Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 19 juli 2012

Kinderen, vreemden en bekenden

Het is duidelijk dat Cera opgegroeid is in een gezin met kinderen: zij is de enige van onze reportersclub die aaien van hen accepteert en niet in de stress schiet als ze wordt benaderd door een klein mensje. Hiernaast het bewijs.
Hoe dat dan met onze andere haarfabrieken zit?
Wel, mevrouw Troy houdt sowieso niet van ongewenste intimiteiten (wie wel, heh?), alhoewel ze iets milder lijkt te zijn geworden (waarschijnlijk door haar Katzheimer) want de laatste tijd wil ze nog wel eens een aai van een bezoeker in ontvangst nemen zonder direct uit te halen. Het blijft echter (behalve natuurlijk voor mevrouw K.) altijd opletten met onze oude taart en onze gasten weten dat ook. Haar zoon Japekoppie ontvangt graag aaien van zijn mens (vooral 's nachts of in de vroege ochtend); bij vreemden is hij iets behoudender (want je weet maar nooit) en bovendien is hij in de eerste plaats Verkenner A en geen zwijmelkont. Tenzij natuurlijk op onze binnen- of buitentafel een kleine proeverij gehouden wordt (of hij vermoedt dat er iets dergelijks op komst is), want dan springt hij bij iedereen op schoot en maakt hij hen wijs dat hij al jaren een heel goede band met hen heeft. De aaien komen dan vanzelf en zijn welkom, maar de fliebertjes nog meer (waar het hem natuurlijk in hoofdzaak om te doen was). Alles gaat goed totdat hij in de armen van de bezoeker gaat hangen omdat de fliebers niet snel genoeg achterelkaar komen, en dan, na een reeks vermaningen en/of afkeurende, afwerende gebaren van de ongelukkige bezoeker, is het snel over met de liefde en loopt hij chagrijnig weg (om later het hele proces nog eens te herhalen want je weet maar nooit).
Oscar loopt het liefst weg van klein grut, tenzij ze (niet te wild graag) met een takje voor zijn snuit zwaaien. Spelen met kinderen wil hij namelijk wel, maar door hen geaaid worden gaat een stap te ver voor de Os. Door hem bekende grote mensen wordt hij graag geknuffeld als zij hem aanspreken en liefdevol benaderen, met vreemden heeft hij echter niet zoveel op. 's Avonds op de bank houdt hij natuurlijk van niemand anders meer dan van mevrouw K., maar daar had u al vaker foto's van mogen zien.
De Boez houdt beslist niet van vreemden; niet van kinderen maar ook niet van volwassenen. Regelmatige bezoekers van de redactie die zijn naam kennen en rustig op een stoel zijn gaan zitten vindt hij wel oké. Maar een echte hekel heeft hij vooral aan mannen met gereedschap in hun handen, lichtgevende pakken/jassen aan of in groene karretjes. Wat zijn mens betreft: Boez toont zijn genegenheid voor haar vooral als hij trek in snoepies heeft en onder het dekbed.
Cera houdt dus van iedereen en dat baart ons wel eens zorgen. Om aan haar dagelijkse (grote) dosis aaien en knuffels te komen bezoekt zij menig buurmens en mauwt zij iedereen toe van wie zij denkt dat hij/zij zachte handen heeft, en haar verzoeken om aandacht kunnen bij passanten zo dwingend overkomen dat men Cera niet eens voorbij durft te lopen zonder een aai en wat troostende woorden bij haar achter te laten. Wij noemen Cera dan ook regelmatig "kleine lellebel", doch dat boeit haar in het totaal niet. Ook zij doet vooral 's nachts veel moeite om via een natte neus in het gezicht van mevrouw K. ook in de verloren uurtjes aan haar trekken te komen.

Wij verafschuwen trouwens mensen die vinden dat blafbeesten meer karakter hebben en intelligenter zijn dan haarfabrieken, en dat ze leuker/spannender etc. zijn om mee om te gaan. Deze mensen zijn namelijk erg dom en komen er bij ons beslist niet in. Zo!

5 opmerkingen:

Hans zei

Ach, blafbeesten kunnen best nuttig zijn,
met een blinde aan de lijn (Ivo de Wijs)

Vanavond naar Bonje met de buren gekeken, zoek het eens op op Uitzending gemist. Een vrouw die vuilnis en katten spaarde op een piepklein flatje. Heel triest. . . .

Wad Woord & Wol zei

Zoveel haarfabrieken, zoveel karakters zullen we maar zeggen. Mijn haarfabriek is ook een gevalletje apart....heerlijk. En wat de blafbeesten betreft, tja die van mij heeft beslist karakter, maar ik durf -zeker niet na het lezen van de laatste dreigende regels- niet te beweren dat ze meer karakter heeft dan een haarfabriek. Al komt ze echt wel dicht in de buurt :-)

Mevrouw Katblad zei

Ja ja, wij hebben zelf ook lang geleden in het gezelschap van blafbeesten verkeerd en vinden ze over het algemeen best wel lief hoor. Behalve natuurlijk wanneer ze niet goed zijn opgevoed, maar dat is dan de schuld van de baas.
Haarfabrieken laten zich niet opvoeden, doen gewoon altijd wat zij het beste vinden. Daarin hebben ze groot gelijk want meestal is dat ook gewoon het beste. Van hen kunnen wij nog veel leren!

Fransiene zei

Ik vind wel dat je gegeven moment boven die discussie zeg maar moet kunnen uitstijgen.
Ik bedoel eigenluk dat je, als in een sortement helicopter-view zeg maar, boven blafbeesten en haarfabrieken kan gaan hangen en dat je dan in je opinie absoluut zeg maar 100% eerlijk verdeeld bent over blaf en haar, begrijpt u dat mevrouw Katblad?

Mevrouw Katblad zei

@Frans(iene):
Eerlijk gezegd: neen, driewerf neen! Onze liefde en bewondering voor de haarfabriek is groter dan wat dan ook, daar kan geen helikopter, luchtballon, zeppelin of ander opstijgend vliegding wat aan veranderen!
Heerlijk toch?

@Hans:
Wij zetten altijd het vuilnis op tijd buiten, en mevrouw K. heeft beloofd dat het bij 5 haarfabrieken zal blijven; dit mede op advies en dwingend verzoek van Japekoppie en zijn moeder. Dit ter uwer geruststelling...