Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 5 februari 2012

De warme wijn van mevrouw Katblad

Wij hoorden van verschillende kanten dat sommige mensen erg verlegen zitten om het recept van mevrouw Katblad's warme wijn! De eerder gemaakte pan op de redactie was gisteren al leeg, dus is mevrouw K. een nieuwe pan gaan maken. Kon ze gelijk even opschrijven wat ze er ook alweer allemaal in doet!

Ingrediënten:


1 fles (liter) rode huiswijn (wij kozen voor AH Droë Rooi)
2 sinaasappels
35 suikerklontjes (of 10 flinke eetlepels, denk erom: zoeter maken kan altijd nog!)
15 kruidnagels
stukje foelie
2 stuks pijpkaneel
scheutje citroensap (uit knijpflesje bijv.)
scheutje (niet al te dure) cognac of vergelijkbaar restantje sterk spul


In een flinke pan een halve liter water op  het vuur zetten, met daarin 2 doormidden gesneden, gewassen sinaasappels, de kruiden, citroensap en suiker.
Dit aan de kook brengen en vervolgens op een zacht vuur een uurtje laten trekken.

Het spul door een vergiet of zeef gooien (maar dan liefst niet rechtstreeks boven de gootsteen), de sinaasappels goed uitknijpen, al het vocht weer in de pan terugdoen, wijn en cognac erbij gieten en opwarmen (niet meer laten koken).
Dan begint het leukste gedeelte: proeven! Nog wat suiker erbij? Nog een klein beetje cognac misschien? Denk erom: brand je mond niet!
Serveren in dikke "vuurvaste" glazen, of gewoon in een mok.
De wijn is (afgekoeld) prima enkele dagen (hahaha!) te bewaren in een goed afgesloten fles in de koelkast. Opwarmen daarna kan in de magnetron, maar mevrouw K. gebruikt daar liever gewoon een klein pannetje voor.
Smakelijk!
(Haarfabrieken zijn niet geïnteresseerd in dit drankje, maar dat had u natuurlijk al geraden....)

1 opmerking:

Nathalie zei

Dank je wel!! Ga ik zeker proberen :-).