Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

woensdag 25 juli 2012

Spoken in de nacht

De Hoofdredacteur:
Vanochtend, toen wij hier op de redactie arriveerden, bleek mevrouw K. nog in haar bedstee te liggen; ze sliep nog en daarom vermoedden wij dat ze vannacht op stap is geweest. Haar  fototoestel lag midden op onze vergadertafel, en nieuwsgierig als wij zijn vonden we dat we maar eens moesten kijken wat mevrouw K. zoal heeft uitgespookt en waardoor zij meent uit te moeten slapen.

Wel, u ziet het. Deze opnames moeten vannacht gemaakt zijn, en als tijd hebben wij zelfs ergens 3.30 uur zien staan.
We denken dat de Boez het vertikte thuis te komen en dat mevrouw K. hem is gaan zoeken. Maar het kan ook zijn dat het te warm in huis was om te kunnen slapen en mevrouw K. geheel vrijwillig en uit eigenbelang de straat op is gegaan. Hopelijk deed zij dat niet in haar nachthemd. Laten het volgende plaatje maar eens gaan bekijken.

Hier bevinden wij ons in de Hoftuin zo te zien, en wel bij de Poort naar Iwan's straat. En de haarfabriek die wij hier zien is natuurlijk reporter Oscar. Ook hij had dus blijkbaar geen zin gehad om naar huis te gaan, hoewel wij ons niet kunnen voorstellen dat hij zijn avondhap heeft laten schieten. Het kan dus ook heel goed zijn dat mevrouw K. Os heeft meegenomen om de Boez op te sporen en dat zij toen zij hem hadden gevonden nog een rondje hebben gewandeld. Wel, laat ons zien wat de volgende foto ons te bieden heeft.


Ah, dit is Iwan zo te zien, maar hij lijkt hier niet in goede doen. Tenminste, hij ligt languit op straat (waarschijnlijk vlakbij zijn voordeur) te dweilen terwijl hij natuurlijk veel beter naar de Hoftuin had kunnen gaan, waar het aangenamer moet zijn geweest daar stenen en asfalt en dergelijke de warmte altijd langer vasthouden dan een stukje gras of aarde, zeg maar. Tenminste, dat denken wij maar zeker weten doen we het niet. Eens kijken of we nog meer van Iwan te zien krijgen.


Nee dus, want dit is de Boez weer, en ook hij ligt ergens op straat. Waar hij ligt kunnen we niet goed zien want alle stoeptegels in de Katbladbuurt lijken op elkaar. Toch wel moeilijk om een reportage te maken als je alleen maar de foto's hebt en zelf er niet bij was. Maar, we geven niet op! En zolang die ouwe taart nog ligt te pitten kunnen wij rustig onze gang gaan.


Ha, Iwan weer! Deze bloembak herkennen wij, die staat namelijk in zijn straat vlak bij de Poort. Daaruit kunnen afleiden dat de Boez (op de vorige foto) dus ook in Iwan's straat is geweest. Overdag durft hij daar nauwelijks een stap te zetten, maar 's nachts is hij blijkbaar minder bang. Wel, dat weten we dan ook weer.
Trouwens, ook goed om te zien dat Iwan niet helemaal voor Pampus lag en er nog leven in hem zat. Het moet dan ook best aangenaam zijn geweest daarbuiten; in elk geval beter dan binnen tussen de warme muren zeg maar.

Aha! Siepje! Dat betekent dat we nu in de Kruidentuin zijn gearriveerd. Nou, die mevrouw K. is dus wel een tijdje op sjouw geweest. Wij vinden het eigenlijk niet zo'n prettig idee dat ze in het holst van de nacht door de buurt zwerft en zullen daar met haar een hartig woordje over moeten wisselen. Maar goed, de nachtfoto's zijn nu eenmaal al gemaakt dus dan kunnen we ze maar beter allemaal bekijken ook.
Wat doet Siep trouwens zo laat (of vroeg eigenlijk) buiten? Dit kan niet anders dan een vergissing of ongelukje zijn, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ook zij het in huis te warm vond. Wij zijn erg benieuwd of er nog meer haarfabrieken in de Kruidentuin waren, dus pakken we er de volgende foto maar bij.

Oh, dit is de Katbladstraat zo te zien. Daaruit kunnen we afleiden dat er verder niets meer te beleven viel in de Kruidentuin, of dat mevrouw K. niemand anders in beeld kon krijgen, of dat zij daar weg moest omdat er enge mensen langs de Gevaarlijke Weg liepen. Wij zullen het haar later wel vragen.
De haarfabriek op deze foto is natuurlijk Lima, en hij lijkt van het Zooiplein te zijn gekomen. Het zou zomaar kunnen dat hij op weg was naar zijn huis, maar we durven daar geen eed op te doen.

Dit kan niemand anders dan de Wams zijn. We herkennen hem natuurlijk vooral aan dat witte puntje aan zijn staart. Wel, zo te zien heeft deze haarfabriek jeuk, maar dat hebben er meer met die warmte, heh?
Eens even kijken wat we nog meer hebben.Erg interessant, die blauwe ladder. Maar mevrouw K. kennende heeft ze hier waarschijnlijk een poging gedaan om Sonny te fotograferen, als dat 'm tenminste is. Misschien worden we wijzer van de volgende foto.

Jawel hoor, het is hem inderdaad. Mogelijk werd Sonny gekiekt aan het einde van de Katbladstraat, vlakbij het Gevaarlijke Water dus, want wij zien hier paaltjes met slotjes erop en die kun je alleen daar vinden.

Nou, het was wel druk op straat vannacht, heh? Zouden er nog meer haarfabrieken hebben rondgezworven? Nog twee foto's te gaan dus wie weet!

Natuurlijk! We vroegen ons al af waar hij bleef, maar daar is-ie dan: Igor! Ook dus op pad gegaan in de nacht.
De plek waar hij staat moet de Poort zijn, hoek Katbladstraat zo te zeggen. We vermoeden dat mevrouw K. eindelijk weer op weg was naar huis, maar het blijft altijd gissen want met haar weet je het maar nooit.
Wat zou de laatste foto ons nog bieden?

Zo! Igor is de Katbladstraat ingelopen om Oscar te begroeten! Wat schattig nu toch.
Nee, veel spannende dingen hebben we niet gezien maar we kunnen ons voorstellen dat mevrouw K. het wel spannend genoeg vond, zo in het donker. Wel, wij hopen dat ze met haar geflits geen mensen heeft wakker gemaakt. We zien overigens bij deze laatste foto de tijd op 4.35 staan. Is dat rare mens dus mooi een uur aan het rondlopen geweest voor deze reportage. Hoe ouwer hoe gekker zeg maar.
Maar goed, het loopt nu alweer aardig tegen lunchtijd dus we moesten maar eens met de pannendeksels gaan slaan, heh? Zonde van zo'n mooie dag om zo lang in je bed te blijven liggen, en bovendien hebben we de koffie ook al moeten overslaan.
Ah, wij horen wat gerommel boven, voetstappen op de trap nu.

HOOFDREDACTEUR! WAT DOET U DAAR MET MIJN CAMERA EN LAPTOP! WILT U WEL EENS GAUW MAKEN DAT U WEGKOMT!
HOEZO EERST EEN PAN-TOSTI MAKEN? MET DEZE WARMTE DOEN WE HIER HET GAS NIET AAN! EN DAARMEE UIT!

7 opmerkingen:

ina zei

Wat waren er veel katten buiten, zeg. Allemaal de in huis hangende warmte ontvlucht, denk ik.

Barbara zei

Ik zoefde net langs de Katbladbuurt, over de Ir. Driessenstraat en nam een prachtige rode kever (een soort Volkswielhuis) waar vanaf de buurtsuper links. Mogen wij trouwe lezers daar een keer een foto van zien verschijnen in Het Katblad ?

Sabine zei

Heh, wat zal het lekker zijn geweest, vanacht buiten. Kan me goed voorstellen dat u en de haarfabrieken liever buiten dan binnen waren.

Franciene zei

Maar waarom blijft Mevrouw Katblad niet gewoon in haar nest liggen om 03.55 uur in de nacht ?
Tsjonge jonge altijd dat gemopper !

tante sjaan zei

Francine, dan hadden we toch maar mooi niet geweten wie er allemaal buiten waren vannacht. En net als ik heeft ze vast geen airco. Niet te doen in die ouwe stadhuizen.

Mevrouw Katblad zei

@Barbara:
Wij kennen geen I.Driessenstraat dus weten niet wat u bedoelt! Is dat ook in Leiden?

Barbara zei

Oh jee, 100 nee 1000 x excuses. Ik bedoelde uiteraard Het Gevaarlijke Wielhuissnelpad.
Verstaan de buitengebiedverslaggevers ook het vreemde Kabouteriaans overigens ?