Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 9 februari 2012

Cera doet haar best, maar staat er helaas alleen voor....

Cera heeft de taak op zich genomen om ons laatste restje Nepeta te bewaken. Nadat zij zelf wat snufjes had genomen, nam zij plaats op het plantentafeltje en peuterde voorbijgangers aan hun verstand dat er vanaf nu geen Kattenkruid meer gejat mag worden. Dit natuurlijk om het plantje de winter door te helpen en de kans te geven in het voorjaar weer te groeien en bloeien.
Wel, haar boodschap kwam in elk geval duidelijk bij Wamy aan, want deze anders zo brutale snuiver en kauwer had nu niet het lef om omhoog te springen, naar de plek waar de paar zielige (maar nog steeds zeer aantrekkelijke) restantjes van de kattendrug zoveel moeite moeten doen om in leven te blijven.

Wamy verdween en al snel daarna meldde zich een volgende snuiver. Het was Harremans (van de partij Hof is Vol) die helemaal zijn tuin was uitgelopen en de straat was overgestoken voor zijn dagelijkse portie Cat-in-the-sky (with diamonds). Doch ook hij stootte zijn neus en werd niet door Cera op het plantentafeltje toegelaten.
Har had echter enorme mazzel; er lag namelijk een gestolen en daarna verloren takje in de sneeuw....
Jawel, ook dit takje had blijkbaar zijn kracht nog niet verloren want Harremans vergat even helemaal de wereld om zich heen en probeerde de geur van het kruid aan zijn lippen en neus te smeren.

Natuurlijk kan Cera niet de hele dag het kruidenpotje bewaken; zij heeft immers haar schoonheidsslaapjes nodig en moet ook af en toe een boodschapje doen of een hapje nuttigen.
En zo kwam het dat, toen zij het tafeltje noodgedwongen moest verlaten, niet alleen Witte Wangen langskwam voor zijn dagelijkse portie geluk, maar ook Lima, Charli, Sonny en een onbekende Cyper. Maar enfin, Cera heeft tenminste haar best gedaan en we nemen haar dus helemaal niets kwalijk....

7 opmerkingen:

katja zei

Het is werkelijk niet te geloven! De hele buurt komt er op af! Het lijkt wel alsof dat kruid in de winter meer ruikt dan in de zomer (per slot kwamen in de zomer er lang niet zoveel katten op af). Moet je indenken dat die molecuultjes blijkbaar zover wegdwalen dat bijv. Harremans er door uit zijn hof wordt gelokt.

Trouwens een prachtige nieuwe foto van Wamy bovenaan Het Katblad!

katja zei

Als je trouwens dit stukje niet gelezen hebt, zou je denken dat Wamy aan een kaal takje 'geranium' staat te snuiven...

Frans zei

Welnee, 's zomers valt 't minder op dat ze komen gebruiken. Junks hebben een goed geheugen waar wat te halen valt.

katja zei

Gelukkig heb ik niet echt verstand van junks, maar wel een klein beetje ervaring met kattenkruidbezoek in mijn tuin. Zie: http://leidschkatblad2.blogspot.com/2010/11/kattenkruidbezoekers-over-de-jaren.html
Ik heb zowel ervaring met nepeta faassenii (de 'plantsoentjes-kattenkruid', een door de mens gekweekte hybride die meestal steriel is) als zelfgezaaide nepeta cataria (het oorspronkelijke wilde kattenkruid). Op bijv. de tweede foto in mijn fotoreportage zie je hoe een bezoeker in het vroege voorjaar de nepeta cataria zo doodknuffelt dat hij dat jaar niet meer boven de grond is gekomen.
Op de laatste foto zie je een stukje van het korfje dat ik sindsdien heb gebruikt om de kernen van de planten te beschermen. Desondanks overleefde het jaar erop mijn enorme plant die ik toen had, de winter niet. Dit jaar heb ik op meerdere paarden gewed: ik heb een overblijver onder een korfje staan, drie kleine plantjes verstopt tussen hogere planten eromheen, een plantje in een bloempot met stro eroverheen.Ook nog een paar verdwaalde plantjes in mijn bloembakken.

De plant onder het korfje (was afgelopen jaar een grote plant) wordt elke dag afgeknaagd tot zover ze kunnen komen.

De bewuste plant van mevrouw Katblad is ook een nepeta cataria en ik ben heel benieuwd of hij het gaat halen in het voorjaar.

Terwijl de nepeta faassenii bij mij nu vooral gebruikt wordt om nog wat door de dorre takken te rollen. Deze plant is oersterk en komt elk jaar gewoon weer met verse uitlopertje tevoorschijn in het voorjaar.

Frans zei

Ik geef u het volgende experimentvoorstel in overweging.
Maak des zomers van verse kattenkruid een hoeveelheid aftreksel. Komende winter de planten tegen aanranding beschermen met korfjes, kippengaas, gebruikleende A-H boodschappenmandjes e.d.
Dan rondom de gemuilkorfde Nepetaas met het extract druppelen c.q. katsproeien.
Een sortement Methadon, echt placebo, sublimaat. Een min of meer vegetarische Droi Rooi zeg maar.

Annemieke zei

Als het plantje dit overleeft is hij wel heel erg sterk! Dat hij het tot nu toe overleefd heeft is al een wonder - ik vrees dat hij tegen alle aandacht die hij nu krijgt niet bestand is.

de hoofdredacteur zei

Heer Frans, Wij hebben het regelmatig al erg druk met het maken van Uiterstegrachtenwater (kruidenelixer), voor de inwendige mens (recept is geheim).
We zijn wel bereid om kattenkruid te drogen en zullen in het voorjaar ook weer Kiwitakken verzamelen voor onze haarfabrieken. Daar zit namelijk een soortgelijk drug in.
Maar misschien bent u wel heel vaardig in het maken van aftreksels? We brengen graag een paar bosjes Nepeta bij u langs...