Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 1 november 2012

Sporenonderzoek gif (2)

Jawel, aan het eind van de Steeg van Storm (hoek Katbladstraat) vonden wij een plek met stervend gras. Dit (gifspuiten) heeft het mens van Loesje dus zien gebeuren, al weet ze niet precies meer op welke dag dat was. Is de datum belangrijk? Het was in elk geval aan het eind van de vorige week.Maar op het Zooiplein vonden we helemaal niets qua gifsporen. Overal mooi onkruid, fris groen, en dat is maar goed ook want hier vertoeven vaak peuters en kleuters, en iedereen weet dat peuters en kleuters alles van de straat oppakken en overal met hun handjes inzitten.

Geen gif op het Plein is een goed teken.
Cera (links) was ook plots op het toneel verschenen; geen idee waar ze vandaan kwam.Wel, op het Plein hadden we niet veel meer te zoeken. Cera snuffelde nog even aan de schommel.

Mevrouw Katblad fotografeerde een mooi rood blad.
En Oscar wachtte op het vertreksein.Boez bleef achter het hek (Pleinvrees) en zat achter een fiets op ons te wachten.Dan was er opeens wat onenigheid. Op de terugweg besloot Cera om een aantal plantenpotten voor de deur van Zwarte Gijs te controleren, Oscar kwam op hetzelfde idee en dat had C. liever niet. Toen ze ging schelden deed de Os een stapje terug.


Maar dat kwam goed uit want K. wilde nog een stukje Katbladstraat verkennen en had daar Oscar bij nodig.
De Boez was alvast naar huis gehobbeld want het spetterde een beetje.

Wij vonden echter geen verdere gifsporen en vroegen ons af wat die spuitmannetjes dan wél hadden uitgespookt in onze straat als ze zo weinig onkruid hadden bespoten.

Wel, luister (lees) en huiver...


Mevrouw Katblad liep nog één keer de straat op en neer, met Oscar natuurlijk want hij moet als topreporter overal bij zijn. K. vroeg een aantal mensen of zij getuige waren geweest van de gifspuiterij, maar niemand had iets gezien. Totdat K. aanbelde bij het laatste huis, bij het mens van Bobo.
Jawel, hij had de mannen in karretjes gezien en zich nog verbaasd. Hoezo? De mannen waren helemaal niet gericht aan het spuiten! Ze draaiden in de rondte met die karren en sproeiden al zwaaiend met die spuitstokken om zich heen. Op willekeurige plekken, zelfs gewoon zomaar tegen de stam van een boom of een gevel van een huis! Alsof ze aan het spelen waren!
Mevrouw K. stond perplex. Had zij het toch goed gezien, dacht weliswaar eerst dat het toch niet mogelijk kon zijn dat zo'n man gewoon maar met zwaaiende stok op de bergen met bladeren stond te sproeien met die roundup gifzooi, maar dus toch, want iemand anders had het "spel" ook gezien en dat kon dus geen toeval meer wezen.
Geen wonder dus dat er nauwelijks onkruid is bespoten. Er groeide trouwens erg weinig onkruid in de Katbladstraat, maar wat er stond staat er grotendeels nog. Het was allemaal een spel. Een gifspel. De spuitacties waren bedoeld om de voorraad gifzooi op te maken, of misschien wel gewoon tijdverdrijf, wie zal het zeggen?

Wordt vervolgd.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens een artikel op sleutelstad.nl van augustus dit jaar, http://sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/08/gemeente-gebruikt-roundup-in-strijd-met-eigen-regels ,kunnen we de gifkarren uit de straat houden door een afspraak te maken met de gemeente: Als wij beloven het onkruid handmatig te verwijderen dan komen ze niet. Pancras-West heeft deze afspraak een tijdje geleden gemaakt en het lijkt goed te werken: http://sleutelstad.nl/nieuws/archief/2011/10/heel-pancras-west-wil-af-van-bestrijdingsmiddel-roundup

katja zei

Als dat nog niet gebeurd is, zou ik Mw Katblad aanraden om die grote waterbak maar even te verversen, want wie weet hebben die idioten wel expres een beetje in die bak staan spuiten....

Wendy zei

Volkomen waar sanne. Je kan een convenant met de gemeente sluiten. Dat je met de buren het onkruid in jouw straat zelf handmatig bijhoudt. En de gemeente daar niets meer hoeft te doen.
Maar dat laat onverlet dat er voor andere straten niet een visie een plan achter het spuitbeheer zit en de aannemer ook niet weet wat precies te doen en dan maar als prima ballerina's hun gevaarlijk goedje onaneren op dode bladertjes waar even later onschuldige haarfabriekjes verontreinigde dauwdruppeltjes komen likken.
En een week strontziek daarvan zijn.


Mevrouw Katblad zei

@Wendy:
Mooie reactie, goed verhaal meid, maar onze haarfabrieken rotzooien voornamelijk in die bladerhopen om daar hun boodschapjes achter te laten. Waarna ze natuurlijk hun met gif vervuilde pootjes moeten wassen.
De dauwdruppels halen ze liever van de O.I.kers in de Kruidentuin.

Anoniem zei

Wat een onzin; de gemeente is hiervoor verantwoordelijk en heeft de keuze gemaakt mens en dier te vergiftigen, terwijl er goede alternatieven zijn. Zo hebben vele andere gemeentes al lang door dat het gebruik van Roundup voor het bestrijden van onkruid onverantwoord en niet acceptabel is. Deze gemeentes wachten niet achterover geleund in hun luie stoel op het wettelijke verbod in 2018, maar nemen nu hun verantwoordelijkheid. Zij stappen over op de milieuvriendelijke heetwater-methode. Hierbij wordt geen enkel chemisch troepje gebruikt. Het wordt tijd dat Leiden in actie komt!
Marit

Donita zei

Jeetjemeneetje zeg, het lijkt wel een pre-puberaal kinderklasje die vergifspuiterts.
Een dodelijk ritueel.