Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

dinsdag 28 februari 2012

Kandidaat verkiezing MVS

Toen wij met onze reporter Oscar in de Kruidentuin kwamen, was de Moerbeiboom reeds bezet door iemand die het meeste recht heeft daar te zitten.
Jawel, want het betrof Kaija namelijk, en zij woont aan de tuin en de boom staat derhalve in haar territorium (wat zij deelt met huisgenoot Siep en buurpoes Vlinder).
Wel, Oscar was uiteraard zeer teleurgesteld want kort geleden was hij nog door zijn vriend de Boez uit deze boom gejaagd en nu kon hij er dus alweer niet in.
De fotograaf echter was erg verheugd Kaija weer eens op hoog niveau te kunnen waarnemen en plaatjes van haar te schieten.

Wij zagen Kaija overigens nog niet zo vaak in deze boom; zij kiest meestal een knotwilg uit of de hoogste boom uit de buurt, namelijk die met vrij dunne en lastige takken die schuin voor haar huis staat. Deze bomen zijn echter moeilijker te veroveren, Kaija wordt immers ook een dagje ouder en dus begrijpen wij erg goed dat zij vandaag voor de Moerbei koos.


Waarom klimmen haarfabrieken eigenlijk zo graag in bomen?
Wel, omdat wij pas een tweedehands boekje hebben gekocht (Desmond Morris, "Waarom spinnen Katten", geschreven in 1986) waarin allerlei vragen over katten worden beantwoord, pakten wij dat er eens bij, maar juist deze vraag wordt daar niet in behandeld helaas. Natuurlijk hebben wij zelf ook wel ideeën over het waarom, want een boom is een veilige plek om in te vluchten als je achtervolgd wordt door blafbeesten met scherpe tanden, en bovendien heb je, als je wat hoger zit, een prachtig uitzicht over je territorium (of in elk geval een stuk daarvan).
Kaija doet trouwens ook mee aan de verkiezing "BBK" (Beste Boomklimmer Katbladbuurt), maar dan zal zij daarvoor toch zeker nog een keer de hoogste boom in haar tuin moeten uitzoeken om te kunnen winnen; de Moerbei is te makkelijk en kan door iedere haarfabriek genomen worden.

Kaija maakt natuurlijk wel kans op de prijs MVS (Meest Veelkleurige Staart),
en op bijgaande foto kunt u zien waarom.
Wit, rood, grijs, zwart, haar staart heeft het allemaal. Jawel, een beetje aan de korte kant (maar voor de langste hebben wij al een andere prijs in gedachten (LS) en daar zijn al genoeg kandidaten voor), maar hier gaat het dus om de veelheid van kleuren; een waar kunstwerk van Moeder Natuur waarbij we de hele genen-discussie weer opnieuw zouden kunnen opstarten, mocht iemand daar tenminste behoefte aan hebben.
Maar goed, het was erg plezierig dat wij nu eens wat foto's van Kaija konden nemen zonder dat zij er gelijk vandoor ging. Hopelijk zien wij haar komende zomer weer wat vaker....

2 opmerkingen:

ina zei

Nou, die verkiezing gaat ze met zekerheid winnen, wat een prachtstaart!

katja zei

Ik denk dat Zoe een geduchte concurrent bij de verkiezing MVS kan worden:

http://4.bp.blogspot.com/_0peIuogkrNk/TNbxSEHB60I/AAAAAAAAUP0/FYwhu8RISgk/s1600/073x.jpg