Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 23 februari 2012

Rood vlekje op staart...

De Witte (van de overkant van de Gevaarlijke Weg) is weer langs geweest; wij hadden hem al een paar weken niet meer gezien en vroegen ons af of hem iets was overkomen.
Maar nee dus, de Witte zag er goed uit en was lekker aan het scharrelen onder onze buitentafel.Helaas was hij niet van zins om een beetje leuk voor ons te po(e)seren, en zo kwam het dat we het moeten doen met deze slechte plaatjes.
Toen hij tenslotte weer wegliep, zagen wij voor het eerst dat de Witte een klein, rood vlekje op zijn staart heeft, wat zou kunnen betekenen dat hij niet doof is (geheel witte katten schijnen dat vaak wel te zijn, namelijk).
Dat hij eventueel niet doof zou zijn vinden wij een belangrijke ontdekking met geruststellende waarde, want het verkeer komt vaak hard over de Gevaarlijke Weg aanstormen, ondanks de snelheidsbeperking aldaar. Nu maar hopen dat het vlekje niet een plekje viezigheid is geweest.

Voor onze lezers die Pim nog hebben gekend:
Lange tijd dachten zijn mensen dat Pim doof was omdat hij totaal wit was, en hielden hem daarom binnen en in een hondenbench (tja....). Toen hij wat ouder was mocht hij wel eens naar buiten, en vervolgens bleek dat Pim wel degelijk goed hoorde! Bij nader onderzoek van zijn vacht ontdekten we een paar rode haren, precies op het midden van zijn kop tussen zijn oren....
Het woord is nu aan onze genen-deskundigen!

6 opmerkingen:

ina zei

Ik heb wel eens gehoord dat witte katten met 2 blauwe ogen doof zijn en als ze 1 groen en 1 blauw oog of 2 groene ogen hebben niet.

Anoniem zei

http://genetica.nidoba.nl/w/w5n.html

de redactie zei

Is er iemand die het bovenstaande (zie link) even kan samenvatten? Tjongejonge....

Nathalie zei

Het gen voor een witte vacht schakelt de cellen uit die de vacht kleur geven. Soms komt het voor dat ook de cellen die voor het gehoor zorgen, worden uitgeschakeld.

Vandaar dat sommige witte katten aan een of twee oren doof zijn. Witte katten met blauwe ogen hebben een iets hogere kans op doofheid, maar zijn zeker niet altijd doof.

Ik heb een witte kat met bruine ogen die aan een kant doof is (volgens de BAER-test). Maar hij handhaaft zich prima en ik merk er niets van in zijn gedrag.

Annemieke zei

Deze gendeskundige vindt dat Nathalie het goed heeft uitgelegd. De vachtkleur cellen moeten inderdaad "reizen" over het lichaam (vanuit de ruggegraat - vandaar dat ook gekleurde katten vaak een witte buik hebben - dat is het verst reizen dus daar komen de minste cellen aan). Het witte vacht gen zorgt er dus voor dat de vachtkleur cellen niet kunnen reizen.

Leen zei

Ik ben zelf aan één kant doof, hoewel mijn vacht niet geheel wit is, en kan u verzekeren dat ik uitstekend functioneer.

Wil u weten of uw kat doof is, rammel dan met een sleutelbos achter zijn of haar rug. Het leven kan simpel zijn.