat hij dag en nacht rondzwierf, immer op zoek naar een gewillige damespoes. Maar pas sinds kort weten we dat hij wel degelijk regelmatig thuis kwam, meestal zelfs dagelijks, soms met een tussenpauze van een wild nachtje.
Pincho is verdronken en werd door mevrouw Aaf van "Kat Uit de Gracht" vanmiddag uit het water gehaald. Wanneer, hoe en waar hij in het water is terecht gekomen zal niemand ooit te weten komen; de stroming kan hem meegevoerd hebben, het koude water heeft hem geconserveerd.
Aaf zond ons in de loop van de middag foto's toe van de dode haarfabriek, in de hoop dat wij hem zouden herkennen. Maar Pincho zat zo onder de olie en modder dat wij niet met zekerheid konden zeggen dat hij het ook werkelijk was. Het waren uiteraard vreselijke foto's.....
Aaf belde de dierenambulance die het lichaam van Pincho (BW) ter identificatie meenamen naar zijn vermoedelijke mens. En ja, het was zijn maatje, het was inderdaad Pincho....

Pincho, oftewel "Bollewangen" zagen wij jarenlang regelmatig in onze buurt. Wij schreven voor het eerst over hem in december 2008, in ons oude blog en kattenkrant "Leidschkatblad.blogspot.com". Bollewangen had een groot territorium en vele mensen herkenden hem aan zijn dikke "hamsterwagen" en zijn "sirene" waarmee hij de aandacht trok van mens en dier. Soms kwam hij bijna dagelijks bij onze redactie langs, dan weer zagen wij hem weken niet en vroegen we ons af of hij nog wel leefde, maar dan verscheen hij opeens weer. De ene keer broodmager en gehavend, dan weer met glanzende vacht en goed doorvoed.

BW bij de deur van de Muizentuin. Geen tuin die hij niet bezocht. Geen plek waar hij niet al eens markeerde.
BW op bezoek bij de nog jonge Boezelmans. BW vond dat kleine ventje wel leuk, maar de Boez vond BW een beetje eng. Hoewel, spannend was die rode kater ook wel, en het kwam dan ook vaak voor dat de Boez BW een eindje door de straat volgde, nieuwsgierig naar waar hij heenging en wat hij ging doen...BW bij Jaya aan de deur. Hij was een paar dagen lang helemaal verkikkerd op haar en bleef bij haar huis in de Kruidentuin rondhangen. Jaya echter moest helemaal niks van de kater hebben. En toen opeens was de liefde weer over.BW vond het niet altijd even leuk dat hij door mevrouw K. werd gevolgd en in de gaten werd gehouden. Hij hoefde niet zo nodig in de krant.... En bovendien ging het niemand aan wat hij uitspookte!
Op deze foto scheldt hij de fotograaf uit.


In de Steeg van Storm.
BW wordt gevolgd door een nieuwsgierige Oscar.
Maar het was ook wel eens andersom, dan maakte BW zich schuldig aan het stalken van de Os.....


Nogmaals in de Steeg van Storm.
Deze keer zonder krassen op zijn neus en zeer vriendelijk. Ook een goed gepoetste vacht en niet al te mager. Zo zagen wij BW het liefst....BW in de Kruidentuin, één van zijn favoriete scharrelplekken. Hij verstopte zich vaak onder de struiken en was altijd druk bezig zoveel mogelijk takken te markeren.
Regelmatig zagen wij hem vervolgens de Gevaarlijke Weg oversteken en hielden ons hart dan vast. Maar tenslotte werd het oversteken van de Gevaarlijke Weg met het langs razende verkeer toch niet de oorzaak van zijn dood; het was het Gevaarlijke Water waarin hij zijn einde vond....

Het Leidsch Katblad en zijn lezers zullen Pincho (BW) nooit vergeten en treuren om zijn dood.

Wij wensen het mens van Pincho heel veel sterkte toe met het verlies van zijn maatje.

5 opmerkingen:

katja zei

Wat een mooie herinnerings-stuk over Pincho! Ik hoop dat het mens van Pincho dit ook leest en er nog een beetje troost van heeft.

Verdrietig te weten dat BW zo aan zijn eind is gekomen...
Ik leef mee met zijn mens, en ook met Mevrouw Katblad en de lezers die Pincho 'in real life' gekend hebben.

Wilma zei

Een heel mooi In Memoriam.
En nee, wij zullen hem nooit vergeten ...

ina zei

Nogmaals veel sterkte voor het mens van Pincho. Hij was een markante kater, je zult hem vast erg missen.

Fred Rohde zei

Ach wat triest. Ik ben nu een beetje van slag. Het was een bijzondere verschijning.

Chantal zei

Oh jeetje, wat zielig. Ook een beetje van slag, terwijl ik Pincho alleen kende van de verhalen in het Katblad...