Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

vrijdag 16 november 2012

Petitie, binnenkort te ondertekenen

Mevrouw K. is samen met Magiz (mens van Gizmo, Sonny en de Wams) druk bezig geweest met het opstellen van een petitie tegen het gebruik van Roundup Evolution in de stad Leiden.
U kunt de tekst van de petitie alvast bekijken via onderstaande link, maar er kan nog niet ondertekend worden omdat we eerst nog een verbinding willen maken naar een speciale Facebook-pagina met daarop heel veel informatie over de gevaren en gevolgen van dit gevaarlijke, giftige spul. Nog heel even geduld dus; we willen graag zorgvuldig zijn en alles checken voordat we het internet opgaan.

Ondertussen is het K. wel duidelijk dat er wel degelijk verband is tussen het gifspuiten in haar buurt en "onverklaarbare" ziekteverschijnselen van haar reporters; het betreft dan vooral Japekoppie en mevrouw Troy; zij wonen immers het langst bij K. in de Katbladstraat.

K. heeft de dossiers van al haar haarfabrieken bij de dierenarts opgevraagd. Vervolgens heeft zij de gegevens van de dierenartsbezoeken van de afgelopen 4 jaar en behandelingen (klachten) van haar haarfabrieken vergeleken met haar foto-archief; dus gezocht naar een relatie met het plotselinge afsterven van het onkruid in de straat of Kruidentuin. Natuurlijk is e.e.a. niet echt te bewijzen, maar het is wel supertoevallig dat klachten als diarree, braken, hoesten, opgezwollen tonsillen, geïrriteerde keel en tandvlees, telkens optraden precies vlak nadat het onkruid in de omgeving van de redactie verkleurde en verdroogde.
En ook behalve mevrouw Troy en Japekoppie had ook Cera al eens ernstig geïrriteerd tandvlees en heeft Oscar telkens plots (in voorjaar en najaar) onverklaarbare, heftige hoest- en niesbuien. En de Boez  had tenslotte vlak na de laatste Roundup-sproeierij ook last van diarree en heftig braken. Toeval allemaal?

Ons fotoarchief gaat helaas maar terug tot 2007, doch in het najaar van 2005 werden we reeds geconfronteerd met het eerst alsmaar bloed braken door Japekoppie, en tenslotte de diagnose van een maagtumor, geconstateerd na een echo (januari 2006) door een dierenkliniek in Noordwijk. Hij was al door de specialist (Dr. Warmerdam) ten dode opgeschreven (neemt u maar afscheid van uw kat, mevrouw, want hij is terminaal en niet meer te redden), maar herstelde toch op wonderbaarlijke wijze na vele behandelingen van onze dierenarts (toffe vent!) met antibiotica en prednison. Noch de specialist, noch onze eigen dierenarts kon voor dit verloop en herstel een verklaring geven; want beiden hadden nog nooit iets dergelijk meegemaakt. Het vreemde was ook dat Japekop er verder niet slecht uitzag; hij braakte bloed en wilde niet meer eten, viel snel af, in zijn maag was een gezwel zichtbaar, maar hij vocht heel hard om er weer bovenop te komen en zijn vacht zag er goed uit! Het bleek dus tenslotte geen tumor te zijn, anders had hij niet meer geleefd.
Japekoppie moet trouwens nu nog steeds dagelijks maagzuurremmers slikken, maar dit soort rare maagproblemen komt zo zelden bij haarfabrieken voor dat er geen pilletjes voor katten bestaan en we dus "hondenpillen" in stukjes moeten hakken....

Ergo: onze haarfabrieken hebben sinds jaren met regelmaat onverklaarbare klachten, steeds terugkerend na een aantal maanden. Steeds in voorjaar en najaar, steeds na gifspuittijd.
Onze haarfabrieken zijn vrije-uitloop-katten, lopen als de gifkarretjes voorbij zijn door de nog natte, net besproeide bladeren of eten van het pas met gif besproeide gras omdat niemand op de hoogte is van de komst van de gifkarren, dus ook mevrouw K. niet... Anders zou zij haar haarfabrieken uiteraard op die tijden in huis opsluiten.
Nogmaals: we kunnen niks bewijzen, maar al die onverklaarbare klachten stemmen ons wel tot nadenken en doen ons vermoeden...

Schandalig is het dat er zomaar een dergelijke gif als Roundup in je straat en op je stoep wordt gespoten, zonder aankondiging, dus met alle gevaren van dien.
Afgezien van het feit dat het giftige spul na een regenbui in een put stroomt en in ons oppervlaktewater terecht komt, vormt het (zeker vlak na het spuiten) een directe bedreiging voor mens (kind!) en dier.
Stel je voor. Karretje heeft net gespoten, daarvan ben je niet op de hoogte, je hebt het niet gezien. Kindertjes lopen buiten, zitten met hun handjes aan de pas bespoten blaadjes. Huisdieren lopen buiten, vreten pas bespoten gras of lopen met hun pootjes op het nog vers gespoten gif....

Dit is toch te gek voor woorden???
Straks allemaal tekenen! Ja toch?

http://petities.nl/petitie/geen-gif-troep-op-leidse-stoep

Wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

Sabine zei

Fantastisch werk en mijn complimenten voor u beide ! Ik zal mijn best gaan doen de petitie onder zoveel mogelijk mensen te verspreiden. Met alle alternatieven die tegenwoordig voorhanden zijn, denk aan de borstelkarretjes, maar ook het aloude, supernatuurlijke AZIJN, is het belachelijk dat er nog zo makkelijk naar gif als roundup wordt gegrepen. Bij ons in velsen-noord hebben ze sinds 2 jaar bewoners zelf de verantwoordelijkheid gegeven over de stukjes grond rond de boompjes in de straat. Wij houden zelf het stukje gond bij van de boom voor de deur en mogen daar ook plantjes neerzetten. Dit zou ook kunnen met stukken straat. Geef bewoners zelf de verantwoordelijkheid hun stuk bij te houden. Wij moesten ervoor tekenen en af en toe komt er iemand van de gemeente kijken of alles bijgehouden wordt. Misschien een leuk idee voor Leiden ! Nogmaals veel succes, en als ik nog wat kan doen, geeft u maar een gil.

Fritz zei

Sterk staaltje onderzoeksjournalistiek van de hoofdredactie !
En slim, bronnenmateriaal te onderzoeken bij de fabrieks-, blaf-en konavia arts.
Ik zeg: verbanden leggen hoeft niet persé onder te doen voor sec bewijzen.
Afwezigheid van bewijs is nog geen bewijs van afwezigheid.

Mevrouw Katblad zei

Dank voor je reactie, Sabine!
In Leiden wordt ook gewerkt met convenanten, maar diverse keren werd er toch in dat gebied "per vergissing" gespoten. Het is natuurlijk altijd goed als bewoners zelf voor hun stukje straat willen zorgen; dat gebeurt bij ons ook in een aantal straten! Maar het mag niet een kwestie van kiezen worden tussen of zelf schoonhouden, of gif! We willen gewoon nergens meer gif!
Overigens, mevrouw K. heeft al meerdere malen in het verleden plantjes in de boomspiegel neergezet die even zo vrolijk door een overijverige man in lichtgevend jasje weer werden weggeschoffeld. In een stad als Leiden (veel studentenhuizen, musea etc.) is het bijna onmogelijk om als bewoners een hele straat vrij te houden van onkruid.
Maar nogmaals, we willen hoe dan ook geen gif meer in onze straten!