Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

zondag 18 november 2012

http://petities.nl/petitie/geen-gif-troep-op-leidse-stoep

Daar gaan we dan!
Vanavond kregen we het groene licht; onze petitie kan getekend worden!

Ter herinnering (of voor wie nu pas inschakelt):
Oktober: toen vier van de vijf katten van het Leidsch Katblad én buurkat Charli ziek werden (braken en diarree) nadat er in opdracht van de gemeente met het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup in onze straat was gespoten, zijn we maar eens even op het net gaan opzoeken wat dit spul precies doet, en hoe onschuldig het eigenlijk wel (of niet) is. Wel, het middel bleek dus helemaal niet zo onschuldig, integendeel!
Net gespoten veroorzaakt het sowieso huidirritaties. Je mag het niet inademen, want dat kan zeer ernstige gevolgen hebben! Dieren kunnen pas weer zonder risico de bespoten planten eten na 5 dagen (staat er op de bijsluiter), maar de gevolgen van eerder eten dan?! Braken en diarree dus sowieso! Het gif komt bovendien in ons oppervlaktewater, bedreigt de biodiversiteit, vervuilt onze bodem en bemoeilijkt het zuiveren van ons drinkwater! Dit is maar een fractie van de te vinden informatie over Roundup (glyfosaat).


Verbrande voetzooltjes (grote blaren) van haarfabriek Troy nadat er met Roundup werd gespoten; toeval?
En blootstelling aan dit gif op de lange duur?
Er wordt Parkinson genoemd, beschadiging van de inwendige organen, diverse vormen van kanker..... moeten we nog doorgaan? (Meer info op onze facebookpagina.)

Het grootste deel van de Leidse bevolking weet niet eens dat er met dit gevaarlijke spul (hoofdbestanddeel: glyfosaat) wordt gespoten. En dat ook nog meerdere keren per jaar!
De gifkarretjes komen op stille momenten, de mannen spuiten het gif nonchalant in het rond (hebben diverse getuigen verklaard), en een kwartiertje later lopen er weer kindertjes door de straat, scharrelen onze huisdieren weer tussen bladeren en het gras, en eten zelfs van het net bespoten gras!
De gemeente Leiden (evenals alle andere gemeenten) is de afgelopen jaren diverse keren geïnformeerd over de feiten rond Roundup middels brieven van milieu-organisaties waarin werd beschreven hoe desastreus het middel wel niet kan zijn. In de gemeenteraad werden in verband hiermee met name door de Partij voor de Dieren en D66 vragen gesteld over de plannen van de gemeente Leiden omtrent het gebruik van dit gif, de gemeente zou zich bezig houden met onderzoek naar alternatieve onkruidbestrijding maar ze gaat gewoon door met het (laten) spuiten van Roundup. (Op onze facebook-pagina kunt u daar meer over lezen.)

Eigenlijk is het te gek voor woorden dat er zulk gevaarlijk gif in straten en op stoepen wordt gespoten (zo ongeveer tegen je voordeur aan dus!), dat niemand ooit weet wanneer en waar dat gebeurt en de bevolking van Leiden dus gewoon blootgesteld wordt aan dit chemische middel waarvan je (bewezen) heel ziek kunt worden. Heeft de gemeente Leiden soms lak aan de gezondheid van haar burgers? En dan hebben we het dus nog niet eens over de kwalijke gevolgen voor ons milieu, want de foto (zie ook onze petitie en facebook) toont ons dat er gewoon ondeskundig vlak langs de grachten (op de kade) wordt gesproeid.

foto: frans hagedoorn

Help ons voor elkaar te krijgen dat dit ziekmakende, milieuverpestende middel niet meer in onze stad wordt gebruikt! Veel andere gemeenten stemden wel al tegen Roundup en kozen voor niet-gevaarlijke bestrijdingsmethoden!
Teken onze petitie! En zegt het voort via facebook, twitter, postduif etc!

http://petities.nl/petitie/geen-gif-troep-op-leidse-stoep
(hier vindt u ook de link naar onze facebook-pagina)

13 opmerkingen:

Jolanda zei

Getekend en de link ook op mn eigen fb pagina geplaatst!

Wad Woord & Wol zei

Net als Jolanda; ondertekend en op fb-pagina gezet.

Truus zei

Wat doe ik als ik geen Facebookpagina heb??

Willem Geert zei

Super initiatief! Getekend!

Truus zei

Ik heb inmiddels getekend!

Mevrouw Katblad zei

Geweldig Truus! En iedereen die dat ook al deed, bedankt!
Op de petitie kun je de link naar onze facebook-pagina vinden. De pagina is openbaar, dus moet je op die manier kunnen bekijken zonder dat je lid hoeft te zijn!

de redactie zei

Zegt het voort!

Annemieke zei

Getekend.

Pientje en Bella Donna (PvdP) zei

We hebben getekend.
De hele partij trouwens.
En sturen door.

Pientje
en La Bella Donna
Partij voor de Planten
(PvdP)

Famke van Hensbergen zei

Goede petitie! Wij, Milieu Defensie, hebben eerder geprotesteerd tegen gebruik Roundup en toen is gem.Leiden ermee opgehouden. Nu beweren ze dat ze de voorraad 'moeten' opmaken.Dan pas overgang op wat anders. Borstelen is zeker te duur sic! Pieter gaat naar de wethouder. ":O) Famke

Walter zei

Gemeente moet voorraad opmaken ?
Het is toch uitbesteed aan een aannemer ?

Moon zei

En natuurlijk heeft u Heemskerkse volger ook getekend!!! En op FB geplaatst...!!!

bumblebee zei

Getekend en uitnodiging doorgestuurd!