Welkom bij Het Leidsch Katblad

Wij brengen u afwisselend regelmatig en onregelmatig nieuws over stadskatten die wonen in de "Katbladbuurt" in het centrum van Leiden, Zuid-Holland. Wij nemen u af en toe mee op onze rondes door de buurt en doen verslag van gewone en bijzondere gebeurtenissen op straat en bij de redactie thuis.
De hoofdredacteur verklaart hierbij dat wij alle gebeurtenissen naar waarheid weergeven, maar maakt u er tevens op attent dat wij niet aansprakelijk zijn voor de door de haarfabrieken gedane uitspraken, hun taalgebruik en/of gedrag, en wijzen u er daarom nadrukkelijk op dat het lezen van dit Katblad geheel voor eigen risico is.
Zie voor meer info over de redactie en katten de linker kolom van deze digitale krant.

donderdag 15 november 2012

Akela Snoes


In de Kruidentuin hebben 5 mannen (of waren het er zelfs zes?) met lichtgevende jasjes niet zo heel vakkundig twee bomen geknot. Daarbij hebben ze helaas een aantal vlinderstruiken gemolesteerd, maar dat kan ook niet anders als je zoveel handen nodig hebt om zo'n klein boompje te kortwieken! Ja, en waar laat je dan al die grote voeten, heh?
Ach, ach.

Natuurlijk liep Oscar direct naar het centrum van de tuin om te controleren of de mannen zijn geliefde Moerbei met rust hadden gelaten, en dat was gelukkig het geval.
Beetje tevreden, Os?

Een spoor van bladeren en takken leidde ons naar het tweede geknotte boompje.
Hadden ze met zes man sterk niet eens hun troep op kunnen ruimen?
Blijkbaar niet. Of misschien moet daar wel weer een andere ploeg voor komen van (zeg maar) 8 man?
Tjongejonge.
De vlinderstruik hier was er helemáál beroerd aan toe; grote delen afgescheurd en platgetrapt. Echte vaklui dus!
Ja, het rondsproeien van Roundup is inderdaad erger, maar mevrouw Katblad kan zich ook heel erg kwaad maken om dit soort hakpartijen.
Grrrrrrrgmpfffffffff.
Zo, dat luchtte op.
Klaar met mopperen, mevrouw K.?


Wel, K. had zich dus weer effe lekker lopen ergeren en nu was het weer hoog tijd voor iets vrolijks! Iets om blij van te worden! En dat iets kwam er net aan.
Oscar zag haar het eerst.
Als u wilt weten wie, gewoon even meekijken naar de volgende foto!


Want daar had je de kleine Snoes. Nee, ze heet tegenwoordig geen Loesie of Loesje meer, haar naam werd door haar mensen veranderd in Snoesje, of soms ook kortweg Snoes.
Wel, het veranderen van een haarfabrieknaam is geen bijzonderheid; soms gaat dat gewoon automatisch; u heeft daar vast ook wel ervaring mee. K. trouwens ook.
Eens had K. een haarfabriek die zij Oentje had genoemd wegens het nogal onbeholpen gedrag van de poes. Ze donderde namelijk met grote regelmaat van tafel of stoel en sprong dikwijls mis. Ze was daarom ook als laatste van het nest overgebleven; niemand zal er heil in om zo'n sukkelaartje in huis te nemen, behalve K. dan. Maar Oentje groeide op tot een zeer slimme, flinke, wijze dame en verdiende een andere naam: Grote Koenkie. En op haar oude dag werd zij oma Koenk genoemd omdat zij zo schattig voor (toen nog kitten) Japekoppie zorgde toen diens moeder (mevrouw Troy dus) besloten had dat Japie het huis uit moest en zij zich daarom van hem afkeerde; hij leek teveel op zijn vader Jaap met wie ze gebrouilleerd was. Zoals u weet is er nooit iets gekomen van Japekop's vertrek, maar oma Koenk heeft tot haar dood dagelijks liefdevol Japekoppie's oren gewassen.
En ja, Boezelmans is zomaar vanzelf gewoon Boez of de Boez gaan heten en Oscar noemen wij regelmatig de Os, mevrouw Troy heette vroeger gewoon Troy (maar dat bekte niet zo lekker) en daar kwam dus Tokkie voor, en Cera noemen we vaak Meipie Cera (waarom is niet duidelijk). Maar dan hebben we het over koosnaampjes en niet een echte naamsverandering. Ach, alle mensen die haarfabrieken in huis hebben weten precies hoe dat in zijn werk gaat, toch?
Maar laten wij nu terugkeren in de Kruidentuin, waar Snoesje dus plots was opgedoken. Was zij alleen op stap gegaan?

Nou, niet bepaald dus.
Snoes had geen tijd om zich met onze Os te bemoeien, want ze had duidelijk de leiding over de 4 blafbeestjes en liep voorop om haar minder slimme huisgenootjes de weg te wijzen.
Nou Os, wat vind jij daar nou van? Snoes als een soort Akela? Heh, Os?
Oscar?
Wel, K moest even zoeken voordat zij Oscar eindelijk had gevonden. Eén zo'n klein blafbeestje kan hij nog wel hebben, maar vier was blijkbaar teveel voor hem.
En toen hij uit de Moerbei was gesprongen wilde Os erg graag weer terug naar de redactie. K. gaf hem zijn zin; het was immers toch hoog tijd voor haar kopje Nespresso, heh? Ja.

5 opmerkingen:

Kamiel zei

Zou het een idee zijn, ter afwisseling zeg maar, de dagelijkse sleur doorbrekend, die vijf eentonige haarvachten te voorzien van hesjes, truitjes, Playboy bunny oren, strikjes, en dies zij meer.
Heeft de hoofdredactie ook weer wat vrolijks te breien.

de hoofdredacteur zei

Nee.

Wad Woord & Wol zei

Ha koosnaampjes, daar weet ik alles van. Maar daar ga ik het nu niet over hebben. Wel over Cera, die inmiddels ook al op Snogmog staat. Heeft u dat gezien mevrouw K.? Uw haarfabrieken worden steeds beroemder.

Max zei

Dat herken ik.
Ik had een zwartwit getraumatiseerd asielpoesje genaamd Dreubel. Na haar eerste succesvolle nest werd dat Fröbel (Duits opvoedkundige, Kindergarten).
Maar toen de kinderen uit huis waren, verbasterde dat weer terug naar Dreus.

Donita zei

@ Mevr. Wad Woord en Wol:
Heeft u dan toevallig geen mooie Aai Koe interpretatie als parabelle paralax zeg maar voor de vlinder vertaal Haiku wedstrijd ?
Dan kunt u inderdaad die koosnaampjes laten zitten waar ze zijn.